9-16 Mart haftasının sansür gündemi

Etkinlik engelleri, oyun ve yayın yasakları, süregiden davalar…9-16 Mart haftasının sansür gündemini derledik.


Kız Çocuk Hakları Bildirgesi kitabı imha edildi: Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı, Kız Çocuk Hakları Bildirgesi kitabının müstehcen içeriklere sahip olduğunu ileri sürerek kitabın toplatılması ve sorumluları hakkında işlem yapılması için rapor hazırlayarak savcılığa sundu. İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı piyasadaki kitapları toplatırken, çevirmen Burcu Uğuz hakkında da dava açıldı.

Sansüre karşı sözden çok eylem üretmek istiyoruz: Türkiye’de tiyatro oyuncuları en çok sansüre uğrayan sanatçıların başında geliyor. Tutuklamalar, gözaltılar, sahne engellemeleri, işten atmalar, sözleşme fesihleri derken oyuncular sanatlarını icra etmekten çok ifade özgürlüğü ve sansürle boğuşuyor. Susma Platformu olarak “Türkiye’de Görsel, İşitsel ve Sahne Sanatları Alanında Sansürün Takibi ve Önlenmesi Projesi” hakkında Oyuncular Sendikası Yönetim Kurulu Üyeleri Sercan Gidişoğlu, Sermet Yeşil ve hem sendikanın, hem projenin koordinatörü Sinem Derya Çetinkaya ile konuştuk.

Laçin’in oyunu Samsun’dan sonra Ordu’da da yasaklandı: Daha önce Elazığ Depremi’nde eleştirel paylaşımlarda bulunduğu için sosyal medyada aleyhine bir linç kampanyası başlatılmış olan Berna Laçin’in Hayal Satıcısı tiyatro oyununa, Samsun’dan sonra Ordu’da da valilik tarafından yasak kondu.

64 baronun dayanışmasıyla oyun sahnelendi: 64 baro Berna Laçin’in oynadığı ve birçok ilde salon engeli ile karşılaşan “Hayal Satıcısı” adlı oyunun afişine logolarının ekledi. Laçin bu dayanışmanın sonucunda Ordu’da sahneye çıktı.

Fatih Portakal tutuklanan Yeni Yaşam çalışanlarını “unuttu:” Fox TV sunucusu Fatih Portakal, Libya’da şehit olan MİT mensubuyla ilgili yaptıkları haberler sonrası tutuklanan gazetecileri anlattığı haberde, bazı gazetecilere yer vermedi.

Corona paylaşımlarına ‘endişeye düşürme’ soruşturması: 110’un üzerinde ülkede görülen koronavirüsün Türkiye’ye de sıçradığı resmen açıklandıktan sonra, virüsle ilgili yapılan sosyal medya paylaşımları takibe alındı. Sosyal medyadan koronavirüs konusunda paylaşım yapan 29 kişi hakkında işlem başlatıldı.

İzmir’de Grup Yorum ile dayanışma etkinliğine yasak: İzmir’de açlık grevindeki ve ölüm orucundaki Grup Yorum üyeleri ile dayanışmak için 12 Mart’ta İzmir Adnan Saygun Sanat Merkezi’nde “Sanata Özgürlük, Grup Yorum yaşasın istiyoruz! ” sloganıyla yapılması planlanan konser ve etkinlik Valilik kararıyla yasaklandı.

Grup Yorum üyelerine zorla müdahale tehdidi: Ölüm orucunda olan ve durumları kritik olan Grup Yorum üyeleri İbrahim Gökçek ve Helin Bölek, eylemlerini sürdürdükleri Küçük Armutlu’daki “Direniş Evi”ne saat 02.30 sıralarında yapılan polis baskınıyla ambulansa bindirilerek ‘zorla müdahale’ için Ümraniye Eğitim ve Araştırma Hastanesine götürüldüler. HHB 2000-2007 yılları arasında süren ölüm oruçlarında 300’den fazla insanın zorla müdahaleler sonucu sakat kaldığını, ölüm orucunun ilerleyen aşamalarında yapılan zorla müdahalenin kişiyi öldürdüğünü de ekleyerek, zorla müdahalenin cinayet olduğunu belirtti.

Vatan Partisi’nden Khontkar’a suç duyurusu: Vatan Partisi Öncü Kadın Genel Başkanı Meltem Ayvalı, Khontkar lakaplı Onur Dinç hakkında “S**üğe Bak” şarkısıyla ilgili olarak “kadına yönelik aşağılama ve hakaretler içermesi”ni gerekçe göstererek 9 Mart’ta suç duyurusunda bulundu.

TGS’den 5 ilde “Gazetecilik suç değildir” eylemi: Türkiye Gazeteciler Sendikası (TGS), gazetecilere ve basın kuruluşlarına yönelik baskılara, son günlerde yaşanan gazeteci tutuklamalarına karşı beş ilde eylem yaptı. İstanbul, Ankara, İzmir, Adana ve Diyarbakır’da basın açıklamaları yapan TGS üye ve yöneticileri, verilen tutuklama kararlarının siyasi olduğunu belirtti.

AİHM süresi biterken, Kavala’ya 3. kez tutuklama: Sivil toplum çalışmalarıyla bilinen Anadolu Kültür Yönetim Kurulu Başkanı Osman Kavala 9 Mart’ta bir kez daha tutuklandı. İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı Terör ve Örgütlü Suçlar Bürosunca yürütülen soruşturma çerçevesinde ”anayasal düzeni bozmaya teşebbüs” suçundan tutuklu bulunan ayrıca ”siyasal veya askeri casusluk” iddiasıyla mahkemeye sevk edilen Osman Kavala’nın işlemleri tamamlandı.

Koronavirüs haberi yapan iki gazeteciye gözaltı: Antalya’da bir yerel haber sitesi olan Haberimizvar.net Genel Yayın Yönetmeni İdris Özyol ve Genel Yayın Koordinatörü Ebru Küçükaydın, yaptıkları “Demre’de koronavirüsü vakası” başlıklı  haber nedeniyle ev baskınıyla gözaltına alınıp serbest bırakıldılar.
Sinema, televizyon ve reklam çalışanlarından çağrı: Sinema, televizyon ve reklam sektöründen 12 sendika, dernek, meslek birliği ve platform ortak bir metin yayınlayarak başta Sağlık Bakanlığı, Kültür ve Turizm Bakanlığı ile Aile Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı olmak üzere ilgili bakanlık ve kurumlara, setlerin durdurulması ve en az 2 hafta ertelenmesine dair karar almaları için bir çağrı yaptı.
İstanbul Adliyesi’nde Koronavirüs önlemi: İstanbul Adalet Sarayı’nda Koronavirüs önlemleri çerçevesinde tutuksuz davaların duruşmasının, 14 Nisan’a kadar tutuklu ve acil işler haricinde duruşmaların yapılmayacağı,  bu tarihe kadar olan duruşmalara ilişkin verilecek yeni tarihler ve ara kararlar taraflara tebliğ edileceği, tutuklu olan dosyalarda ise sanık adliyeye getirilmeden, cezaevinden SEGBİS aracılığıyla mahkeme salonuna bağlantı yapılacağı öğrenildi.
Kültür ve Turizm Bakanlığı’ndan tiyatrolara destek paketi: Tiyatro Kooperatifi ve Oyuncular Sendikası temsilcileri Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy ile bir toplantı yaparak, koronavirüsünden etkilenen özel tiyatroların acil ihtiyaçları ve özel tiyatrolara sunulacak olan destek paketi üzerine konuştular.
Yeniçağ Genel Yayın Yönetmeni’nin işine son verildi: Yeniçağ Genel Yayın Yönetmeni Batuhan Çolak, 22 Şubat’ta sosyal medya hesabından Hafter güçlerinin Trablus Limanı’na düzenlediği saldırıda bir subayın hayatını kaybettiğini, cenazesinin memleketine gönderilip, sessiz sedasız, bir şekilde defnedildiğini iddia etmişti. Yeniçağ gazetesi, Çolak’ın bu iddiasını önce haberleştirmiş sonra haberi kaldırmıştı. Sonrasında işten çıkarıldığını ilan etti.