Haftanın sansür gündemi

Mecliste gökkuşağına engelleme, A Haber’in ‘Susamam’daki sanatçıları hedef göstermesi, Twitter’ın Bahçeli’nin paylaşımlarını engellemesi, Fahrettin Altun’un Boğaziçi videosunun yoruma kapatılması ve erişim engellemeleri… 2 – 8 Şubat haftasının sansür gündemini derledik


Mecliste gökkuşağına engelleme: (2 Şubat) Kendisine gönderilen gökkuşağı bayrağına Meclis girişinde el konulduğunu söyleyen Türkiye İşçi Partisi Genel Başkanı Erkan Baş, “Umarım bunu eşitliğin, özgürlüğün bir simgesi olarak asarlar” dedi.

Gazeteci İdris Sayılğan’a ‘zincirleme propaganda’ cezası: (2 Şubat) Mezopotamya Ajansı (MA) muhabiri İdris Sayılğan’a, 2015 ve 2016 yıllarında sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımlar gerekçe gösterilerek “örgüt propagandası” iddiasıyla açılan davada 4 yıl hapis cezası verildi.

Hakkari’de eylem ve etkinlik yasakları uzatıldı: (2 Şubat) Hakkari Valiliği, kentteki tüm kamusal alanlarda eylem ve etkinlik yasağını 15 gün daha uzattı. Yasak 15 Şubat’a kadar sürecek.

Boğaziçi Üniversitesi’nde sergi tutuklamaları: Süreçte neler yaşanıyor?: (2 Şubat) Üniversitenin kampüsünde düzenlenen sergide yer alan bir görsel manipüle edilerek gündeme getirildi. Görsel sebebiyle iki öğrenci tutuklandı. Üniversiteden öğrenciler 1 Şubat 2021’de saat 17.00’da kampüste yapılacak tepki gösterme eylemine çağrıda bulundu. Susma Platformu olarak olayla ilgili son birkaç güne ait gelişmeleri derledik.

Boğaziçi eylemi öncesi Kadıköy’e yedi günlük eylem yasağı: (2 Şubat) Emek Barış ve Demokrasi Güçleri’nin 2 Şubat günü saat 18.00’da Kadıköy’e eylem çağrısı yapmasının ardından bir yasak kararı daha geldi. Kadıköy Kaymakamlığı bir hafta boyunca ilçede her türlü toplantı ve gösteri yürüyüşünün yasaklandığını duyurdu.

Prof. Ercan Habertürk’ün deprem açıklamalarına sansür uyguladığını söyledi: (2 Şubat) Jeofizik profesörü ve deprem bilimci Prof. Dr. Övgün Ahmet Ercan, Habertürk’te katıldığı canlı yayında İzmir’de peş peşe yaşanan depremlere ilişkin bilgi verirken kanal tarafından sansüre uğradığını belirtti.

A Haber ‘Susamam’daki sanatçıları hedef gösterdi: (2 Şubat) 2019 yılında yayınlanan Susamam şarkısında yer alan rapçiler A Haber tarafından hedef gösterildi. Kanalda 30 Ocak 2021’de yayınlanan Susma isimli belgeselde rapçilerin ‘kriminal suçlu’ oldukları ve ‘teröre hizmet ettikleri’ öne sürüldü.

RTÜK Başkanı Şahin: ‘Boğaziçi Üniversitesi’ndeki provokasyon olaylarıyla alakalı yayınları yakından takip ediyoruz:’ (3 Şubat) Twitter’da yaptığı paylaşımda Boğaziçi Üniversitesi’nde yaşanan protestoları ‘provokasyon olayları’ olarak nitelendiren Radyo ve Televizyon Üst Kurulu Başkanı Şahin, kurumun konuyla ilgili yayınları yakından takip ettiğini belirtti.

Boğaziçi Üniversitesi öğrencilerine Twitter ve Clubhouse paylaşımları için soruşturma başlatıldı: (3 Şubat) Sosyal medya platformları Twitter ve Clubhouse’ta Boğaziçi Üniversitesi protestolarına dair paylaşımlarda bulunan 4 öğrencinin gözaltına alındığı belirtildi.

Gazeteci Alican Uludağ’a 10 ay hapis cezası: (4 Şubat) Gazeteci Alican Uludağ, dönemin Ankara Cumhuriyet Başsavcısı Yüksel Kocaman’ı hedef gösterdiği iddiasıyla yargılandığı davada 3 Şubat’ta hakim karşısına çıktı. “Terörle mücadelede görev almış kişiyi hedef göstermek” suçlamasıyla yargılanan Uludağ, 10 ay hapis cezası aldı.

KRT TV programcısı Güdü’ye saldırı: (5 Şubat) KRT TV’de Kent ve Yaşam programını hazırlayıp sunan Osman Güdü, İstanbul’un Kartal ilçesindeki ofisi önünde saldırıya uğradı. Kafasına darbe alan Güdü hastanede tedavi edildi.

Gazetecinin telefonunun kapalı olması ‘suç delili’ sayıldı: (5 Şubat) Yeni Yaşam Gazetesi çalışanı tutuklu gazeteci İbrahim Karakaş hakkında ‘örgüt üyesi olmak’ suçundan iddianame hazırlayan savcı, Karakaş’ın kapalı olan telefonunu suç delili olarak saydı. Savcı iddianamede, Karakaş’ın sosyal medya paylaşımlarını da ‘suç unsuru’ olarak değerlendirdi.

Twitter Bahçeli’nin paylaşımını engelledi: (5 Şubat) Twitter MHP lideri Devlet Bahçeli’nin Boğaziçi Üniversitesi’ndeki rektör protestoları ile ilgili bir paylaşımını, ‘platformun kurallarının ihlal edilmesi’ gerekçesiyle kaldırdı.

Kavala hakkındaki casusluk davası Gezi davasıyla birleştirildi: (5 Şubat) Üç yıldan uzun süredir tutuklu olan insan hakları savunucusu ve iş insanı Osman Kavala 5 Şubat’ta yine hâkim karşısına çıktı. Mahkeme Kavala’nın “casusluk ve darbe teşebbüsü” suçlamasıyla yargılandığı davanın Gezi davasıyla birleştirilmesine karar verdi.

Birleşik Mücadele Güçleri’nin eyleminde iki gazeteci gözaltına alındı: (5 Şubat) Birleşik Mücadele Güçleri’nin Kadıköy’deki kuruluş açıklamasını takip eden gazeteciler Taylan Öztaş ve Rojin Altay gözaltına alındı.

Çanakkale ve Hatay’da peş peşe yasak kararı: (8 Şubat) Çanakkale ve Hatay kentlerinde birer gün arayla açıklanan kararlar doğrultusunda, 15 gün süreyle her türlü eylem ve etkinliğin yasaklandığı duyuruldu.

Fahrettin Altun’un Boğaziçi videosu çok sayıda dislike sonrası yoruma kapatıldı: (8 Şubat) Boğaziçi Üniversitesi’ndeki protestolar hakkında Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanı Fahrettin Altun’un konuştuğu YouTube videosu yorumlara kapatıldı, beğenme sayıları da gizlendi. Videoya çok sayıda eleştirel yorum gelirken beğenmeme butonuna basılma oranı da oldukça yüksekti.

Haftanın erişim engelleri: (2 – 9 Şubat) İsmail Saymaz’ın haberine, Bilal Erdoğan’ın arkadaşıyla ilgili haberlere ve Gazete Alınteri’nin web sitesine erişim engeli getirildi. Bununla birlikte Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK), 331 web sitesini erişime kapattı.