Siirt kayyımı kütüphane yıktırdı

Siirt Belediyesi’ne kayyım olarak atanan Vali Ali Fuat Atik, Celadet Ali Bedirxan kütüphanesini yıktırdı


2016 yılında atanan kayyım döneminde duvarlarda asılı yazarların portre fotoğraflarının sökülmesi ve kütüphanedeki Kürtçe kitapların kaldırılmasıyla gündeme gelen Siirt’teki Celadet Ali Bedirxan kütüphanesi 15 gün önce kayyım olarak atanan Vali Ali Fuat Atik’in emriyle belediye tarafından yıkıldı.

15 Mayıs tarihinde görevden alınarak ev hapsinde tutulan HDP’li Belediye Eş Başkanı Berivan Helen Işık, kütüphane yıkımının fotoğraflarını sosyal medya hesabından “Kayyumun ilk icraatı; Celadet Ali Bedirxan kütüphanemizi yıkmak oldu. Bilime, sanata, kütüphanelere ve güzel olan her şeye düşmanlar. Hafızalarda her seferinde daha derin yaralar açıyorsunuz” notuyla paylaştı.

Belediyenin sosyal medya hesaplarındansa tramway projesi için, trafiğe kapalı olan Güres Caddesi üzerinde bulunan valilik ve belediyeye ait olan yapıların yıkıldığı duyuruldu.

Duyuruda, “Güres Caddesindeki diğer yapılar için yasal prosedür içinde tebligatlar yapıldıktan sonra projeye devam edilecektir. Provokasyon yaratmak isteyenlere tek cevabımız, biriz, beraberiz, kardeşiz, hep birlikte Türkiye’yiz,” denildi. Kütüphanede bulunan kitaplara dair herhangi bir açıklamaysa yapılmadı.

Kütüphanenin yıkılmasına karşı tepkilerin çoğalması üzerine belediye hesaplarından yapılan ikinci paylaşımda “Vali/Başkan Vekili ATİK Güres Caddesi’nde yıkılan kütüphanenin karşısında, Siirt Lisesi bahçesinde, Millet Kıraathanesi standartlarında modern sosyal donatılara sahip yeni ‘Kütüphane’ inşa edeceğiz. Her kesimin gelip kitabını okuyabileceği, bir butik alan oluşturacağız,” denildi.

İçişleri Bakanlığı tarafından 15 Mayıs tarihinde HDP’li Siirt Belediyesi’ne kayyım olarak atanan Vali Ali Fuat Atik, salgın döneminde yasak olmasına rağmen 10 belediye işçisini işten çıkarmasıyla da gündeme gelmişti.

Kütüphaneye adı verilen ve edebiyat tarihinin önemli isimlerinden biri olan Kürt aydını Celadet Ali Bedirxan, 1932 yılında çıkardığı ilk kez tamamı Latin harflerinden oluşan Hawar dergisiyle Kürtçe’de Latin alfabesinin kullanımına öncülük etmişti. Çıkardığı Kürtçe dergiler, Kürtçe dil bilgisi kitapları ve Fransızca yayınlarıyla bilinen Bedirxan, 1951 yılında Şam’da vefat etti. Celadet Ali Bedirxan’ın yaşam hikayesi yazar Mehmet Uzun’un ‘Bîra Qederê-Kader Kuyusu’ isimli romanına da konu olmuştu.