İfade özgürlüğünde hızla geriliyoruz

Article 19 grubu ile V-Dem adlı siyasi ve sosyal veritabanı şirketinin ortak araştırmasına göre Türkiye 2006 – 2016 döneminde ifade özgürlüğünün en çok zayıfladığı ülke oldu…


İnsan hakları savunucusu ve Susma Platformu’nun da destekçilerinden Article 19 grubu ile V-Dem adlı siyasi ve sosyal veritabanı şirketinin ortak araştırmasına göre Türkiye 2006 – 2016 döneminde ifade özgürlüğünün en çok zayıfladığı ülke oldu.

Raporun yazarları, 172 ülkede, 2006-2016 yılları arasında, medyanın yanlı yayınları, yolsuzluk, internet sansürü, adalet, gazetecilere yönelik taciz, toplumsal sınıflar ve cinsiyetler arası eşitlik gibi göstergelerle ölçümleme yaptı.

Raporu aktaran Guardian’ın haberinde Türkiye’yle ilgili “Muhaliflere göre, bu yılın Nisan ayına kadar 152 gazeteci hapisteydi. Geçen yılki darbe girişiminden bu yana gazeteler, internet siteleri, televizyon kanalları ve haber ajansları dâhil 170’ten fazla medya kuruluşu kapatıldı. 2500 gazeteci işten çıkarıldı” denildi.

Guardian gazetesine konuşan Article 19 Yöneticisi Thomas Hughes, “Maalesef, bulgularımız ifade özgürlüğünün otoriter rejimler kadar demokratik rejimlerde de saldırıya uğradığını gösteriyor” dedi.

Türkiye’nin yanı sıra, Brezilya, Burundi, Mısır, Polonya, Venezuela ve Bangladeş de, medyada çeşitliliğin, bağımsızlığın azaldığı ülkeler arasında. Article 19’un araştırması, Tunus, Sri Lanka ve Nepal’de ise ifade özgürlüğünde ilerleme kaydedildiğini belirtiyor. Gazetecileri Koruma Komitesi (CPJ) de, “gazeteci olmak hiç bu kadar tehlikeli olmamıştı” uyarısı yaptı. (BBC TÜRKÇE)