Salgın kısıtlamaları nedeniyle işsiz kalan bağlama sanatçısı Duran Ay, yaşamına son verdi.
İçişleri Bakanlığı’nın koronavirüs salgını kapsamında “önlem” adı altında getirdiği kısıtlamalar pek çok müzisyenin ve kafe, bar gibi yerlerde çalışanların işsiz kalmasına neden oldu. Çoğu güvencesiz çalışan bu insanlar için ne işsizlik ödeneği sağlandı ne salgın dönemine dayanabilecekleri bir devlet fonu oluşturuldu.
Aylardır seslerini duyurmaya çalışan ve devletten bu dönemde destek bekleyen müzisyenler de işçiler de çaresiz ve yalnız bırakıldıklarını hep söylediler.
Çalışanların şartları düşünülmeden alınan bu kararlardan etkilenen işletmelerin birinde çalışan bağlama sanatçısı olan Duran Ay, geçinemediği için yaşamına son verdi. KRT Web’in haberine göre, müzisyenlik yaparak geçimini sağlayan Ay, İstanbul’da yaşamına son verdi. Ay’ın 10 aydır salgın nedeniyle işsiz kaldığı, son dönemde ekonomik sıkıntılar içerisinde olduğu kaydedildi.
“150-200 LİRA KAZANIRDI”
Gazete Duvar’dan Hacı Bişkin’in aktardığı habere göre, İstanbul Beyoğlu’ndaki mekanlarda sahneye çıkan ancak 9 aydır hiçbir şekilde para kazanamayan müzisyen Duran Ay, geçim sıkıntısından dolayı intihar etti. Ay’ın arkadaşları aynı durumda olduklarını anlatırken iktidarın korona virüsünü bir sopa olarak kullandığını söylüyor.
Beyoğlu’ndaki çeşitli mekanlarda sahneye çıkan Ay, günlük 150-200 lira arası para kazanıyordu. Ancak korona virüsü nedeniyle alınan tedbirler kapsamında eğlence sektörü aylardır kapılarını açamadı. Ay da evine para götüremeyen müzisyenlerden sadece biriydi.
Beyoğlu’nda iki mekan işleten ancak aylardır kapılarını açamayan esnaf Aydın Kara üzüntüsünü haberde şöyle anlattı: “Duran Ay arkadaşımız ekmeğini müzisyenlikten çıkartan biriydi. Canlı müzik yapılan yerlerde sahneye çıkar 150-200 lira kazanırdı. Emekçi kimliğiyle tanınan bir isimdi. Hepimiz için üzücü bir durum oldu.”
EYLÜL 2020’DEKİ RAKAMLARA GÖRE YÜZE YAKIN MÜZİSYEN İNTİHAR ETMİŞTİ
Eylül 2020’de durumun vahametine dikkat çeken Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Ankara Milletvekili ve Parti Meclisi üyesi Gamze Taşcıer, “Müzik-Sen’in verilerine göre pandemi başladığından bu yana intihar eden müzisyenlerin sayısı yüze yaklaşmış. Müzik aletlerini satarak eve ekmek götürmeye çalışan müzisyenler var. Pandemi sonrası ne yapacaklarını düşünemiyorlar. Bu insanların sigortaları yapılmadığı için hiçbir güvenceleri de yok. Ne bugüne ne de geleceğe güvenle bakamıyorlar” diye belirtmişti.