16-23 Mart haftasının sansür gündemi

Yayın yasakları, koronavirüs soruşturmaları, sansür…16-23 Mart haftasının sansür gündemini derledik


  • Yayıncı ve yazarlardan ortak tepki: Türkiye Yayıncılar Birliği, Türkiye PEN ve Türkiye Yazarlar Sendikası “Kız Çocuk Hakları Bildirgesi” kitabının yasaklanması ve kitabın yayımcısı ile çevirmeni hakkında “müstehcen sözleri yayınlamak ve yayınlanmasına aracılık etmek” suçlamasıyla dava açılmasının ardından ortak bir açıklama yayınlayarak, Küçükleri Muzır Neşriyattan Koruma Kurulunca alınan muzır neşriyat kararlarının, kitaplara getirilen dağıtım ve satış yasaklarının, yazarlara, çevirmenlere ve yayıncılara açılan davaların ifade ve yayınlama özgürlüğü ihlalleri olduğunu belirterek tepki gösterdi.

  • Çevbir’den açıklama: Meslektaşımızın yanındayız: Çevirmenler Meslek Birliği (Çevbir), müstehcen içeriğe sahip olduğu belirlenerek toplatılan ve imha edilen Kız Çocuk Hakları Bildirgesi kitabının çevirmeni hakkında “müstehcen yayınların yayılmasına aracılık etmek” suçundan dava açılmasını kınayarak, çevirmenlik mesleğinin icra edilmesini zorlaştıran bu tür uygulamalara son verilmesini talep etti.
  • Buket Uzuner’in kitabına sansür:  Buket Uzuner’in ilk baskısı 34 yıl önce yapılan ve bugüne kadar 19 baskı yapan ‘Ayın En Çıplak Günü’ adlı kitabının, Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı Küçükleri Muzır Neşriyattan Koruma Kurulu’nun soruşturması neticesinde 18 yaşından küçüklerin maneviyatı üzerinde muzır tesir yapacak nitelikte olduğuna, teşhir ve reklamına sınırlama getirilmesine karar verildi.
  • Avesta Yayınları Voltaire Ödülleri kısa listesinde: The International Publishers Association’ın (Uluslararası Yayıncılar Birliği), her yıl verdiği IPA Voltaire Ödülleri için Yayınlama Özgürlüğü Komitesi tarafından seçilen kısa listede Avesta Yayınları yer alıyor.

  • Grup Yorum üyeleri Direniş Evi’ne geri götürüldü: 274 ve 272 gündür açlık grevinde olan İbrahim Gökçek ve Helin Bölek hakkında 11 Mart günü Ümraniye Eğitim Araştırma Hastanesi’ne zorla müdahale için götürülmüştü. Bu süreçte Şebnem Korur Fincancı, Acun Karadağ ve Nurye Gülmen gibi isimler de zorla müdahalenin yol açabileceği sakatlıklar ve ölüm riskine dikkat çekmişti.
  • Oda TV’ye yedinci kez erişim engeli: Ölen MİT mensubunun cenaze töreninden görüntüler paylaştığı gerekçesiyle Genel Yayın Yönetmeni Barış Pehlivan, Sorumlu Haber Müdürü Barış Terkoğlu ve Muhabir Hülya Kılınç’ın tutuklandığı Oda TV’ye bir erişim engeli daha getirildi, böylece Oda TV yedinci kez erişime engellenmiş oldu.
  • Enver Aysever’e karikatür soruşturması: Gazeteci ve yazar Enver Aysever hakkında sosyal medyada yaptığı karikatür paylaşımı nedeniyle Anadolu Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından “halkın bir kesiminin benimsediği dini değerleri alenen aşağılama” suçundan soruşturma başlatıldı.
  • Komedyen Pınar Fidan hakkında soruşturma başlatıldı: “Tuz-Biber” adlı stand-up gösterisinde Alevi vatandaşlar hakkında kullandığı ifadeler nedeniyle Pınar Fidan hakkında soruşturma başlatıldı. Anadolu Cumhuriyet Başsavcılığınca başlatılan soruşturmada, konunun her yönüyle araştırılması için güvenlik güçlerine talimat verildiği öğrenildi.
  • Türkiye’den Wikipedia içeriklerine sansür talebi: Wikimedia Vakfı, +18 görsel barındıran bazı Wikipedia içeriklerinin Türkiye tarafından kaldırılmasının talep edildiğini duyurdu.
  • Diyarbakır’da Çok Yönlü Bir Alternatif Sanat Mekânı, Mordem Sanat: Diyarbakır’da kayyım politikaları sonucunda mekân sıkıntısı çekmeye başlayan sanatçılar son yıllarda bağımsız sanat merkezleri kurmaya yöneldiler. 2017’den bu yana açılan irili ufaklı sanat mekânları arasında adından en çok söz ettirenlerden biri ise Barış Işık ve Savaş Işık tarafından inşa edilen Mordem Sanat.
  • Koronavirüs haberi nedeniyle üç gazeteciye gözaltı: SES Kocaeli gazetesinde koronavirüs nedeniyle Derince Eğitim Araştırma Hastanesi’nde iki ölüm yaşandığına dair bir haber yayınlayan gazetenin genel yayın yönetmeni İsmet Çiğit ev baskınıyla gözaltına alındı.