Aleyna Tilki’nin Çorum konseri iptal edildi: (6 Eylül) Diyanet-Sen Çorum Şube Başkanı İsmail Şanar tarafından, ‘LGBT destekçisi olduğu’ ve ‘toplumun ahlakına uymadığı’ için hedef gösterilen Aleyna Tilki’nin 24 Eylül’de Pırlanta Pirinç Festivali kapsamında planlanan konseri iptal edildi.
Tutuklu gazetecilere cezaevinde gazete sansürü: (6 Eylül) Diyarbakır’da 16 Haziran’da tutuklanan ve Diyarbakır 2 No’lu Yüksek Güvenlikli Cezaevi’nde tutulan Xwebûn gazetesi editörü Zeynel Abidin Bulut mektubunda; tutuklu 16 gazeteciye Yeni Yaşam, BirGün ve Evrensel gazetelerinin verilmediğini söyledi.
Moda Sahnesi Kültür ve Turizm Bakanlığı’na açtığı davayı kazandı: (7 Eylül) Kültür ve Turizm Bakanlığı Güzel Sanatlar Genel Müdürlüğü’nün verdiği “özel tiyatrolara devlet desteği”ne 2021 yılı için yaptığı başvurusu reddedilen Moda Sahnesi, bakanlığa açtığı davayı kazandı.
Susma Platformu’nun haberine erişim engeli: (7 Eylül) Susma Platformu’nun web sitesi susma24.com’da yer alan ve 8 Kasım 2020 tarihli “Haftanın erişime engellenen haberleri” listesindeki haberimize erişim engeli getirildi ve içeriğin kaldırılmasına karar verildi.
Boğaziçi Üniversitesi yönetimi bazı sanat derslerini onaylamadı: (7 Eylül) Boğaziçi Üniversitesi’nin kayyım yönetimi, aralarında belgesel sinemacı ve akademisyen Can Candan’ın da olduğu, ve üniversitenin çeşitli bölümlerinde ders veren 12 akademisyenin güz döneminde vermeyi planlanladığı derslerini onaylamadı.
Fethiye Kaymakamlığı’ndan Çağdaş Fest’e engel: (8 Eylül) Fethiye Kaymakamlığı ilçedeki özel bir mekanda 7 – 11 Eylül 2022’de düzenlenmesi planlanan Çağdaş Fest’i, festivale bir gün kala iptal etti. Organizatör Çağdaş Adıgüzel İl Jandarma Komutanlığı ile Tarım ve Orman Bakanlığı 4. Bölge Müdürlüğü’nden gerekli izinleri almalarına rağmen festivalin iptal edildiğini söyledi.
Figen Yüksekdağ’ın şiir kitabı için toplatma kararı: (8 Eylül) Antalya 5. Sulh Ceza Hakimliği Cumhuriyet Başsavcılığı’nın soruşturma talebini kabul ederek; HDP’nin önceki dönem eş genel başkanı Figen Yüksekdağ’ın Yıkılacak Duvarlar adlı şiir kitabına toplatma ve imha kararı verdi.
Sosyal medyada hedef gösterilen Gülşen’e tutuklama, sonrasında ev hapsi kararı: (12 Eylül) İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı, müzisyen Gülşen hakkında konserinde çekilen bir videodaki ifadeleri nedeniyle “halkı kin ve düşmanlığa tahrik” suçlamasıyla önce soruşturma başlattı. 25 Ağustos’ta verilen gözaltı kararının ardından nöbetçi mahkeme müzisyenin tutuklanmasına karar verdi. İstanbul 26. Asliye Ceza Mahkemesi 29 Ağustos’ta, müzisyenin dosya davaya dönüşene kadar ev hapsinde kalmasına karar verdi. 12 Eylül itibarıyla müzisyenin ev hapsi, yurt dışına çıkış yasağı ve her hafta en yakın karakola imza vermesi şartıyla kaldırıldı.