Tiyatromuz Yaşasın İnisiyatifi, pandemiyle geçen son 5 ayda yaşanılanları kronolojik bir şekilde sıraladı ve hayati sorunlarına hâlâ çare bulunmadığını açıklayarak tiyatrocular için ikinci dalganın çoktan başladığını belirtti.
GÖRÜŞMELER, TİYATROCULARIN EYLEMLERİ…
11 Mart’ta Dünya Sağlık Örgütü’nün pandemi ilan ettiğini hatırlatan inisiyatif, bu süreçte Tiyatro Kooperatifi ve Oyuncular Sendikası’nın katılımı ile Kültür ve Turizm Bakanı Sayın Mehmet Nuri Ersoy’la “Covid-19 Salgını Sebebiyle Özel Tiyatroların Yaşadığı Sorunlar” konulu toplantı yapıldığını hatırlattı.
16 Mart’ta tiyatro salonlarının da dâhil olduğu birçok işletmenin ikinci bir açıklamaya kadar kapatıldığının hatırlatıldığı açıklamada, tiyatrocuların yaptıkları eylemler ve girişimler anlatıldı.
DİJİTAL GÖSTERİM ÖDEMELERİ YAPILMADI
İnisiyatif, 31 Temmuz’da tiyatrolar için geçici KDV ve kira stopajı düzenlemesi yapıldığın ifade ederek, 12 Ağustos’ta Kültür ve Turizm Bakan Yardımcısı Özgül Özkan Yavuz’un yaptığı “Özel tiyatrolara verilen devlet desteği 2 kat arttı, 446 özel tiyatroya 8 milyon 795 bin TL kaynak sağladık” açıklamasını hatırlatarak, şaşkınlık yaşadıklarını belirtti.
5 AYDIR DEVLETTEN DESTEK YOK
Özel tiyatroların 5 aydır devletten maddi olarak hiçbir yardım almadığını ifade eden İnisiyatif, ilan edilen dijital gösterim ödemelerinin bile yapılmadığını vurguladı.
İnsiyatif’in açıklamasının tamamıysa şöyle:
“Tüm dünyada yaşanan ve sonuçları çok ağır olan pandemi süreci ile birlikte, ülkemizde birçok meslekte olduğu gibi tiyatro alanında da nefes alınamayacak bir aşamaya gelindi. Bu sebeple konu ile direkt ilgili Kültür ve Turizm Bakanlığı ile yürütülen diyaloglar, yapılan öneriler ve çağrılar, söz verilen vaatlerin bir kısmı kronolojik sıra ile aşağıda sunulmuştur. Bunlara Örgütlerin yaptığı özel onlarca girişim, Belediyelerin destekleri veya gerçekleşmeyen vaatleri, yapılan röportajlar, açıklamalar dâhil değildir. Yorum Sizin!
– 11 Mart : Dünya Sağlık Örgütü Covid-19 sebebi ile Pandemi ilan etti.
– 14 Mart : Kültür ve Turizm Bakanı Sayın Mehmet Nuri Ersoy ile Tiyatro Kooperatifi ve Oyuncular
Sendikası’nın da katılımıyla “Covid-19 Salgını Sebebiyle Özel Tiyatroların Yaşadığı Sorunlar” konulu toplantı yapıldı.
– 15 Mart :Bakan Ersoy, “Özel tiyatrolar için destek paketi planlıyoruz” açıklaması yaptı.
– 15 Mart : Türkiye’de Covid-19 sebebi ile ilk ölüm gerçekleşti.
– 16 Mart : Tiyatro salonlarının da dâhil olduğu birçok işletme ikinci bir açıklamaya kadar kapatıldı.
-2 Nisan : Bakan Ersoy, ayrıca tiyatrolara 2020-2021’de verilen destekleme paketlerindeki destek tavan limitini yukarı çektiklerini belirterek “Destek kapsamına aldığımız tiyatro sayısında da ciddi artışa gidiyoruz. Başvuruları Temmuz başına, ödemeleri de Eylül başına çekiyoruz. İstihdam ettikleri SGK’lı personel ve sanatçılarıyla orantılı bir destek paketi hazırlıyoruz. Çok kısa sürede bunu da kesinleştirip, bu destek paketinden özel tiyatroların iştiraki olan personelin yararlanmasını sağlayacağız” dedi.
– 7 Nisan : Bakan Ersoy tiyatroların kayıt
altına alınması gerektiğini, özel tiyatroların hepsine aşamalı belge alma mecburiyeti getireceklerini, belge almayı kolaylaştıracaklarını yılbaşına kadar bu belgeyi almayı sağlayacaklarını bu sayede birçok avantaj sağlanacağını belirtti.
-19 Nisan : Tiyatromuz Yaşasın kampanyasının 7 maddeden oluşan imza metni tiyatrolara yollandı.
-2 Mayıs : Kampanya 2 bin imza ile kamuoyuna açıldı.
-5 Mayıs : “Özel Tiyatroların Projelerine Yapılacak Yardımlara İlişkin Yönetmelikte Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik” resmi gazetede yayınlandı.
-6 Mayıs : Tiyatromuz Yaşasın Kampanyası 500’ün üzerinde bağımsız tiyatronun ve seyircilerin de desteğiyle 32 bin imzaya ulaştı. Talepler, Cumhurbaşkanlığı, Kültür ve Turizm Bakanlığı, Maliye ve Hazine Bakanlığı, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı, TBMM ve Türkiye Belediyeler Birliği’ne dilekçe ile sunuldu.
-18 Mayıs’tan itibaren Bakan Ersoy’un talimatları ile ‘Dijital Arşiv’ adı altında özel tiyatrolara dijital ortama aktardıkları birer oyunları karşılığında proje ödeneği verileceği ile ilgili mevzuatın önü açıldı. Tiyatrolar Haziran 2020’den itibaren bu desteğe çatı oluşumlarla başvuruya başladı.
– 23 Mayıs : “Özel Tiyatro Kayıt İşlemleri” Resmi Gazete’de yayınlandı.
– 1 Haziran : Tiyatromuz Yaşasın İnisiyatifi resmi makamlar tarafından salonların 1 Temmuz’da açılabileceği açıklamaları üzerine yayımladıkları “Tiyatroların Bu Ortamda Normalleşmesi Zor!” başlıklı basın bildirisinde tiyatrocuların haklı ekonomik endişelerini ve hijyen koşulları tam olarak sağlanmadan salonların açılamayacağını dile getirdi.
-11 Temmuz : Tiyatromuz Yaşasın İnisiyatifi çatısı altındaki tiyatro emekçileri, saat 17:00’de tüm Türkiye’de kapalı tiyatro salonlarının önünde okudukları bildiriyle nefes alamadıklarını ve hak taleplerinin mücadelesine devam edeceklerini haykırdılar.
-31 Temmuz : Tiyatrolar için geçici KDV ve kira stopajı düzenlemesi yapıldı.
-12 Ağustos : Kültür ve Turizm Bakan Yardımcısı Özgül Özkan Yavuz “Özel tiyatrolara verilen devlet desteği 2 kat arttı, 446 özel tiyatroya 8 milyon 795 bin TL kaynak sağladık” dedi. (?)
BUGÜN GELİNEN NOKTADA; AĞUSTOS AYININ SON HAFTASINA GİRİLİRKEN ÖZEL TİYATROLAR 5 AYLIK PANDEMİ SÜRESİNCE DEVLETTEN TEK KURUŞ YARDIM ALAMAMIŞTIR.PROJELER ZOR ŞARTLARDA TAMAMLANIP TESLİM EDİLMESİNE RAĞMEN İLAN EDİLEN DİJİTAL GÖSTERİM ÖDEMESİ BİLE HALEN YAPILMAMIŞTIR.”