Siirt Valiliği’nden kayyım protestolarına yasaklama

Siirt’te belediyelere kayyım atanmasının ardından 30 günlük eylem, gösteri ve etkinlik yasağı ilan edildi


Siirt’te 25 Mayıs ile 23 Haziran arasında geçerli olmak üzere 30 günlük eylem ve gösteri yasağı ilan edildi. 15 Mayıs’ta Siirt Merkez, Kurtalan ve Baykan ilçelerinin seçilmiş belediye eş başkanları gözaltına alınarak yerlerine kayyım atanmıştı. Valiliğin açıklamasında, yasakların kayyımlara karşı yapılan protestoları engellemek maksatlı olduğu açıkça ifade edildi. 

Yasakların gerekçeleri arasında pandeminin yayılması ihtimalinin de vurgulandığı açıklamada  ‘Kayyım’ kelimesinin kullanılmadığı, onun yerine ‘Belediye Başkan Vekili ataması’ denildiği dikkat çekti.

Açıklamanın ilgili kısmı şu şekilde:

“Siirt Merkez, Kurtalan ve Baykan İlçelerine İçişleri Bakanlığı tarafından Belediye Başkan Vekili ataması yapılması sebebiyle, marjinal gruplar tarafından yapılan atamalara yönelik olarak çeşitli eylem ve etkinlikler geliştirilebileceği, bu eylem ve etkinliklerin terör tandanslı gruplar tarafından provoke edilerek toplumun bir kesimini diğer bir kesimine hedef göstererek sansasyonel eylemlere dönüştürebileceği, meydana gelmesi muhtemel eylem ve etkinliklerin sosyal mesafe kuralını ihlale sebep olabileceği ve pandeminin yayılmasına sebep olabileceği değerlendirilmektedir.”

OYUN VE TEMSİLLER DE YASAK

Yasaklama kararı, miting, kapalı ve açık yer toplantıları ile gösteri yürüyüşleri, basın açıklaması, çadır kurma, stant açma, oturma eylemi, imza kampanyası, oyun, temsil ve çeşitli şekillerdeki gösteri ve etkinlikleri ile el ilanı dağıtılmasını, pankart/afiş asılmasını da kapsıyor.

Belediyeye kayyım olarak atanan Vali Ali Fuat Atik tarafından ilan edilen eylem yasakları bir yanıyla kendisine karşı yapılacak protestoları yine kendisinin yasaklaması anlamına geliyor.

Öte yandan açıklamada ‘muhtemel suçların tespitine yönelik’ izleme ve teknik dinleme faaliyetlerinin yapılacağının ilan edildiği şeklinde yorumlanan bir paragraf da dikkat çekti. İlgili paragraf şöyle:

“Gerçekleştirilmesi muhtemel izinli ve izinsiz her türlü toplantı ve etkinliğin 5442 sayılı İl İdaresi Kanununun 11. maddesi (c) bendine istinaden huzur ve güven ortamını bozmaya teşebbüs edecek şahıslar ile işlenmesi muhtemel suçların tespitine yönelik izletilmesini ve teknik ses alma cihazları, fotoğraf ve video kayıt makineleri gibi araçlarla kayıt altına alınacaktır.”

‘KAYYIM ATAMALARI KAMU SAĞLIĞINA ZARAR VERİYOR’

Siirt Barosu tarafından kayyım atamalarına ilişkin yapılan açıklamada ise  “Tüm dünyanın Corona salgınıyla mücadele ettiği, birlik, beraberlik ve dayanışmaya en çok ihtiyaç duyduğumuz bu günlerde belediye başkanlarının görevden alınması, yerlerine kayyım atanması ve devamında gözaltına alınmaları hukukla bağdaşmadığı gibi toplumsal barışa, kamu sağlığına ve dayanışmaya zarar verdiğini belirtmek isteriz. Toplum, sandıktan çıkan sonucun aksine yönelik her türlü eylemi seçmen iradesinin ortadan kaldırılması olarak değerlendirmektedir” denilmişti.

Gözaltına alınan Siirt Belediyesi Eş başkanı Peyman Dara Turhan, Kurtalan Belediyesi Eşbaşkanı Esmer Baran, Siirt Belediyesi çalışanları Eşref Tekin ve Gülçin Köneş, mazbatası verilmeyen Resul Kaçar ile Beşir Aksu, sevk edildikleri mahkemece adli kontrol şartı ile serbest bırakılırken,  Siirt Belediye Eş başkanı Berivan Helen Işık, Baykan Belediyesi eş başkanları Ramazan Sarsılmaz ve Özden Gülmez ve Kurtalan Belediyesi Eş başkanı Baran Akgül ise tutuklanma talebiyle sevk edildikleri mahkemede, ev hapsi şartıyla serbest bırakılmışlardı.