SUSMA Eskişehir’deydi

Türkiye’nin her bölgesine ulaşarak ifade özgürlüğü ihlallerine karşı ortak bir dayanışma ağı oluşturmaya çalışan Susma Platformu, üçüncü toplantısını Eskişehir’de yaptı


P24 Bağımsız Gazetecilik Platformu çatısı altında kurulan Susma Platformu, Diyarbakır ve İzmir’in ardından üçüncü toplantısını Olağanüstü Hâl’de Sanatçılar ve STK’lar için İfade Özgürlüğü: Yasal Haklarımız ve Deneyim Paylaşımı başlığı altında Eskişehir’de gerçekleştirdi. Eskişehir’deki sendika, dernek, vakıf, kültür sanat kurumu ve yazar örgütü temsilcilerinin yer aldığı toplantı, SUSMA’nın koordinatörü Sibel Oral’ın platformun varoluş sebeplerini, amaçlarını ve şimdiye kadar yaptıklarını aktardığı konuşmayla başladı. Barış Altıntaş’ın P24 Bağımsız Gazetecilik Platformu’nun çalışmalarından bahsettiği toplantıda, platformun avukatlarından Ferat Çağıl ise basın ve sanatta ifade özgürlüğü ihlalleri ile bu alanlarda yürütülebilecek hukuki mücadelelere dair bir sunum yaptı.

Ardından etkinliğin üç konuğu; Evrensel Kültür dergisinin editörü C. Hakkı Zariç, Amed Şehir Tiyatrosu oyuncularından Berfin Emektar ve Evrensel Basım Yayın genel yayın yönetmeni Cavit Nacitarhan Olağanüstü Hâl’de Kanun Hükmünde Kararname’lerle kapatılan kurumlarına dair süreç içinde yaşadıklarını, hukuki ve politik mücadelelerini anlattı.

Eskişehir katılımcılarının Olağanüstü Hâl ilan edilmesi sonrasında kentte yaşanan fiziki ve hukuki sorunlar, KHK ile üniversitelerden ihraç edilen akademisyenlerin ve öğrencilerinin mücadelesi, STK’ların, yerel gazetecilerin sıkıntılarına dair deneyimlerini aktarmasıyla devam eden toplantıda, alternatif dayanışma yollarına dair fikirler ve çözüm önerileri paylaşıldı.

Türkiye’de ifade özgürlüğü tehdit altında olan ve habere, bilgilenme hakkına, sanata, edebiyata, kısaca ifadeye değer veren herkesle sansürle mücadele konusunda bir araya gelmeyi hedef edinen Susma Platformu, bir dayanışma ağı oluşturmak için farklı kentlerde toplantı ve eğitim çalıştayları düzenlemeye devam edecek. Platformun her toplantı sonrasında hazırladığı raporlar, Türkiye’de ifade özgürlüğü ihlallerine dair ortaya çıkacak genel bir raporun parçası olacak.