Yavuz Ekinci’nin kitabına basım, dağıtım yasağı ve toplatma kararı

Yazar Yavuz Ekinci’nin “Rüyası Bölünenler” adlı kitabı için basım, dağıtım yasağı ve toplatma kararı verildi


Fotoğraf: Evrensel gazetesi

İstanbul 7. Sulh Ceza Hakimliği 14 Mart 2023’te, yazar Yavuz Ekinci’nin Rüyası Bölünenler adlı kitabı için basım, dağıtım yasağı ve toplatma kararı verdi. İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı’nın talebini kabul eden ve dosyayı inceleyen mahkemenin kararında Ekinci’nin kitabı hakkında şu ifadeler kullanıldı:

“Yavuz Ekinci isimli yazara ait Rüyası Bölünenler isimli kitaba 3713 sayılı Terörle Mücadele Kanunu’nun 7/2 ve 5187 sayılı Basın Kanunu’nun 25/2 maddesi uyarınca basım, dağıtım ve satış yasağı getirilmesine, elde edilen tüm nüshalarına el konulmasına (toplatılmasına), kararın ikmali için dosyanın İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı’na iadesine, dosya üzerinde yaılan inceleme sonucunda 7 gün içerisinde İstanbul 8. Sulh Ceza Hakimliği’ne itirazı kabil olmak üzere karar verildi. (14.03.2023)”

YAVUZ EKİNCİ: “EDEBİYATA, SANATA YAPILAN MÜDAHALE, SANSÜR VE YASAKLAMALAR KÖTÜ OLAN MAZİNİN CANLANDIRILMASINDAN ÖTEYE GEÇEMEZ”

Yavuz Ekinci mahkeme kararına yönelik 20 Mart 2023’te bir açıklama paylaştı. Ekinci’nin açıklaması şu şekilde:

“Kurgu evrenine açılan davaya karşı açıklama…

İstanbul Cumhuriyet Savcısı’nın talebiyle 7. Sulh Ceza Hakimliği, Rüyası Bölünenler romanımın toplatılması kararını verdi.

Rüyası Bölünenler 2014 yılında Doğan Kitap Yayınevi’nden çıktı. Romanın yayımlanmasının üstünden tam dokuz yıl geçmiş. Dokuz yıldır bu romanım basılıp, dağıtılıp, satılıp okunuyor. Bu kitabın şimdi toplatılıyor olması ne şimdiki Türkiye’ye ne de gelecekteki Türkiye’ye hizmet eder.

Edebiyata, sanata karşı yapılan müdahale, sansür ve yasaklamalar kötü olan mazinin (kitap toplatmak, yakmak, yasaklamak, yazarı hapse atmak) canlandırılmasından öteye geçemez. Öncekilerin yasaklayıcı tavırları nasıl şimdi gülünç, komik ve beyhude geliyorsa, bugünün yasaklayıcıları da yarın gülünç ve komik gelecektir.

Roman kurgudur. Kurguladığım evrenin mahkemeye gerçek gelmesi benim edebiyatımın gücünü, mahkemenin de edebiyata yaklaşımını gösterir. Kurgulanmış bir yapıtın evrenine açılan dava soyuttur. Onu bugünün mahkemelerinde yargılayıp yasaklayıp toplatmak ise politiktir. Mahkeme, Rüyası Bölünenler’in kahramanlarına tutuklama kararı çıkarıp onları hapse mi atacak. Gücünüz yetiyorsa buyurun roman kahramanlarını tutuklayıp hapse atın.”