“Kimse ifade özgürlüğünü kullandığı için sınır dışı edilemez”

İnsan hakları savunucuları, Türkiye’deki ırkçılığa dikkat çekmek için videolar yayımlayan mültecilerin sınır dışı edileceği yönündeki açıklamalara ilişkin yazılı açıklama yaptı


İnsan hakları savunucuları, Türkiye’deki ırkçılığa dikkat çekmek için videolar yayımlayan mültecilerin sınır dışı edileceği yönündeki açıklamalara ilişkin yazılı açıklama yaptı.

“KİMSE İFADE ÖZGÜRLÜĞÜNÜ KULLANDIĞI İÇİN SINIR DIŞI EDİLEMEZ”

İnsan hakları savunucularının yaptığı açıklamada şu ifadeler yer aldı:

“Şiddet içermeyen, şiddeti özendirmeyen, muz yiyerek bir tepki ortaya koyan eylem, YUKK 54. Maddenin hiçbir bendinde sınır dışı nedeni olarak belirtilmemektedir. Böyle bir eylemin ‘kamu düzeni veya kamu güvenliğine tehdit olması’ ihtimali ise, ifade özgürlüğüne ağır bir darbe anlamına gelir. YUKK 54. Madde ile birlikte düşünülmek zorunluluğu olan, 55. Madde ve amir hüküm niteliğindeki 4. Madde de, muz yeme videosu paylaşımı veya şiddet içermeyen herhangi bir paylaşım veya ifade nedeniyle, bir kişi hakkında sınır dışı kararı alınamayacağına açık bir biçimde hükmeder. Bir suç varsa, şiddet içermeyen bir tepkiyi tetikleyen ve bu tepkiye karşı, mültecilere yönelik ayrımcılık ve nefret söylemini körükleyen paylaşımlardır.”

“Kimse ifade özgürlüğünü kullandığı için sınır dışı edilemez. Türkiye’yi ulusal mevzuatına uymaya ve uluslararası sözleşmelerde verdiği sözü tutmaya davet ediyoruz ve öncelikle söz konusu paylaşımları yapan mülteciler için sınır dışı işlemlerinin bir an önce durdurulmasını talep ediyoruz. Ayrıca, her an, mültecilere yönelik ayrımcı ve nefret söylemi üretenlere karşı gerekli yargısal önlemlerin alınmasını talep ediyoruz.”

NE OLMUŞTU?

İzmir’deki bir sokak röportajında bir kişi, mültecilerin muz yediğini fakat Türkiyeli vatandaşların yiyemediğini söyleyerek ekonomik krizin tüm sorumluluğunu mültecilere yıkmıştı. Bu ifadeleri ve yapılan ırkçılığı eleştirmek amacıyla videolar çekip yayımlayan bazı mülteciler hakkında Göç İdaresi Başkanlığı sınır dışı etme kararı almıştı. Göç İdaresi Başkanlığı 27 Ekim 2021 tarihinde yaptığı basın açıklamasında, ırkçı söylemlere tepki veren kişileri “provakatör” olarak tanımlamıştı.

Açıklamaya imza atan kurumlar ise şöyle:

* Eşitlik Çalışmaları Derneği

* Fikir ve Sanat Derneği Çocuk Hakları Merkezi (FİSA)

* Göç Araştırmaları Derneği (GAR)

* Hak İnisiyatifi

* Halkların Köprüsü Derneği

* İltica ve Göç Araştırmaları Merkezi (İGAM)

* İnsan Hakları Derneği (İHD)

* İnsan Hakları Gündemi Derneği (İHGD)

* İzmir Barosu

* Kaos-GL

* Konak Kent Konseyi Mülteci Meclisi

* Medya ve Göç Derneği

* Mültecilerle Dayanışma Derneği (Mülteci-Der)

* Toplum ve Hukuk Araştırmaları Vakfı (TOHAV)

* Van Barosu Göç ve İltica Komisyonu

* Yurttaşlık Derneği