Altın Portakal’da “Kanun Hükmü” sansürü: Neler oluyor?

“Kanun Hükmü” belgeselinin Altın Portakal’da sansürlenmesine karşı başlayan dayanışma sonuç verdi. Jüri üyelerinden sonra birçok yönetmen ve yapımcı da filmlerini festivalden çekti. Belgesel festivale geri alındı ancak bu sefer de Kültür ve Turizm Bakanlığı filmi örgüt propagandasıyla suçlayarak festivalden çekildi


Geçtiğimiz günlerde Nejla Demirci, “Kanun Hükmü” belgeselinin 60. Antalya Altın Portakal Film Festivali’nin Ulusal Belgesel Yarışma Seçkisinden çıkarıldığını duyurmuş, jüri üyeleri karara tepki göstermişti. Festival’den gelen açıklama ise, kararın gerekçesinin belgeselde yer alan bir kişinin “yargı sürecinin devam etmesi” olduğuydu.

27 Eylül’de festivalde filmleri yer alan bir grup yönetmen ve yapımcı, yayınladıkları açıklamada “ ‘Kanun Hükmü’ filminin yarışma programından çıkartılmasını, sanatsal ifade özgürlüğüne açık bir tehdit olarak görüyoruz.” ifadeleriyle sansüre tepki olarak filmlerini festivalden çektiklerini duyurdu.

Ertesi gün Antalya Film Festivali Yönetmeni Ahmet Boyacıoğlu yayınladığı açıklamada  belgeselde yer alan “kişi ile ilgili yargılama süreci devam etmediğinin belgelenmesiyle” Kanun Hükmü’nün festivale geri alındığını ifade etti. Yürütülen mücadele ya da festivalin sansür girişimine değinilmezken, festival adına özür de dilenmedi.

Aynı gün, Kültür ve Turizm Bakanlığı, “60. Antalya Altın Portakal Film Festivali’nde FETÖ terör örgütü propagandası yapılmasına vesile olunması son derece üzücüdür. Sanatın provokasyon unsuru olarak kullanılması çabasının bir parçası olmuyor ve festivalden çekilmiş bulunuyoruz.” ifadeleriyle hem festivaldeki sansürün kaynağını afişe etmiş, hem de “Kanun Hükmü” oyuncuları ve ekibi başta olmak üzere tüm festivali kriminalize etmeye ve karalamaya çalışarak festivalden çekilmiş bulundu.