İzmir Müzisyenler Derneği Yönetim Kurulu Üyesi Meltem Karasu ve Sokak Sanatçıları Derneği Yönetim Kurulu Üyesi Kubilay Mutlu, salgının en ağır bedelini ödeyen kesimlerden müzisyenlerin yaşamlarına son verme noktasına gelmelerini değerlendirdi.
Evrensel gazetesinden Ramis Sağlam’a konuşan İzmir Müzisyenler Derneği Yönetim Kurulu Üyesi Meltem Karasu, yaşanan intiharlar için “Mesleğini, sanatını icra edememek, müzikten uzak kalmak, kendi emeğiyle ekmeğini kazanamamak ve yaşamın anlamını yitirmek, bir yandan da sosyal destekten, asgari geçim standardından ve insani yaşam koşullarından uzakta çaresizlik duygusuyla baş etmek müzisyenlerin ruhunda derin yaralar açtı” dedi.
“SADECE PARASIZLIKLA AÇIKLANAMAZ”
Karasu intiharların nedenini sadece parasızlıkla açıklamanın eksik kalacağını söyleyerek, “Belirsizlik, çaresizlik, umutsuzluk, terk edilmişlik, amaçsızlık da insanların içindeki yaşam şevkini kırıyor. Baş etme gücü ve direnç kırılması yaşanıyor. Var olan travmalar da tetikleniyor” açıklamasında bulundu.
Müzisyen Murat Mengirkaon ise; “Bu süreçte kimini tanıdığımız, kimiyle aynı ortamları paylaştığımız müzisyen arkadaşlarımızı gözlerimizin önünde kaybettik. Acı olan şu ki, bu kayıpları aleni şekilde, büyük bir vurdumduymazlıkla karşıladı kamuoyu” dedi.
“DUYGUSAL BİR ACIMA HALİYLE YAKLAŞILMASINI DOĞRU GÖRMÜYORUM”
Mengirkaon, “Bir nevi ‘Buradayım’ çığlığı olan intiharların ekonomik, sosyal, psikolojik nedenleri var. Müzisyenlerin yaşadığı sorunları sadece ölümler üzerinden duygusal, bir ‘acıma’ haliyle yaklaşılmasını doğru görmüyorum. Müzisyenler yaşadıkları şehirlerde kültür ürettiler, neşe ürettiler, estetik ürettiler. Bunun karşılığını, küresel bir salgında devletin kültür sanat fonlarıyla desteklenerek almalıydılar, yokluk ve hiçlik duygularıyla değil” diyerek tepkisini dile getirdi.
“YEREL YÖNETİMLER NE KADAR SAHİP ÇIKTI!”
Sokak Sanatçıları Derneği Kurucu Üyesi ve yöneticisi Kubilay Mutlu da, “Müzisyen intiharlarındaki en önemli konu ekonomik sıkıntılar gibi görünse de asıl önemli faktör sanatçılara reva görülen muamelelerin de etkili olduğu değer yitimidir. Masallardaki kötü karakterler olarak bir kez daha hatırlatmak isteriz; Ağustos böcekleri yaşasın” ifadelerini kullanırken, müzisyen Kasım Taşdoğan konuyla ilgili olarak, “Devlet sahip çıkmadı da mesela yerel yönetimler ne kadar sahip çıktı sanatçısına?” sorularını yöneltti.