Bismil Kaymakamlığı’ndan 15 gün süreli eylem ve etkinlik yasağı: (17 Ocak) Diyarbakır’da Bismil Kaymakamlığı ilçede, “pandemi tedbirleri” kapsamında ve resmî makamların uygun gördüğü etkinlikler haricindeki tüm eylem ve etkinlikleri 15 gün süreyle yasakladı.
Yeni Şafak ve Diyanet-Sen Sezen Aksu’yu hedef gösterdi: (17 Ocak) Yeni Şafak gazetesi Sezen Aksu’yu, Şahane Bir Şey Yaşamak isimli şarkısındaki “Selam söyleyin o cahil Havva ile Adem’e…” sözlerinin dini değerlere hakaret olduğunu iddia ederek hedef gösterdi.
Boğaziçi Üniversitesi’nin çevresine asılan ‘Özgür ve Özerk Üniversite’ afişleri yırtıldı: (18 Ocak) Boğaziçi Üniversitesi mezunları tarafından kampüslerin olduğu bölgelerdeki bilboardlara asılan ‘Özgür ve Özerk Üniversite’ afişleri, kimliği belirsiz kişiler tarafından yırtıldı. Polis, billboarda iki gün sonra yazılan yazı için ceza kesti.
Kürtçe şarkı dinleyen kişiye ‘propaganda’ iddiasıyla dava açıldı: (18 Ocak) Van’da, telefonunda Erdalê Pirsûsî adlı Kürtçe şarkıyı dinlediği için gözaltına alınan Sami Tay hakkında, “örgüt propagandası yaptığı” iddiasıyla 5 yıla kadar hapis talebiyle dava açıldı.
Gazeteci Nedim Türfent’in avukatıyla görüşmesine sınırlandırma: (19 Ocak) Van İnfaz Hakimliği, gazeteci Nedim Türfent’in avukatıyla yapacağı görüşmeleri üç ay boyunca sınırlandırdı. Gerekçe olarak Türfent’in şiirlerinin New York Üniversitesi’ndeki bir proje kapsamında çevrilmek istenmesi gösterildi.
RTÜK Başkanı FOX TV Ana Haber Bülteni’ne inceleme başlatıldığını duyurdu: (20 Ocak) RTÜK Başkanı Ebubekir Şahin, FOX TV Ana Haber Spikeri Selçuk Tepeli’nin hükümete yönelik sözleriyle “tarafsızlık ilkesini ihlal ettiği” gerekçesiyle kanal hakkında inceleme başlatıldığını duyurdu.
Sine-Sen Sezen Aksu’ya destek mesajı yayımladı: (20 Ocak) Sinema Emekçileri Sendikası (DİSK/Sine-Sen), son günlerde Yeni Şafak gazetesi, bazı politikacılar ve sosyal medya kullanıcıları tarafından şarkı sözleri üzerinden hedef gösterilen Sezen Aksu’ya destek mesajı yayımladı.
Mezuniyet töreninde bayrak açan öğrenciye kınama cezası: (20 Ocak) Dokuz Eylül Üniversitesi mezuniyet töreninde “İstanbul Sözleşmesi Yaşatır” maskesi takan ve LGBTİ+ bayrağı açan üniversite öğrencisi Rozana Urkun’a açılan soruşturma sonucu kınama cezası verildi.
Hacettepe Üniversitesi canlı modellerin okulla ilişiğini kesti: (20 Ocak) Hacettepe Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi bünyesinde çalışan dokuz canlı modelin okulla ilişiği kesildi. Gerekçe olarak “diğer nedenler” başlığını belirleyen Kod 22 gösterildi.
RTÜK’ün müzik kanallarına Sezen Aksu telefonu: (21 Ocak) RTÜK yönetiminin, müzik yayını yapan kanalları tek tek aradığı ve Sezen Aksu’nun Şahane Bir Şey Yaşamak adlı şarkısını yayımlamaları durumunda ağır yaptırımlarla tehdit ettiği bildirildi.
Sezen Aksu’ya destek büyüyor: (24 Ocak) Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın hedef gösterdiği Sezen Aksu’nun yanıt olarak yazdığı şarkı sözleri kısa sürede farklı dillere çevrildi. Aksu’ya sanat dünyasından da destek geldi. 217 sanatçının imzaladığı bildiride, “Sezen Aksu asla yalnız yürümeyecek ve bizler bir kişi dahi eksilmeyeceğiz!” ifadeleri yer aldı.
Gazeteci Sedef Kabaş “Cumhurbaşkanına hakaret” suçlamasıyla tutuklandı: (24 Ocak) Gazeteci Sedef Kabaş TELE 1’de katıldığı bir programda Cumhurbaşkanı Erdoğan ile ilgili ifadelerinde “cumhurbaşkanına hakaret” ettiği iddiasıyla tutuklanırken, birçok siyasetçi Kabaş’ı hedef gösterdi.
RTÜK’ten TELE 1 için olağanüstü toplantı ve kanala ceza: (24 Ocak) RTÜK, gazeteci Sedef Kabaş’ın hakkındaki “cumhurbaşkanına hakaret” soruşturması kapsamında gözaltına alınmasına ve tutuklanmasına gerekçe gösterilen sözlerinin yayımlandığı TELE 1’e yaptırım gündemiyle “olağanüstü toplantı” çağrısıyla 24 Ocak 2022’de saat 12.00’da toplandı. Kanala beş program durdurma cezası verildi.
Koç Üniversitesi Yayınları’ndan sansür: (24 Ocak) Koç Üniversitesi Yayınları, Seeds of Power: Explorations in Ottoman Environmental History adlı kitabın Türkçe basımında tarihçi Erik Jan Zürcher’den yapılan alıntıdaki “Ermeni soykırımı” ifadesinin çeviride tashih edilmesini ya da kitaptan çıkarılmasını istedi. Kitap editörleri “sansür” talebini yerine getirmedi; yayınevi sözleşmeyi feshetti. Susma Platformu’na konuşan editörler, kendilerinden talep edileni akademik özgürlüklere aykırı ve yayıncılık etiğiyle bağdaşmayan bir davranış olarak gördüklerini ifade etti.