RTÜK’ün inceleme başlattığı ‘Maske Kimsin Sen’ ekrana veda etti

FOX TV’de yayımlanan ‘Maske Kimsin Sen’ programı, “paganizm propagandası yaptığı” ve “toplumun değerlerine aykırı unsurlar taşıdığı” iddiasıyla hakkında inceleme başlatılmasının ve Cumhurbaşkanlığı’nın programa yönelik bir genelge yayımlamasının ardından izleyicilere veda etti


FOX TV’de yayımlanan Maske Kimsin Sen programı, “paganizm propagandası yaptığı” iddiasıyla hakkında inceleme başlatılmasının ve “programın toplumun temel değerlerine aykırı unsurlar taşıdığı ve programın yıkıcı etkilerini bertaraf etmek için gerekli adımların atılacağı”nı belirten bir genelge yayımlanmasının ardından yayından kaldırıldı. FOX TV yönetiminin final kararı aldığı program 13 Şubat 2022 Pazar günü son kez yayımlandı.

Orijinal ismi King of Mask Singer olan ve birçok ülkede Masked Singer adı ile yayımlanan şarkı yarışma programında ünlüler, maske ve kostümler ile kendilerini gizleyerek şarkı söylerken jüri üyeleri ile seyirciler de ünlülerin kim olduklarını tahmin etmeye çalışıyordu.

NE OLMUŞTU?

Programda “paganizm ve satanizm propagandası yapıldığı” na dair sosyal medyada yer alan iddialar ve #FoxHaddiniBil etiketiyle başlatılan hedef gösterme kampanyası üzerine Radyo ve Televizyon Üst Kurulu (RTÜK) Başkan Yardımcısı İbrahim Uslu, “çocukların korunması” adına Maske Kimsin Sen programının incelemeye alınacağını açıklamış, sonrasında ise RTÜK program hakkında inceleme başlatmıştı.

FOX TV yönetimi, programa dair inceleme başlatılmasından sonra program ile ilgili yeni bir karar almıştı. Normalde haftada tek bölüm olarak cumartesi akşamları yayımlanan yarışma için yayın akışında değişikliğe giderek yarışmayı cumartesi ve pazar olarak iki akşam yayımlama kararı almıştı.

29 Ocak 2022’de ise Resmî Gazete’de yayımlanan “Basın ve Yayım Faaliyetleri ile İlgili 2022/1 Sayılı Cumhurbaşkanlığı Genelgesi”nde, bazı televizyon kanallarında yabancı içeriklerin uyarlanarak yayımlandığı ve bu programların “toplumun temel değerlerine aykırı unsurlar taşıdığı” ve bunun “yıkıcı etkilerini bertaraf etmek için” gerekli adımların atılacağı belirtilmişti.

Genelgenin “birtakım semboller kullanılmak suretiyle verilmeye çalışılan mesajlar…” gibi ifadeler içermesi, son dönemde iktidara yakın medya kuruluşlarının ve RTÜK radarında olan Maske Kimsin Sen’e yönelik yayımlandığı iddialarına neden olmuştu.