Avesta’dan itiraz, Aras’tan destek

Yayımladığı dokuz kitap “terörle mücadele” kapsamında toplatılan Avesta Yayınları, yasağa bir açıklamayla itiraz etti. Aras Yayınları ise herkesi yayıneviyle dayanışmaya çağırdı…


Türkiye’de Kürtçe kitap yayımlayan ilk yayınevi olan ve 23 yıldır yayın hayatını sürdüren Avesta Yayınları, dokuz kitabının “terörle mücadele” kapsamında toplatılması kararına bir açıklamayla itiraz etti. Aras Yayınları’ndan da Avesta’ya destek geldi.

Toplatma kararıyla ilgili resmi itirazlarda bulunmaya hazırlanan Avesta Yayınları’nın açıklaması şöyle:

“Yayınlarımız arasında bulunan, son 15 yıl içinde (2003-2017 yılları arasında) yayımlanan ve hakkında hiçbir soruşturma açılmamış olan 9 (dokuz) kitabın, İdil Sulh Ceza Hakimliği tarafından ‘Terörle Mücadele kanununun 7/2 ve Basın Kanununun 25. Maddesi gereği el konulmasına, toplatılmasına, basım, dağıtım ve satış yasağı getirilmesine’ karar verildi.

Yasaklanan kitaplar, yazarları ve yayımlanma yılları:

-Kan İnançlar ve Oy Pusulaları, Türkiye’de Kürt Milliyetçiliğinin Yönetimi 2007-2009, Robert Olson (2010)

-Cesur Adamların Ülkesine Yolculuk, Dana Adams Schmidt (2011)

-Tasavvur mu Gerçek mi? Mahabad Kürt Cumhuriyeti, Büyük Güçlerin Politikasında Kürtler 1941-1947, Borhaneddin A. Yassin (2014)

-Mağdur Diasporadan Sınırötesi Vatandaşlığa mı? Fransa ve İsveç’teki Kürtlerde Diasporanın Oluşumu ve Ulus-Ötesi İlişkiler (2010)

-Ülkemde Bir Yabancı, İsveç’teki Kürt Gençlerinin Aidiyet Politikaları, Barzoo Eliassi (2012)

-Çaldıran Savaşı’nda Osmanlılar Safeviler ve Kürtler, İlk Kürt-Osmanlı İttifakı 1514, Murad Ciwan (2015)

-Tanrı ve Şeyh Adi Kusursuzdur, Yezidi Tarihinden Kutsal Şiirler ve Anlatılar, Philip G. Kreyenbroek/Xelil Cindi Reşow (2011)

-Kürdistan Bayrağının Altında, Mustafa Barzani Yaşamı ve Eylemi, Xoşevi Babekr/Pauel Shethman (2010)

-Irak’ta Soykırım, Kürtlere Karşı Yürütülen Enfal Askeri Harekatı, Middle East Watch (2003)

Çoğu farklı ülke üniversitelerinde doktora tezi olarak hazırlanan bu kitapların, Türkiye’deki mevcut sorunlarla hatta Türkiye’yle neredeyse hiçbir bağlantısı bulunmadığı halde ‘Terörle Mücadele Kanunu’ gereği yasaklanıp çeşitli şehirlerde kitaplara el konulması düşünce ve ifade özgürlüğünde gelinen yeri bir kez daha gözler önüne seriyor.

Kuruluşundan beri benzer uygulamalara maruz kalan yayınevimizin bundan sonra da çalışmalarını aynı kararlılıkla sürdüreceğini belirtmek istiyoruz.”

Aras Yayınları ise Avesta Yayınları üzerindeki baskı ve yasakları kınayan açıklamasında; “Türkiye’de on yıllardır büyük bir cendere altında var olma kavgası veren Kürt kültürel ve siyasal mücadelesinin en önemli taşıyıcılarından olan Avesta Yayınları’nın yayımladığı dokuz kitabın ‘terörle mücadele’ iddiasıyla toplatılmasını kabul edilemez buluyoruz. Ülkemizde ifade ve yayımlama özgürlüğü üzerindeki baskıların son bulması için, kültür alanında faaliyet gösteren kişi ve kurumlar başta olmak üzere duyarlı kamuoyunu göreve çağırıyoruz. Bugün Avesta Yayınları’nın kitaplarına uygulanan yasaklar yarın daha da yaygın hale geldiğinde itiraz etmenin çok geç olacağı inancındayız. Dayanışma duygularımızla Avesta Yayınları’nın yanındayız” sözlerine yer verdi.