Koronavirüs salgını günlerinde internet hızının en çok düştüğü ülkeler arasında gösterilen Türkiye, Filipinler ve Güney Kore’nin ardından, yüzde 17 oranıyla, dünyada sabit internet hızının en çok düştüğü üçüncü ülke oldu. Bu dönemde Türkiye’de mobil internet hızının da yüzde 9.7 düştüğü raporlandı.
Sosyal medyanın farklı ülkelerdeki erişimlerine bakıldığında, Türkiye, kalabalık internet kullanıcı kitlesiyle üç platformda ilk 10’daki yerini koruyor.
Sosyal medya ajansı We Are Social ve sosyal medya yönetim platformu Hootsuite, dünyada sosyal medyanın, e-ticaretin, internetin ve mobil kullanımın gidişatına dair veri ve içgörüler sunan yıllık “Global Statshot” raporlarının 2020 sürümünü yayımladı.
132 slayttan oluşan raporda küresel birçok veri var. Türkiye, dijital kullanıma dair uluslararası sıralamaların çoğunda orta sıralarda yer alsa da, bazılarında tablonun en üstlerinde, bazılarında da en altlarında görülüyor.
TÜRKİYE’DE YÜZDE 50 ORANINDA SESLİ ARAYÜZ KULLANILIYOR
Bu gözle bakıldığında bu yıldaki raporda yer alan en ilginç verilerden biri, dünyada internet kullanıcılarının yüzde 45’inin her ay internete sesli arayüzleri kullanarak ulaştığını, Türkiye’de ise bu oranın yüzde 50’ye yükseldiğini gösteriyor.
Hindistan, Çin, Endonezya ve Meksika’nın ardından sesli aramada dünyada en yüksek oran Türkiye’de. Akıllı telefon kullanımının yaygın olduğu ve internet aramalarının sık sık sesle yapıldığı ülkelerde bu oranın diğerlerinden yüksek olduğu gözleniyor.
YÜKSELEN YILDIZ SNAPCHAT
Rapora göre son bir yılda Türkiye’de Instagram kullananların sayısı yüzde 3 artarak 39 milyona ulaştı. Nisan 2020 itibariyle dünyada en çok Instagram kullanıcısının olduğu 6. ülkeyiz. Twitter kullanıcı sayısı ise yüzde 16 artarak 13.6 milyon oldu. En çok Twitter kullanıcısının olduğu ülkelere bakıldığında Türkiye’nin 7. sırada olduğu görülüyor. Snapchat kullanıcı sayısında da Türkiye, küresel ilk 10’a girdi. Türkiye’deki Snapchat kullanıcı sayısı yüzde 15’lik artışla 8.8 milyon oldu.
Kullanıcı sayısının son bir yılda aynı kaldığı Facebook’ta ise Türkiye bu yüzden ilk 10’dan düşerek 37 milyon ile 12. sıraya geriledi. (Kaynak: Journo)