Evrensel’e bir ceza daha: 10 gün ilanı kesildi

Mezopotamya Haber Ajansı (MA) imzası taşıyan ‘Basın İlan Kurumu Kürtçe yayımcılığı bitirdi’ başlıklı haber yerel basının sorunları hakkındaki bir rapora dayanıyordu


Basın İlan Kurumundan Evrensel’e yeni bir ceza daha geldi. 13 Kasım 2019’daki Mezopotamya Haber Ajansı (MA) imzası taşıyan ‘Basın İlan Kurumu Kürtçe yayımcılığı bitirdi’ başlıklı haber gerekçe gösterilerek gazeteye 10 gün ilan kesme cezası verildi. 

Evrensel Gazetesi’nden Gözde TÜZER’in haberine göre, BİK cezayı, 129 sayılı Basın Ahlak Esasları Hakkında Genle Kurul kararının 1. maddesine dayandırdı. O madde şöyle diyor: “Doğruluğu kuşku uyandırabilen ve araştırılması gazetecilik imkanları içinde bulunan haberler, araştırılıp doğruluğundan emin olunmadan yayınlanamaz.” ve aynı maddenin (ı) ve (L) bentlerindeki “Kişi, kurum ve toplum katmanlarına yönelik yayınlarda, eleştiri sınırlarını aşan aşağılayıcı sözcükler kullanılamaz; hakaret edilemez, sövülemez iftira ve haksız isnat yapılamaz” hükümlerinden verdi.

‘GAZETEMİZ TARAFINDAN DOĞRUDAN SUÇLAMA YAPILMAMAKTADIR’

Evrensel Avukatı Devrim Avcı Basın İlan Kurumuna verdiği savunmada söz konusu haberin atıf yapılan maddeler kapsamına girmediğini, haberin Mezopotamya Haber Ajansı (MA) mahreci taşıdığını ve haber başlığının tırnak içinde verildiğini belirterek “Gazetemiz tarafından doğrudan bir suçlama yapılmamaktadır” dedi.

Konunun bilimsel yöntemlere dayalı hazırlanan bir raporun haberleştirilmesi olduğunu belirten Avcı “Bir üniversite çalışması ile raporlaştırılmış bir bilgiyi yok etmemiz bizden istenemez ve gazetecilik görevimiz özgürce yapabilmemiz de anayasal güvence altında olmalı, kurumlar da buna saygı göstermelidir” dedi.

O HABER YEREL BASININ SORUNLARI HAKKINDAYDI

Ceza verilen ve Mezopotamya Haber Ajansı (MA) mahreci taşıyan haber, Antep Üniversitesi ve Güneydoğu Anadolu Projesi Bölge Kalkınma Dairesi Başkanlığı tarafından yürütülen bir projeyi konu alıyordu. Buna göre, “GAP Bölgesinde Faaliyet Gösteren Yerel Medya Kuruluşlarının Kurumsal Kapasitesinin Güçlendirilmesi – İhtiyaç Analizi Yapılması ve Eylem Planı Hazırlanması” kapsamında 9 kentteki gazetecilerin sorunları ele alınıyordu. 

41 gazeteciyle görüşülerek hazırlanan raporda, yerel medyanın siyasal otoriteden gelen baskılardan kaynaklı sansür ve oto sansür uyguladığını, Basın İlan Kurumunun dayatmaları sonucu Kürtçe yayımcılığın bittiği ve gazetecilerin “terör destekçisi” şeklinde yaftaladığı kaydediliyordu.