15 – 21 Eylül sansür gündemi

Kürtçe yasakları, erişim engelleri, yürüyüş engelleri… 15 – 21 Eylül haftasının sansür gündemini derledik


Ferhat Tunç hakkında yakalama kararı çıkarıldı: Ferhat Tunç hakkında yakalama kararı çıkaran mahkeme ayrıca sanatçının yaşadığı Almanya’daki makamlara “adli yardımlaşma” talebinde bulundu. Almanya ise bu talebi geri çevirdi.

Zarakolu’nun ifade özgürlüğü hakkı ihlal edildi: AİHM, KCK İstanbul Ana Davası’nda yargılanan Ragıp Zarakolu’nun güvenlik, özgürlük ve ifade özgürlüğü hakkının ihlal edildiğine hükmetti.

Grup Yorum üyesi tahliyeden sonraki gün yine tutuklandı: 18 ay tutuklu kaldıktan sonra tahliye edilen biri Grup Yorum üyesi üç kişi, yapılan itiraz üzerine yeniden tutuklandı.

Tunceli’de 15 gün süreyle eylem ve etkinlikler yasak: Tunceli Valiliği, toplantı ve gösteri yürüyüşü, miting, açık hava toplantısı, protesto eylemi, oturma eylemi gibi etkinlikleri 15  gün boyunca yasakladı.

Gezi davası: Ayrılan dosyanın beraat taleplerine ret: Ana davadan ayrılan dosyada Can Dündar, Mehmet Ali Alabora, Pınar Öğün, Gökçe Tüylüoğlu, Handan Meltem Arıkan, Hanzade Hikmet Germiyanoğlu ve İnanç Ekmekçi’nin beraat talepleri reddedildi. Sonraki duruşma 14 Ocak’da görülecek.

AYM’nin ikinci sendika.org kararında da ‘ihlal’ dendi: AYM, 5 yıldır erişim yasağı bulunan sendika.org haber sitesinin tümünün erişime engellenmesi nedeniyle ifade özgürlüğünün ihlal edildiğine karar verdi.

Diyarbakır’da kadın mahpuslara Kürtçe şarkı uyarısı: İHD Hapishane Komisyonu, Diyarbakır Kadın Kapalı Cezaevi ile ilgili açıkladığı inceleme raporunda mahpuslara Kürtçe şarkı uyarısı yapıldığını duyurdu.

RTÜK muhalif televizyonlara ceza yağdırdı: RTÜK, Erol Mütercimler’in imam hatiplilerle ilgili ifadelerini yayımlayan Haber Global ve geçen haftalarda 5 gün süreyle kararttığı TELE 1 TV’nin de aralarında bulunduğu bazı televizyon kanallarına program durdurma ve para cezası verdi.

Test kiti satan şirketin CEO’sunun AKP’li olduğu haberlerine engel: COVID-19 test kiti üreten şirketin sahibinin ‘borsadan yasaklı’, CEO’sunun ise AKP’li olduğuna dair Cumhuriyet Gazetesi’nde yer alan habere erişim engeli getirildi.

‘Kürtçe ödev’ verdiği için görevinden uzaklaştırıldı: Öğretim Üyesi Bekir Tank, iki metnin Kürtçeye çevrilmesi ödevi verdiği için görevinden uzaklaştırıldı. Rektörlük tarafından 2017’de hakkında soruşturma başlatılan Tank’ın sözleşmesi 31 Ağustos 2020 itibarıyla sonlandırıldı.

Erzurum’daki belediye tabelalarında Kürtçe’ye yer verilmedi: Nüfusunun yarısı Kürt olan Erzurum’un merkez Yakutiye ilçesinde AKP’li belediye, 9 dilde astıkları billboardlarda Kürtçeye yer vermedi.

Can Dündar için ‘kaçak sayılma’ ve ‘mülküne el koyma’ süreci başlatıldı: İstanbul 14. Ağır Ceza Mahkemesi, Can Dündar’ın MİT tırlarının durdurulmasına ilişkin davada 15 gün içinde mahkemeye gelmemesi durumunda ‘kaçak’ sayılmasına ve mal varlığına el konulmasına karar verdi.

Gazeteci Yusuf Karataş’a 10 yıl 6 ay hapis cezası: Evrensel Gazetesi yazarı ve EMEP MYK üyesi Yusuf Karataş hakkında DTK soruşturması kapsamında açılan davada 10 yıl 6 ay hapis cezası verildi.

Kanal İstanbul’a karşı organize edilen yürüyüşe engel: Ya Kanal Ya İstanbul Koordinasyonu’nun gerçekleştirmek istediği Yeniköy yürüyüşü engellendi. Kadıköy’de yapılan basın açıklamasında iki kişi gözaltına alındı.

Revire çevrilen hastane kantini haberine erişim engeli: Erzincan’da koronavirüs sebebiyle eğitim ve araştırma hastanesinin kantininin revire çevrilmesi haberine erişim engeli getirildi.

Yılmaz Güney Sineması’nın yerine süs havuzu: Önceki kayyım yönetimi döneminde yıkılan Yılmaz Güney Sineması’nın bir süredir boş duran yerine yeni kayyım Hulusi Şahin tarafından süs havuzu yapılıyor.