Gazetecinin telefonunun kapalı olması ‘suç delili’ sayıldı

Tutuklu gazeteci İbrahim Karakaş hakkında ‘örgüt üyesi olmak’ suçundan iddianame hazırlayan savcı, kapalı olan telefonu suç delili olarak saydı


6 Kasım 2020’den beri tutuklu bulunan Yeni Yaşam gazetesi çalışanı İbrahim Karakaş hakkında hazırlanan iddianame Adana 11. Ağır Ceza Mahkemesi tarafından kabul edildi. ‘Örgüt üyeliği’ iddiasıyla hazırlanan iddianamede Karakaş’ın ailesi ve gazeteci arkadaşlarıyla yaptığı telefon görüşmeleri, bu kişiler hakkında açılan soruşturmalar gerekçe gösterilerek suçlamaya dayanak oldu.

Karakaş’ın sosyal medya paylaşımları da iddianamede ‘suç unsuru’ olarak değerlendirildi. Savcı, Karakaş’ın telefonunun kapalı olduğu süre boyunca örgüt kampında olduğunu ileri sürdü. Karakaş’ın avukatı Tugay Bek, normalde telefon görüşmelerinin delil olarak gösterildiğini, ancak bu dosyada telefonun kapalı oluşunun delil sayıldığını vurguladı.

Savcılık, 2016-2017 döneminde Karakaş’a ait olduğu söylenen telefonun kapalı olmasını bir itirafçının beyanını güçlendirdiğini iddia etti. Ancak gazeteciler Karakaş’ın 2016 yılında Özgür Gündem gazetesinin kapatılması ardından başlatılan nöbet eyleminde olduğunu ortaya koymuştu. Savcılık, ayrıca Karakaş’ın ‘örgüt yanlısı’ yayın yapan gazete ve dergilerin satışını yaptığını, satıştan elde edilen maddi gelirleri ‘örgütsel’ faaliyette kullandığını ve örgütün basın komitesinde yer aldığının tespit edildiğini de ileri sürdü.

İddianameyi değerlendiren Karakaş’ın avukatı Tugay Bek, “İbrahim Karakaş dosyadaki iddiaların tamamının; dayanıksız, mesnetsiz, soyut iddialar olduğu düşüncesindeyiz. İtirafçı beyanlarıyla oluşturulmuş bu yargılamanın beraatla sonuçlanacağını düşünüyoruz. Tüm gazetecileri İbrahim Karakaş’ın yargılandığı bu davaya sahip çıkmaya çağırıyoruz” dedi.