Süleyman Soylu’nun Baskın Oran’a hakareti ‘ifade özgürlüğü’ sayıldı

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’nun, Baskın Oran’a yönelik 2017’de yayınlanan bir yazısı sebebiyle sarf ettiği ‘alçak’ ve ‘uşak’ ifadeleri İstinaf Mahkemesi tarafından ifade özgürlüğü kapsamında değerlendirildi


Ankara Bölge Adliye Mahkemesi 25. Hukuk Dairesi (istinaf mahkemesi) İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’nun, Prof. Dr. Baskın Oran’a yönelik 2017’de yayınlanan “Kürtler üzerine bazı trajikomik deneyler”  başlıklı makalesi nedeniyle sarf ettiği ‘alçak’ ve ‘uşak’ ifadelerinin düşünce özgürlüğü kapsamı içinde kaldığına hükmetti. Böylece Baskın Oran’ın manevi tazminat davasını reddeden yerel mahkeme kararı onanmış oldu.

Diken’den Kemal Göktaş’ın haberine göre mahkemenin gerekçeli kararının özetinde şöyle denildi:

“Bakan Soylu’nun tweet’i kendisinin kişisel değer yargısı niteliğindeki görüşleri ve davacının değerlendirmelerine karşılık cevapları olup, ifade ve düşünce özgürlüğü kapsamı sınırları içinde kaldığı ve davacının da eleştiriye açık olması gerektiği için, davacının isteminin tümden reddine karar verilmesi doğrudur.”

İstinaf mahkemesinin kararı Prof. Oran tarafından Yargıtay’da temyiz edildi.

NE OLMUŞTU?

İçişleri Bakanı Soylu, Baskın Oran’ın 23 Haziran 2017’deki ‘Kürtler üzerine bazı trajikomik deneyler’ başlıklı yazısıyla ilgili olarak Twitter hesabından “Kendisini ilim adamı diye pazarlamış yazısının her kelimesini alçakça kurgulamış bir uşak Baskın Oran hakkında suç duyurusunda bulunuyorum” mesajını paylaşmış, bunun üzerine İstanbul Başsavcılığı da Oran hakkında soruşturma başlatmıştı. Başsavcılık, soruşturma sonunda yazıda suç unsuru bulunmadığı gerekçesiyle ‘takipsizlik’ kararı vermişti. 

Bunun üzerine Oran, Soylu’ya karşı kendisine ‘alçak’ ve ‘uşak’ diyerek kişilik haklarını zedelediği için Ankara 14. Asliye Hukuk Mahkemesi’nde manevi tazminat davası açmıştı. Ancak mahkeme, Oran’ın açtığı tazminat davasını reddetmişti. Prof. Dr. Oran da mahkemenin ret kararına karşı istinaf başvurusunda bulunmuştu.