Milletvekili Sera Kadıgil’den RTÜK ile ilgili soru önergesi

Platformumuzun sansüre ve otosansüre karşı sürdürdüğü faaliyetlerden biri farklı partilerden milletvekilleri ile yaptığımız görüşmeler ışığında çalışmalarımızı meclise taşımak. Çalışmalarımız sonucunda Türkiye İşçi Partisi (TİP) İstanbul Milletvekili ve avukat Sera Kadıgil; Radyo ve Televizyon Üst Kurulu’nun (RTÜK) radyo ve internet yayınlarına yönelik yayın kaldırma ve içeriğe müdahale etmesine dair Türkiye Büyük Millet Meclisi’ne (TBMM) iki soru önergesi verdi


Susma Platformu olarak sansüre ve otosansüre karşı sürdürdüğümüz faaliyetlerimizden biri farklı partilerden milletvekilleri ile yaptığımız görüşmeler ışığında çalışmalarımızı meclise taşımak. Bu bağlamda ve savunuculuk faaliyetlerimizin bir parçası/sonucu olarak, Türkiye İşçi Partisi (TİP) İstanbul Milletvekili ve avukat Sera Kadıgil; Radyo ve Televizyon Üst Kurulu’nun (RTÜK) radyo ve internet yayınlarına yönelik yayın kaldırma ve içeriğe müdahale etmesine dair Türkiye Büyük Millet Meclisi’ne (TBMM) iki soru önergesi verdiğini bildirdi.

KADIGİL: “RTÜK KAÇ RADYO YAYINININ KALDIRILMASI İÇİN BAŞVURUDA BULUNMUŞTUR?”

Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy’un yazılı olarak cevaplandırmasını istediği 27 Ekim 2021 tarihli ilk soru önergesinde milletvekili Kadıgil; RTÜK’e internetteki mecralarda yapılan dizi, film, radyo ve müzik vs. yayınları denetlemeye yetkisi veren ve 30849 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanarak 1 Ağustos 2019 tarihinde yürürlüğe giren yönetmelik dahilinde; Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu’nun (BTK) internet radyolarına erişim engeli uyguladığının altını çizdi. Kadıgil önergesine şu ifadelerle devam etti:

“Söz konusu radyoların arasında gazeteci Can Dündar’un yayın yönetmenliğini yaptığı, RTÜK tarafından ‘kaçak yayın’ gerekçesiyle mahkemeye taşınan ve BTK tarafından 21. kez engellenen Özgürüz Radyo (ozguruz20.org) da bulunmaktadır.

Bu bağlamda;

  1. Söz konusu yönetmeliğin yürürlüğe girmesinin ardından RTÜK kaç radyo yayınının kaldırılması için başvuruda bulunmuştur, kaçı kaldırılmıştır?
  2. Başvuruda esas teşkil eden neden nedir?”

“RTÜK’ÜN DİZİ VE FİLMLERE ÇEKİLMEDEN ÖNCE MÜDAHALE ETTİĞİ DOĞRU MUDUR?”

Milletvekili Kadıgil’in verdiği aynı tarihli ikinci soru önergesinde ise ilk önergede sözü geçen 2019 tarihli ilgili yönetmeliğin yürürlüğe girmesi sonrasında bazı dizilerin, sosyal medya dahil olmak üzere çeşitli mecralardan hedef gösterilmesiyle “RTÜK’ün talebi üzerine platformlardan kaldırıldığı, RTÜK’ün yasal olarak ön denetim, yani yayınların yayımlanmadan önce içeriklerine mudahale yetkisine kağıt üzerinde sahip olmasa da senaryolara müdahale ettiği” hatırlatıldı. Kadıgil ikinci önergesinde de aşağıdaki soruları sordu:

“Söz konusu dizilerden bazıları Şimdiki Aklıma Olsaydı (yayımlanmadı) ve Aşk 101‘dir (müdahaleyle yayımlandı).

Bu bağlamda;

  1. RTÜK’ün bu şekilde çekilmeden önce müdahale ettiği doğru mudur? Bu şekilde müdahale edilen başka dizi/film var mıdır?
  2. “Toplumun milli ve manevi değerlerine aykırı, çocuk ve gençlerin ruhsal gelişimlerine olumsuz etki edebilecek yayınlar”a dair standart nasıl belirlenmektedir?
  3. Bu konuda hangi uzmanlık alanlarından kişilere/kurumlara danışılmaktadır?
  4. Süreçte herhangi bir sivil toplum kuruluşuna yer verilmekte midir?”