Haftanın sansür gündemi 24 Şubat- 2 Mart

Erişim engelleri, 8 Mart etkinliklerine engeller, etkinlik ve eylem yasakları…24 Şubat- 2 Mart haftasının sansür gündemini derledik


Evinde ölü bulunan Kaharman ile ilgili erişim engeli getirildi: İstanbul 5’inci Sulh Ceza Hâkimliği, Elazığ’da şüpheli şekilde evinde ölü bulunan  gazeteci Yeldana Kaharman için Ekşi Sözlük’te açılan başlığa erişim engeli getirdi. Kırgızistanlı gazeteci Yeldana Kaharman’ın, Mehmet Ağar’ın oğlu AKP Elazığ Milletvekili Tolga Ağar’ın cinsel saldırısına uğradığı ve intihar ettiği iddia edilmişti. 

Grup Yorum üyesi İbrahim Gökçek tahliye edildi: 252 gündür açlık grevinde olan ve grevini ölüm orucuna dönüştüren Gökçek, Adli Tıp Kurumu’nun kendisi hakkında sunduğu ‘hapishanede kalamaz’ raporu sonrası tahliye edildi. Gökçek, Grup Yorum üyelerinin taleplerinin yerine getirilmesi için başlattığı greve direniş evinde devam ediyor.

Grup Yorum üyelerine destek amaçlı açlık grevleri devam ediyor: Grup Yorum’a destek olmak için aydın, yazar, şair ve sanatçılar birer günlük dönüşümlü açlık grevi başlattılar. Sanatçı Pınar Aydınlar ile başlayan açlık grevini Yazar Temel Demirer devraldı. Daha sonra antropolog yazar Sibel Özbudun ile Dr. Yücel Demirer, Görülmüştür ekibinden Adil Okay da dayanışma grevine başladı.

İzmir Valiliği Grup Yorum ile dayanışma etkinliklerini yasakladı: Valilik kentte Grup Yorum ile dayanışmak için yapılacak her türlü etkinliğin yasaklandığını ilan etti. Valiliğin yasağına karşı yerel sanatçılarının ve demokratik kitle örgütlerinin yapmak istediği eylem de polis tarafından engellendi.

Jin News’e yine erişim engeli getirildi:  Jin News haber sitesi Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu tarafından dokuzuncu kez engellenerek erişime kapatıldı.

Sanata Özgürlük konseri yasaklandı: Türkiye Yazarlar Sendikası, Sanatçılar Girişimi, Pen Yazarlar Derneği, Sanat Meclisi ve World Poetry Movement’ın (Dünya Şiir Hareketi) Grup Yorum üyeleri ve sanatçılara yönelik baskılara son verilmesi için düzenlemek istediği “Sanata Özgürlük” konseri Avcılar Kaymakamlığı tarafından yasaklandı.

YouTube kanalı KHK TV’ye erişim engeli getirildi: KHK’lar ile mesleklerinden ihraç edilenler tarafından kurulan ve özellikle KHK’lıların hikayelerine yer veren kanal, herhangi bir mahkeme kararı olmaksızın erişim engeli ile karşılaştı.

33 askerin hayatını kaybetmesi üzerine internete erişim kısıtlaması getirildi: Suriye’nin İdlib kentinde düzenlenen hava saldırısında TSK mensubu 33 askerin hayatını kaybetmesi üzerine başta Twitter olmak üzere birçok sosyal medya platformuna erişim kısıtlaması getirildi.

NTV, sınırdaki mülteciler ile ilgili video röportajını yayından kaldırdı: Kaldırılan haberde bir mülteci kadın, otobüsler ile ücretsiz olarak sınır kapısına getirildiklerini fakat askerlerin kendilerini denize yönlendirdiklerini söylemişti.

İdlib ile ilgili sosyal medya paylaşımı yapanlara dair yasal süreç başlatıldı: Ulaştırma ve Altyapı Bakan Yardımcısı Ömer Fatih Sayan, İdlib’de Türk Silahlı Kuvvetleri’ne hava saldırısı düzenlenmesi üzerine sosyal ağlar üzerinden yayılmaya çalışıldığı ve yalan olduğu iddia edilen haberlerle ilgili yasal sürecin başlatıldığını açıkladı.

HDP’nin Adana’daki 8 Mart etkinliğine korona virüsü gerekçesiyle izin verilmedi: HDP Ceyhan İlçe Örgütü’nün 8 Mart Dünya Kadınlar Günü kapsamında yapmak istediği ‘Kadın Şölen’i için Adana Kaymakamlığı’na yaptığı başvuru “genel güvenlik, kamu düzeni ve bölge ülkelerde yaşanan salgın hastalık nedeniyle genel sağlık açısında uygun görülmemiştir”  gerekçesiyle reddedildi.

Kaymakamlık, Diyarbakır’daki 8 Mart etkinliğini engelledi: HDP ve Diyarbakır Belediyesi tarafından, Diyarbakır’ın Ergani ilçesinde 8 Mart Dünya Kadınlar Günü ile ilgili düzenlenmek istenen etkinlik kaymakamlık tarafından, etkinlik tarihini de kapsayan yürürlükteki eylem ve etkinlik yasağı gerekçe gösterilerek iptal edildi.