Susma Platformu, yeni sosyal medya yasası kapsamında online alanda faaliyet gösteren kültür ve sanat yayıncılarına yönelik bir atölye gerçekleştiriyor. Ramazan Subaşı ve Şevket Uyanık’ın yürütücülüğünü yapacağı Dijital kültür sanat yayıncılığı: Sansür ve alternatifler başlıklı atölye 9 Aralık Çarşamba günü 16.00’da başlayacak. Ayrıntılı bilgiye Facebook etkinlik sayfasından erişebilir, kayıt için Zoom uygulamasındaki başvuru formunu doldurabilirsiniz.
8 Temmuz 2020’de TBMM’den geçen ve 1 Ekim 2020’de uygulanmaya başlanan sosyal medya yasası dijital yayıncılıkta daha güçlü bir sansür ve otosansür dalgasını gündeme getirdi. Bu kaygılar dijital kültür sanat yayıncılığı açısından da varlığını daha çok hissettirmeye başladı.
Şarkı yüklemek, video paylaşmak, sanatçıların kişisel sosyal medya hesapları, kültür sanat yazı ve haberleri sosyal medya yasasından nasıl etkilenecek? Geçmişte karşımıza çıkan dijital yayıncılıktaki sansür vakalarına neler eklenebilir? Peki en önemlisi yeni düzenlemelere nasıl alternatif uygulamalar, yazılım veya programlar bizi korur öğrenmek ister misiniz?
Susma Platformu olarak özellikle kültür sanat alanında yayıncılık yapanlara, sanatçılara, sanat okur yazarlarına ve tabii merak eden herkes için tek günlük bir atölye gerçekleştiriyoruz. Atölyemizi Toplumsal Bilgi ve İletişim Derneği’nden (TBİD) Şevket Uyanık ve Ramazan Subaşı yürütecek.
Atölye alt başlıkları:
– İnternet Sansür Yasaları: 5651, RTÜK ve diğer düzenlemeler.
– Kültür/Sanat üreticileri için sansürü aşmanın ve gizliliği sağlamanın yolları
– Dağıtık bir yayıncılık mümkün mü?
– İnternet Kültürü yerli ve milli olabilir mi?
– Sanat için Dijital Güvenlik
Atölye yürütücüleri hakkında:
Ramazan Subaşı:
Meslek Lisesi ve Önlisans’da aldığı elektronik eğitiminden sonra Ege Üniversitesi Elektrik-Elektronik Mühendisliği bölümüne devam etti. İzmir’de yaşadığı dönemde teknik insanların iletişim alanındaki eksilikğinden Teknik Sohbet adı ile Youtube yayınları yaptı. İzmir Hackerspace’i kurdu. Özgür yazılım, özgür donanım ve dijital aktivizm konularına ilgi duyuyor. Uzun yıllar teknoloji üretimiyle ilgili alanlarda çalıştı. Teknik birikimini sanatsal alanda kullanmak için sanatçı ve tasarımcılar ile ortak işler yaptı. Ortak çalıştığı işlerden bazıları Mardin Bianeli ve Berlin’deki festivallerde yer aldı. Toplumsal Bilgi ve İletişim Derneği Yönetim Kurulu üyesidir.
Şevket Uyanık:
İletişim uzmanı ve eğitmen olarak sivil toplum kuruluşlarıyla çalışmalar yürütüyor. İnternet özgürlüğünü içine alan gözetim, dijital haklar, sansür, toplumsal hareketler, telif hakları gibi konularda araştırmalar yapıyor, makaleler yazıyor, ulusal ve uluslararası konferanslarda yer alıyor. 2011 yılından beri Korsan Parti Hareketi’nin aktivistlerinden biridir. İş yaşamındaki yerel gazetecilik, öğretmenlik ve radyo yayın teknisyenliği tecrübelerinden sonra Habitat Derneği’nde iletişim koordinatörü, Yavaş Yaşamı Destekleme Derneği ve Doğa Derneği’nde iletişim sorumlusu olarak çalışmıştır. Toplumsal Bilgi ve İletişim Derneği kurucu yönetim kurulu üyesidir ve Sivil Düşün AB Programı’nda uzman olarak çalışmaktadır.
Webinar için kayıt ve teknik destek:
-Kayıt yaptırdıktan sonra, e-posta adresinize iletilecek olan mailde yer alan linke ya da “Click Here to Join” ibaresine tıklamanız gerekmektedir.
-Ayrıca Webinar’ın, yürütüleceği Zoom uygulamasını bilgisayarınıza veya telefonunuza indirmeniz gerekmektedir. İndirme işlemi sadece 15 saniye sürmektedir.
*Sorularınız ve teknik destek için susmaplatformu@gmail.com’a mail atmanız yeterli.