Tiyatro Kooperatifi: Gerçekçi çözümler istiyoruz!

Ülke genelinde uygulamaya konulan tam kapanma kararı ile ilgili bir açıklama yapan
Tiyatro Kooperatifi, sektör için sürdürülebilir çözümler talep etti


Tiyatro Kooperatifi yaptığı yazılı bir açıklamayla tiyatro sektörünün içinde bulunduğu sorunları bir kez daha hatırlatarak, kamu kurumlarını gerçekçi çözümler üretmeye çağırdı. 

Salgın süresince, Temmuz ile Kasım 2020 arasındaki normalleşme dönemi dışında, seyircileriyle buluşamayan tiyatroların kira, fatura, personel giderleri ve vergi gibi finansal yükümlülüklerinin herhangi bir kolaylık sağlanmaksızın devam ettiği belirtilen açıklamada, tam kapanma genelgesi açıklanırken tiyatroların ve kültür-sanat kurumlarının akıbetine yine değinilmediği vurgulandı.

Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın desteklerine de değinilen Tiyatro Kooperatifi açıklamasında, “Hayata geçirilen projeler değerli olmakla birlikte, desteklerden yararlanmak için karşılanması gereken ön koşullar ve yaşanılan krizin boyutu göz önünde bulundurulduğunda atılan adımlar yetersiz kaldı” denildi.

Salgın sürecinde birçok özel tiyatronun kapandığı hatırlatılan açıklamada, sektör için sürdürülebilir çözümler üretilmezse bir kültürel mirasın yok olmakla yüz yüze kalacağı uyarısı da yapıldı.

Tiyatro Kooperatifi tarafından yapılan açıklamanın tamamı şu şekilde: 

“SALGIN KOŞULLARI ELVERDİĞİNDE YENİDEN TİYATROLARDA BULUŞMAMIZ MÜMKÜN OLMAYACAK”

Covid-19 salgını ile mücadele kapsamında, 26.04.2021 tarihli genelge ile 29 Nisan-17 Mayıs tarihleri arasında ülke genelinde tam zamanlı sokağa çıkma kısıtlaması uygulanacağına dair karar açıklanırken, tiyatroların ve kültür-sanat kurumlarının akıbetine yine değinilmedi.

Kademeli normalleşme süreci ile Temmuz 2020’de tiyatro sahnelerinin açılmasına izin verildi; fakat Kasım 2020 itibarıyla hafta içi akşamları ve hafta sonu sokağa çıkma kısıtlamalarının uygulanmasıyla, resmi olarak kapatılmamış olan özel tiyatrolar, yasak saatleri sebebiyle faaliyetlerini tamamen durdurmak zorunda kaldı. Seyircileriyle buluşamayan tiyatroların kira, fatura, personel giderleri ve vergi gibi finansal yükümlülükleri herhangi bir kolaylık sağlanmaksızın devam etti.

T.C. Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından hayata geçirilen projeler değerli olmakla birlikte, desteklerden yararlanmak için karşılanması gereken ön koşullar ve yaşanılan krizin boyutu göz önünde bulundurulduğunda atılan adımlar yetersiz kaldı. Ekonomik, kültürel ve sosyal kalkınmaya önemli katkılar sunan özel tiyatrolar, 1 yılı aşkın süredir gelir elde edememesine rağmen T.C. Ticaret Bakanlığı’nca farklı sektörler için oluşturulan hibe destek paketine de dahil edilmedi.

Geldiğimiz noktada pek çok özel tiyatro kapandı, kalanlar ise ayakta kalmak için var gücüyle mücadele ediyor! Bu süreçteki uygulamalardan da görülebileceği üzere özel tiyatrolar, seyircilerin ve sahne emekçilerinin sağlığını önceliklendiriyor; halk sağlığını gözeten, somut önlemleri destekliyor. Ancak, sektörümüz için sürdürülebilir çözümler üretilmezse, salgın koşulları elverdiğinde yeniden tiyatrolarda buluşmamız mümkün olmayacak ve bir kültürel mirasın yok oluşuna şahitlik edeceğiz. Covid-19 ile mücadele sürecinde ekonomik destek mekanizmalarının işletilmesi, sosyal devletin görevlerinden biridir. Özel tiyatroların ve bu kurumlarda görev alan binlerce emekçinin de bu doğrultuda gözetilmesini talep ediyor; ilgili tüm kamu kurum ve kuruluşlarını sorumlu davranmaya ve gerçekçi çözümler üretmeye davet ediyoruz.

Saygılarımızla,

Tiyatro Kooperatifi