Kayyımdan sonra FilmAmed

Bu yıl 7. kez düzenlenen FilmAmed Belgesel Film Festivali, kayyımın kentten gidişinin ardından büyükşehir belediyesine ait iki büyük sinema salonunda seyircisiyle buluşuyor


ÖZKAN KÜÇÜK

Diyarbakır’da gelenekselleşme yolunda ilerleyen FilmAmed Belgesel Film Festivali’nin yedincisi İtalyan yönetmen Benedetta Argentieri’nin Ben Devrimim isimli filmiyle başladı.

Çocukları açlık grevinde olan Barış Anneleri’nin de katıldığı açılış gecesinde gösterilen Ben Devrimim filminin yönetmeni Argentieri, video mesaj aracılığıyla seyirciye seslendiği konuşmasında filminin kadınlar için kadınlar tarafından çekildiğini belirterek “Keşke orada sizlerle olup film hakkında konuşabilseydik. Ama maalesef Türkiye’ye gelmem mümkün değil. Çünkü çalışmalarımdan dolayı kara listeye alındım” dedi.

Toplumsal gelişmelerle doğrudan bağı nedeniyle olağanüstü olayların yaşandığı dönemlerde iki yıl gerçekleştirilemeyen FilmAmed, belediyelere kayyım atanması sonrasında salonların olmayışı ve maddi sorunlara rağmen seyircisinin ve kentteki sivil toplum örgütlerinin desteğiyle sürdürüldü.

2011 yılından bu yana yapılan ve Kayapınar Belediyesi bünyesinde başlatılan festival, son yıllarda Ortadoğu Sinema Akademisi Derneği tarafından yürütülüyor.

Derneğin kurucularından yönetmen İlham Bakır, bu seneki festivale damgasını vuran iki ana temanın “göç” ve “direniş içindeki kadınlar” olduğunu söylüyor. Zira programda yer alan 44 filmden 20’si kadın yönetmenlerin imzasını taşıyor.  

Bakır, festivalin esas amacının baskı ve sansürün arttığı bir dönemde hep beraber nefes almak, film yapanların buluşmasını sağlamak olduğunu ama öte yandan gerçeklerin manipüle edildiği bu dönemde belgeseller aracılığıyla topluma gerçekleri taşımanın misyonunu da üstlendiklerini belirtiyor.

Geçen yıl ciddi ekonomik sıkıntılar nedeniyle yönetmenlerin katılımının az olduğunu belirten Bakır, kayyımın gidişinin ardından büyükşehir belediyesine ait iki büyük sinema salonunda filmleri seyirciyle buluşturmanın da ayrı bir mutluluk olduğunu vurguluyor.

Festivalin uluslararası boyutunun da güçlendiğini söyleyen Bakır, Doc Monde, EurasiaDoc ve CinAmed işbirliğiyle gerçekleştirdikleri EurasiaDoc Amed belgesel film yazım atölyesinin de kentteki belgeselcilerin film projelerini geliştirmeleri için önemli bir katkı olacağını belirtiyor.

Festival kapsamında Fransız yönetmen Samuel Aubin eğitmenliğinde gerçekleşecek atölyenin yanı sıra yine Aubin’le katılıma açık bir master class da yer alıyor. Bu program içerisinde Aubin’in Ara Güler, Bir Zamanlar İstanbul isimli filmi de seyirciyle buluşacak.

7.FilmAmed Belgesel Film Festivali, 12 Mayıs akşamı Özcan Alper’in Yıkıntılar Arasında ve Ardin Diren’in Her Ev Bir Okul isimli filmlerinin gösterimiyle sona erecek.