27 Ocak-3 Şubat Sansür Gündemi

Evrensel Periyodik İnceleme toplantısı yapıldı: Etkiniz AB Programı Diyalog Toplantıları kapsamında Punto24 Bağımsız Gazetecilik Derneği/Susma Platformu, İnsan Hakları Gündemi Derneği ve Eşit Haklar İçin İzleme…


 

  • AİHM Raporuna göre Türkiye ifade özgürlüğü ihlalinde dünya lideri: Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nin (AİHM) yayımladığı 2019 raporundaki verilere göre, AİHM’de ifade ve düşünce özgürlüğü ihlalinden en çok mahkum olan ülke Türkiye oldu.
  • Neşeli Günler’e Sansür: Yeşilçam’ın kült filmlerinden Neşeli Günler filminde Şener Şen’in canlandırdığı karakterin “İçişleri Bakanı arkadaşımdır, bir telefonla çıkardım” ifadesi kesilip çıkarılırken, filmin sonundaki sahneden Taksim’deki anıtın üzerinde yazan İlerici Gençlik Derneği (İGD) ifadesi de kapatıldı.
  • Aile Bakanlığı’ndan kitaba yasak: 2013 yılında Ersan Pekin tarafından yazılan ve İkinci Adam Yayınevi’nden çıkmış olan Bu Kadınlar Yedi Bitirdi isimli kitabın dükkan ile camekanlarda teşhiri ve satışı Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı Küçükleri Muzır Neşriyattan Koruma Kurulu kararı ile yasaklandı.
  • Anadolu Üniversitesi’nden Cansu Fırıncı’ya engel: Cansu Fırıncı’nın 17 Şubat’ta Eskişehir’de gerçekleştirilecek tek kişilik performansı Taranta Babu’nun öncesinde Anadolu Üniversitesi Edebiyat Kulubü’nde yapılmak istenen söyleşi üniversite yönetimi tarafından sözlü olarak reddedildi. Edebiyat Kulübü üyesi Enver Gezmiş herhangi bir gerekçe belirtilmediğini söyledi.

  • Milletvekili Filiz Kerestecioğlu sansürlendi: Türk Parlamenterler Birliği yayın organı Parlamento Dergisi’nin Aralık 2019 sayısı için, HDP Milletvekili Filiz Kerestecioğlu’nun kadınların seçme ve seçilme haklarını kazandığı 5 Aralık 1934 tarihinin yıl dönümü vesilesiyle yazdığı yazı yayın kurulunca sansürlendi.
  • Erdoğan, sosyal medya sansürleri için talimat verdi: “Sosyal medya devasa ve tamamen kontrolsüz bir alan olarak hayatımızın adeta ortasına düştü” diyen Erdoğan, “Deprem sonrası bazı kendini bilmezler sosyal medyada alçakça mesajlar yayınladı. ” ifadelerini kullandı.
  • Kışanak: Cezaevlerinde kitap yasağı devam ediyor: Diyarbakır Büyükşehir Belediye Başkanı iken yerine kayyım atanan ve tutuklanan HDP’li Gültan Kışanak, tutuklu bulunduğu Kocaeli 1 No’lu F Tipi Cezaevi’nde kitap yasağı uygulamasının sürdüğünü duyurdu.

  • Kavala’nın tutukluluğuna devam kararı: Aralarında tutuklu iş insanı Osman Kavala’nın da bulunduğu 16 kişinin “Türkiye Cumhuriyeti hükümetini ortadan kaldırmaya teşebbüs” suçundan ağırlaştırılmış müebbet hapis istemiyle yargılandığı Gezi davasına 28 Ocak 2020’de devam edildi. Expression Interrupted’dan Cansu Pişkin’in haberine göre davanın beşinci duruşmasında avukatlar reddi hakim talep etti.
  • Gazeteci Oruç’a hapis istemi: İran’dan Türkiye’ye iade edildikten tutuklanarak cezaevine konulan gazeteci Aziz Oruç’un sosyal medya hesaplarından yaptığı paylaşımlar nedeniyle yargılandığı davada savcı mütalaa verdi ve Oruç’un cezalandırılmasını istedi.
  • Gazeteci Beritan Canözer hakkında ceza istendi: Gazeteci Beritan Canözer hakkında sosyal medya paylaşımları nedeniyle “örgüt propagandası” yaptığı iddiasıyla açılan davanın ikinci duruşması Diyarbakır 11’inci Ağır Ceza Mahkemesi’nde görüldü. Canözer için savcılık ceza istedi.