30 Mart-8 Nisan haftasının sansür gündemi

Yayın ve etkinlik yasakları, koronavirüs soruşturmaları, gözaltılar…30 Mart- 8 Nisan haftasının sansür gündemini sizin için derledik.


  • Salgının ortasında yeni bir dergi: Bi Mevzu yayında!: Anadolu Üniversitesi Edebiyat Topluluğu girişimiyle çıkarılan ve yerelden ulusala, taşradan kente seslenen dergi Bi Mevzu, salgın koşullarına rağmen online olarak yayın hayatına başladı.
  • Erdoğan’dan Portakal’a suç duyurusu: Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, FOX TV Ana Haber spikeri Fatih Portakal hakkında İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı’na “sosyal medyada yalan ve halkı manipüle etmeye yönelik ifadeler paylaştığı gerekçesiyle” suç duyurusunda bulundu.
  • Salgın ortamında 22 gazeteciye gözaltı 9’una tutukluluk: CHP Eskişehir Milletvekili Utku Çakırözer, Meclis’te düzenlediği basın toplantısında Mart ayı Basın Özgürlüğü Raporu’nu açıkladı. Çakırözer, Mart ayında da gazetecilerin adliye koridorlarında haberlerini savunmak zorunda bırakıldığını belirterek; 20 gazetecinin hakim karşısına çıktığını, 22 gazetecinin gözaltına alındığını, 9 gazetecinin de tutuklandığını söyledi.
  • Sosyal medya paylaşımları sebebiyle gazeteciye gözaltı: Aydın Büyükşehir Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Cem Ulucan, sosyal medya hesabı üzerinden yaptığı paylaşım nedeniyle 7 Nisan’da polis tarafından gözaltına alındı ve adliyeye sevk edildi.

  • Hakan Aygün tweeti nedeniyle tutuklandı: Halk TV eski yöneticisi, gazeteci Hakan Aygün, Twitter hesabında yer alan “ey IBAN edenler” ifadesi nedeniyle tutuklandı.
  • Kocaeli Valiliği’nden etkinlik yasağı: Kocaeli Valiliği koronavirüs tedbirleri kapsamında 15 gün süreyle ildeki kültürel, bilimsel faaliyetleri ve eylemleri yasakladı.
  • CHP’li Girgin: Tiyatro emekçilerini yok saymayın: CHP Muğla Milletvekili Süleyman Girgin Koronavirüs salgını nedeniyle perdelerini indiren tiyatro emekçilerinin sıkıntılarını meclis gündemine taşıdı.
  • TTB: Bilgi edinme haktır!: Türk Tabipler Birliği Merkez Konseyi, COVID-19 salgınıyla ilgili açıklama yapan Van ve Mardin Tabip Odaları başkanlarının Emniyet Müdürlüklerine ifade vermeye çağrılmaları hakkında bir basın açıklaması yayınladı. “Bilginin paylaşılmasının engellenmesi girişimlerini sakıncalı buluyoruz” başlığıyla yapılan basın açıklamasında şeffaflık çağrısı yapıldı.
  • Grup Yorum için internet konseri verecekler: İki üyesinin “Tutuklu üyelerimiz serbest bırakılsın” ve “Konserlerimiz yasaklanmasın” gibi taleplerle başlattıkları ölüm orucu eyleminde 300’lü günlerde olduğu Grup Yorum için Sanata Özgürlük ismiyle 11 Nisan’da canlı internet konseri verilecek.

  • Gazetecilere Koronavirüs soruşturmaları artıyor: Dünyayı sarsan koronavirüs salgınıyla ilgili haber yapan gazetecilere yönelik baskı artıyor. Uluslararası Basın Enstitüsü’nün raporuna göre Mart ayı içinde Türkiye’den 6 gazeteciye koronavirüs haberleri nedeniyle soruşturma açıldı ya da ifadeye çağrıldı.
  • Gazeteci Barış Terkoğlu’na bir soruşturma daha: Tutuklanan Cumhuriyet Gazetesi yazarı ve Odatv sorumlu yazıişleri müdürü Barış Terkoğlu hakkında Sabah gazetesi yazarı Hilal Kaplan’ın “kişinin itibarını zedeleyici, gerçek dışı ibareler ve açıkça iftira içeren, kendisine ‘yeni paralel’ demek suretiyle terör örgütüne üye olmakla suçlayan” ifadeler kullanıldığını ileri sürerek açtığı suç duyurusu sonucu bir soruşturma daha açıldığı ortaya çıktı.
  • Gazeteci Nurcan Baysal’a ‘korona soruşturması’: Ahval yazarı ve gazeteci Nurcan Baysal, koronavirüs ile ilgili sosyal medya paylaşımları ve Ahval’de yayınlanan iki makalesi nedeniyle ifadeye çağrıldı.
  • Cezaevlerindeki gazeteciler, insan hakları savunucuları ve diğer mahkumlar için çağrı: Ulusal ve uluslararası 27 hak örgütü, yeni tip Koronavirüs (Covid-19) salgınının cezaevlerinde ciddi sağlık tehlikesi oluşturduğunu vurgulayarak bir çağrı yaptı. “Sadece haklarını kullandıkları için tutuklanan ya da hüküm giyen gazeteciler, insan hakları savunucuları ve diğer kişileri derhal ve koşulsuz olarak serbest bırakmaya çağırıyoruz” denilen açıklamaya aralarında Uluslararası Af Örgütü, Punto24, Freedom House ve Sınır Tanımayan Gazeteciler’in de bulunduğu 27 hak örgütü imza attı.

  • İşçi Filmleri Festivali online olarak düzenlenecek: 15. Uluslararası İşçi Filmleri Festivali (İFF) Düzenleme Komitesi, festivalin esin kaynağı olan emekçilerin Koronavirüs salgını sırasındaki durumuna dikkat çekmek için festivali internet üzerinden gerçekleştirme kararı aldıklarını açıkladı. Festival filmleri 1-7 Mayıs tarihleri arasında İFF Youtube kanalından izlenebilecek.