13-21 Nisan sansür gündemi

Koronavirüs soruşturmaları, site engelleme, protesto yasakları…13-21 Nisan haftasının sansür gündemini sizin için derledik.


Independent Türkçe’yle beraber 18 site engellendi: Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK), 20 Nisan gece yarısı aralarında Independent Türkçe’nin de bulunduğu İngiltere, Suudi Arabistan ve Birleşik Arap Emirlikleri merkezli 18 internet sitesine erişimin engellenmesine karar verdi.

NYT’den kritik iddia: Türkiye’de virüs ölümleri gizleniyor olabilir: New York Times gazetesi, Türkiye’de koronavirüs nedeniyle ölenlerin sayısının kamuoyundan saklanarak aslında sansür uygulandığını öne sürdü. Gazete, İstanbul’daki ölü sayısının beklenenin üzerinde arttığını, nisanın ilk iki haftasında kayda geçen ölümlerin ortalamadan yüzde 50 daha yüksek olduğunu iddia etti.

Komedyen Emre Günsal serbest bırakıldı: Günsal; Atatürk, Mevlana, Şems Tebriz-i, Konya ve Konyalılar hakkında aşağılayıcı ifadeler kullandığı iddiasıyla 10 Nisan’da tutuklanmıştı.

RSF: Türkiye’de internet üzerinden sansür artıyor: Sınır Tanımayan Gazeteciler (RSF) Örgütü’nün, dünyadaki 180 ülkede basın özgürlüğünün durumunu mercek altına aldığı 2020 Dünya Basın Özgürlüğü Endeksi’nde Türkiye 154’üncü sırada yer aldı. Türkiye’de internet medyasına yönelik sansürün arttığı belirtilen raporda, 2019 yılında en az 586 haberin internette sansürlendiği vurgulandı.

Açlık Grevlerini İzleme Heyeti’nden çağrı: Ölüm orucundaki Mustafa Koçak, İbrahim Gökçek, Ebru Timtik ve Aytaç Ünsal için iktidara seslenen THİV, İHD ve SES’ten oluşan Açlık Grevlerini İzleme Heyeti, kamuoyuna da duyarlılık çağrısı yaptı. Grup Yorum üyesi İbrahim Gökçek 308, Mustafa Koçak 293, avukatlar Ebru Timtik 109, Aytaç Ünsal ise bugün itibariyle 78 gündür ölüm orucunda.

Sanatçıdan infaz yasası sorusuna otosansürlü cevap: Müzisyen Haluk Levent, katıldığı televizyon programında, İnfaz Yasası ile ilgili düşüncelerini açıklamasının kurucusu olduğu AHBAP’a zarar verebileceğini ifade ederek, kendisine otosansür uyguladı.

Kırklareli’de toplantı ve protestolar 1 ay daha yasak: Kırklareli’de, valilik koronavirüs tedbirleri kapsamında alınan, tüm toplantı ve gösteri yürüyüşü, basın açıklaması, açık yer toplantısı ile protesto eylemi, mitingleri yasaklama kararının 1 ay uzatıldığını açıkladı.

350’den fazla ödenekli tiyatro sanatçısı hala işsiz: Kültür ve Turizm Bakanlığı’na bağlı Devlet Tiyatroları, Devlet Opera ve Balesi ile Güzel Sanatlar Genel Müdürlüğü’nde çalışan 350’den fazla sanatçı ve teknik çalışanın sözleşmeleri geçtiğimiz ocak ayında yenilenmedi. Sözleşmeli olmaları nedeniyle tazminat ve işsizlik maaşı gibi haklardan da yararlanamayan yüzlerce kişi bu süreçte iş bulamadı.

Yayıncılar Kooperatifi 1. yılını kutluyor: 2019 yılının Nisan ayında, orta ve küçük ölçekli yayınevlerinin yaşanan sorunlar karşısında bilinçli bir şekilde birlikte hareket etme ihtiyacıyla ortaya çıkan Yayıncılar Kooperatifi (YAYKOOP) bir yaşını doldurdu. YAYKOOP, 29 ortağıyla, yayıncıların yaşadığı sorunları ortaklaşarak aşmak için faaliyet gösteriyor.

Basılamayan gazeteler “mücbir sebep” kapsamında: Koronavirüs salgını nedeniyle gazeteler basılıyor ancak satılamıyor. 11 Mart’ta ilk vakanın açıklanmasından bugüne gazete tirajları yüzde 25 oranında düştü. Geçtiğimiz hafta açıklanan sokağa çıkma yasağıyla beraber gazeteler balyalar halinde geri dönüşüme gitti. Basın meslek örgütleri, yayın yönetmenleri ve gazeteciler sorunun bir an önce çözülmesi gerektiği görüşünde hemfikirler.

FOX TV, HALK TV, Tele 1 ve Haber Global’e ceza: Radyo ve Televizyon Üst Kurulu 15 Nisan günkü toplantısında FOX TV, HALK TV, Tele 1 ve Haber Global’e program durdurma ve idari para cezaları verdi.

Rize’de koronavirüs haberlerine 6 ayrı soruşturma: Rize’de yayın yapan Nabız Gazetesi İmtiyaz Sahibi Gençağa Karafazlı ve gazetenin editörü Doğan Can Dilek hakkında koronavirüs haberleri nedeniyle yirmi günde altı ayrı soruşturma açıldı. Aynı zamanda Rize Çağdaş Gazeteciler Derneği Şube Başkanı ve İnsan Hakları Derneği Merkez Yürütme Kurulu üyesi olan Karafazlı, Susma Platformu’na son dönemde hakkında açılan soruşturmalarla ilgili bilgi verdi.

Mart ayında koronavirüs paylaşımlarına 433 gözaltı: CHP İstanbul Milletvekili Sezgin Tanrıkulu, koronavirüs salgını nedeniyle birçok tedbirin alındığı mart 2020’ye ilişkin hak ihlalleri raporunu hazırladı. Rapora göre salgının Türkiye’de de resmi olarak açıklandığı mart ayında yaşam hakkı ihlal edilenlerin toplam sayısı 165 oldu.

Hak örgütlerinden tahliye çağrısı: İnsan hakları ve ifade özgürlüğü alanında çalışan 24 kuruluş, yeni infaz düzenlemesinin 14 Nisan 2020’de Meclis Genel Kurulunda kabul edilerek yasalaşmasının ardından ortak bir açıklama yayımladı. 17 Nisan’da yayımlanan açıklamada, düzenlemenin “haklarını barışçıl bir şekilde kullandığı için hapsedilen on binlerce kişiyi herhangi bir gerekçe göstermeksizin” dışladığı vurgulandı.

Hak örgütlerinden HSK’ya çağrı: Punto24 Bağımsız Gazetecilik Derneği’nin de aralarında bulunduğu 37 insan hakları ve ifade özgürlüğü örgütü, koronavirüs salgınının yarattığı tehlikenin azaltılması ve önlenmesi için tutuklu yargılamaların sona erdirilmesi çağrısında bulundu.

İnfaz düzenlemesinde gazeteciler, siyasetçiler, hak savunucuları ve diğer siyasi suçlular kapsam dışı: Bu sabah TBMM Genel Kurulu’nda kabul edilen infaz düzenlemesi ile beraber 90 bin civarında mahkumun tahliyesinin önü açıldı. Fakat yasanın kapsam dışında bıraktığı; düşünce suçluları, gazeteciler, siyasetçiler, insan hakları savunucuları, öğrenciler ve diğer siyasi hükümlüler korona salgını tehdidine rağmen cezaevinden çıkamayacak.

İnfaz düzenlemesi geçse de: ‘Bu yaşanan hesaplanmış zulüm’: Yeni infaz düzenlemesi TBMM Genel Kurulu’ndan geçti ancak düzenlemenin kapsam dışında bıraktığı pek çok tutuklu ve hükümlü söz konusu. Susma Platformu olarak yeni infaz düzenlemesinin kapsamı dışında bırakılan tutuklu ve hükümlülerin durumunu, insan hakları savunucusu Osman Kavala ve şair İlhan Çomak üzerinden tartıştık.

AKP torba yasadan internet sansürünü çıkardı: AKP’nin koronavirüs salgınına karşı yeni önlemler içeren torba kanun teklifinde yer alan Youtube, Twitter ve Whatsapp gibi sosyal ağ kısıtlamaları taslaktan çıkarıldı. Meclis’te şimdilik görüşülmeyen teklif daha geniş bir internet sansürünün geldiği yorum ve değerlendirmelerine sebep olmuştu.