Susma24.com’da 30 Eylül’de yayınlanan ve ülkeler arasındaki kara para trafiği ve bankaların bu trafikteki rolünü ortaya çıkaran ABD Hazinesi’ne bağlı Mali Suçları Araştırma Ağı’na (FinCEN) ait belgelere ilişkin yayınlanan DW Türkçe, TELE1 ve Courthouse News Service’deki haberlere erişim engeli getirilmesine dair habere ‘kişilik haklarını ihlal ettiği gerekçesiyle’ erişim engeli getirildi.
Berat Albayrak adına avukatı Ahmet Özel, İstanbul 1. Sulh Ceza Hakimliğine aralarında Susma Platformu’nun da bulunduğu otuzdan farklı haber sitesi hakkında itirazda bulundu. Başvuruyu değerlendiren hakimlik 02.10.2020 tarih ve 2020/6052 sayılı kararında içeriklerin ilgili içeriklerin yayından çıkarılmasına karar verdi. Karar, Erişim Sağlayıcıları Birliği’ne aktarıldı.
Platformumuza Erişim Sağlayıcıları birliği tarafından tebliğ edilen kararda da Susma Platformu’nun internet sitesindeki ilgili habere 5651 sayılı yasa gereğince erişimin engellenmesi talebinde bulunduğu belirtildi. İstenilen sürede kaldırılmayan içerik hakkında idari para cezası uygulanacağı da belirtildi.
Birlikten tarafımıza aktarılan metnin tamamı şöyle;
Sayın susma24.com Yetkilisi,
5651 sayılı kanunun 6/A maddesi ile Erişim Sağlayıcıları Birliği kurulmuştur.
“5651 sayılı kanunun 3.maddesi uyarınca; Bu Kanun kapsamındaki faaliyetleri yurt içinden ya da yurt dışından yürütenlere, internet sayfalarındaki iletişim araçları, alan adı, IP adresi ve benzeri kaynaklarla elde edilen bilgiler üzerinden elektronik posta veya diğer iletişim araçları ile bildirim yapılabilir.
5651 kanunun 9. maddesi “…Hakimin bu madde kapsamında verdiği içeriğin çıkarılması ve/veya erişimin engellenmesi kararları doğrudan Birliğe gönderilir…Erişimin engellenmesine konu içeriğin yayından çıkarılmış olması durumunda hâkim kararı kendiliğinden hükümsüz kalır…Birlik tarafından ilgili içerik ve yer sağlayıcılar ile erişim sağlayıcıya gönderilen içeriğin çıkarılması ve/veya erişimin engellenmesi kararının gereği derhâl, en geç dört saat içinde ilgili içerik ve yer sağlayıcılar ile erişim sağlayıcı tarafından yerine getirilir…Sulh ceza hâkiminin kararını bu maddede belirtilen şartlara uygun olarak ve süresinde yerine getirmeyen içerik, yer ve erişim sağlayıcıların sorumluları, beş yüz günden üç bin güne kadar adli para cezası ile cezalandırılır.” şeklinde düzenlenmektedir.
Bu kapsamda ekte tarafınıza gönderilen İSTANBUL ANADOLU 1. SULH CEZA HAKİMLİĞİ’nin 02.10.2020 Tarih ve 2020/6052 D.İş sayılı kararında yer alan içeriklerin yayından çıkarılması halinde Birliğimize bilgi verilmesini rica ederiz.
Saygılarımızla.”