İnfaz düzenlemesi’nde gazeteciler, siyasetçiler, hak savunucuları ve diğer siyasi suçlular kapsam dışı

90 bin kişinin tahliyesinin önünü açan 70 maddelik “Ceza ve Güvenlik Tedbirlerinin İnfazı Hakkında Kanun ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi” muhalefetin tüm itirazlarına rağmen bu sabah TBMM Genel Kurulu’ndan geçti


Bu sabah TBMM Genel Kurulu’nda kabul edilen infaz düzenlemesi ile beraber 90 bin civarında mahkumun tahliyesinin önü açıldı. Fakat yasanın kapsam dışında bıraktığı; düşünce suçluları, gazeteciler, siyasetçiler, insan hakları savunucuları, öğrenciler ve diğer siyasi hükümlüler korona salgını tehdidine rağmen cezaevinden çıkamayacak.

Düzenleme, 330 milletvekilinin katıldığı oylama sonucunda,  51 ret oyuna karşılık, 279 kabul oyuyla kabul edilmiş oldu. Görüşmeler boyunca, düşünce ve ifade özgürlüğünü kullandığı halde TMK kapsamında yargılanıp hüküm giyen gazeteciler, siyasetçiler ve insan hakları savunucularını kapsamayan teklifin eşitlik ilkesine, Anayasa’ya, Türkiye’nin bağlı olduğu uluslararası sözleşmelere ve Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi kararlarına aykırı olduğunu savunan muhalefet partilerinin sunduğu 200’den fazla değişiklik önerisi AKP ve MHP gruplarının oylarıyla reddedildi. Sonuç olarak muhalefetin şerhine rağmen, düşünce suçlularını kapsam dışında bırakan maddeler bütünüyle korunarak kabul edilmiş oldu.

27 HAK ÖRGÜTÜNÜN ÇAĞRISINA KULAK TIKANDI

Aralarında P24, Article 19 ve Uluslararası Af Örgütünün de bulunduğu 27 hak örgütü, 30 Mart tarihinde bir ortak açıklama yayımlayarak infaz indirimi düzenlemesinde eşitlik ilkesinin gözetilmesi ve haksız yere hapsedilen gazeteci, hak savunucuları ve diğer kişilerin bir an önce tahliye edilmesi çağrısında bulunmuştu. Açıklamada, Türkiye’de terörle mücadele yasalarının son derece muğlak olduğu ve yaygın bir şekilde gazetecilere, muhalif siyasi aktivistlere, avukatlara, insan hakları savunucularına ve muhalif görüşlerini ifade eden diğer kişilere karşı kullanıldığı belirtilmiş, pek çok kişinin sadece muhalif görüş açıkladığı için, hakkında şiddete bulaştığına dair hiçbir kanıt olmaksızın uzun süre tutuklu kaldığı ya da terör suçlamalarıyla mahkum edildiği belirtilmişti.

Teklifte TMK kapsamında hüküm giyenlerin lehinde herhangi bir değişiklik yapılmazken, görüşmelerin sonuna yaklaşırken AKP grubunun verdiği bir önergeyle infaz indiriminden yararlanamayacak suçlar arasına MİT Kanunu’na karşı işlenen suçlar da dahil edildi. Bu önergenin kabul edilmesiyle birlikte, geçtiğimiz ay Libya’da hayatını kaybeden MİT görevlisinin cenazesiyle ilgili haber nedeniyle MİT Kanununa muhalefetten tutuklanan Odatv yöneticileri Barış Pehlivan, Barış Tekoğlu, muhabir Hülya Kılınç, Yeni Yaşam gazetesi yöneticileri Ferhat Çelik ve Aydın Keser ile Yeniçağ gazetesi yazarı Murat Ağırel’in ileride infaz indiriminden faydalanmalarının önüne geçilmiş oldu.

İLHAN ÇOMAK VE OSMAN KAVALA DA KAPSAM DIŞI

Öte yandan hukuksuzca 3. kez tutuklanan İnsan Hakları Aktivisti Osman Kavala, 26 yıldır suçsuz yere cezaevinde tutulan Şair İlhan Çomak ve ciddi sağlık sorunlarına rağmen tahliye edilmeyen siyasetçi Selahattin Demirtaş da  salgın şartlarına rağmen düzenlemeden faydalanamadı. Böylece bu davalardaki adaletsizlikler de sürdürülmüş oldu.

Adalet Bakanı Abdülhamit Gül, 13 Nisan günü yaptığı açıklamada cezaevlerinde korona vakalarının görüldüğünü, 5 açık ceza infaz kurumunda 17 hükümlüde Covid-19 tespit edildiğini, bu kişilerden 3’ünün vefat ettiğini, birinin ise yoğun bakımda olduğunu açıklamıştı. Gül ayrıca 79 cezaevi personelinin koronavirüs testlerinin de pozitif çıktığını açıklamıştı.

(Kaynak: T24 – Expression Interrupted)