Meta, Mor Dayanışma’nın Instagram hesabını kapattı

Mor Dayanışma’nın Instagram hesabı (@mor_dayanisma ) Meta tarafından “dolandırıcılık ve hile” iddiasıyla, itiraz hakkı tanınmadan 9 Şubat’ta kapatıldı


Mor Dayanışma 10 Şubat’ta web sitesinden yayınladığı açıklamayla Meta tarafından (@mor_dayanisma) hesabının kapatıldığını duyurdu. Açıklamada şu ifadelere yer verildi:

“9 Şubat 2024 tarihinde hesabımız kapatılmıştır.

Defalarca adımıza sahte hesaplar açılarak algı operasyonları yapıldı, yandaş medyanın hedefi hâline geldik, hakkımızda asılsız haberler yayıldı. Sosyal medya mecralarında ise özellikle kimi gruplar tarafından Telegram kanalları ve WhatsApp gruplarında linç kampanyasıyla günlerce hedef gösterildik ve şikayetlere maruz kaldık.

Gelinen noktada herhangi özel bir şikayet olmamasına rağmen “Topluluk kurallarına uymamak, hile ve dolandırıcılık” suçlamasıyla “mor_dayanisma” kullanıcı isimli resmi instagram hesabımız 09.02.2024 tarihinde saat 08.30 itibarıyla kapandı. Bizler bunun tesadüf olmadığını ve bu saldırının asıl kaynağının erkek egemen zihniyetle beslenen siyasi güçler olduğunu biliyoruz.

Mor Dayanışma feminist kadın örgütü olarak itirazlarımızı yapacak, bu tür saldırılar karşısında kadınlarla yan yana olmak için tüm gücümüzü kullanacak ve asla geri adım atmayacağız, elbette susmayacağız!

Yeni Instagram adresimiz: mor.dayanisma

Gözlemevi, 20 Şubat’ta kapatılmaya dair bir Instagram hesabından bir açıklama yayınladı:

“Kadınların sesi, haksızlığa ve sömürüye karşı en güçlü silahtır. Meta’nın Mor Dayanışma’nın Instagram hesabını keyfi olarak kapatması, kadınları susturma girişiminin son örneği.

Bu uygulama sadece bir hesabın kapatılması değil, Meta’nın aktivistlere ve sivil topluma yönelik sistematik haksız uygulamalarının bir devamıdır.

Gerçek dolandırıcılar üzerinden para kazanmaya devam eden Meta’nın, dolandırıcılık bahanesiyle, açıklama yapmadan ve itiraz hakkı vermeden hesapları kapatması, demokrasiyi ve ifade özgürlüğünü engelliyor.

Cinsellik ve benzeri bahanelerle yapılan kapatmalar, Meta’nın kadın hareketlerine karşı ön yargılı tutumunun bir göstergesi.”

Sosyal medya platformlarının uyguladığı algoritmik sansür ve gölgeleme, kullanıcılara gerçek itiraz ve şikayet hakkı tanınmadan içeriklerin kaldırılması ve hesapların kapatılması özellikle de başta toplumsal cinsiyet ve barış olmak üzere insan haklarına dair konuların etkilendiği son dönemde sıklıkla gündeme gelmişti.

Konuya dair Asmin Ayçe İdil Kaya’nın SES Eşitlik, Adalet, Kadın Platformu’nun yaşadıklarını yazdığı yazıya ve Meltem Şahin’in bu konudaki deneyimlerine Susma Platformu’nun sitesinden erişebilirsiniz.