İlk belgesel çalışmasını yapan Serra Bucak’ın, film projesi için kitle fonlama sitesi Fongogo’ya yaptığı başvuru, projenin “hassas konulara dokunduğu” gerekçesiyle reddedildi. Bucak, Türkiye Kürdistan Demokratik Partisi (T-KDP) genel başkanı, hukukçu ve şair olan dedesi Faik Bucak hakkındaki Şair Dedem / Faik Bucak projesi ile dedesinin hayatı üzerinden o dönemi anlamaya çalıştığını ve filminde “Dicle Talebe Yurdu, Sivas Kampı ve 55’ler olayı ve [dedesinin] ölümünü dönemin tanıklarının anlattığını” belirtiyor.
Belgesel projesi ile Fongogo sitesine başvurusunun ardından projenin başlatılması için kendisine üç iş günü içinde geri dönüş yapılacağının iletildiğini fakat bu süre içerisinde cevap alamadığını belirten Bucak, yaklaşık bir hafta sonra kendisine gönderilen e-postada “Projeniz direkt olarak siyasi kimliği olmasa da dokunduğu konular bakımından hassas konular olduğu için, projenizi geri çevirmek durumundayız. Bu konuda sizlerden anlayış bekliyoruz” ifadelerinin kullanıldığını dile getirdi. Bucak, Fongogo yönetimine bahsi geçen “hassas konuların” neler olabileceği ile ilgili herhangi soru sorup sormadığı yönündeki sorumuza şu şekilde cevap verdi:
“Proje başvurusu yaptıktan yaklaşık 1 hafta sonra ancak dönüş yapabildi Fongogo. En az 3 iş günü deyip 5-6 gün sonra reddettiler. Zaten geç dönmesi sebebiyle reddedileceğini anlamıştım. Biz onlara ‘hassas konular’ nedir diye sormadık. Hiçbir soru sormadık. Onlara sormaktansa daha çok teaser’ı ve yazdığımız metni sorgulamaya başladım. Ama bir müddet sonra bu sorgulamanın da bende yol açtığı baskıyı fark ettim ne yazık ki. Çünkü onların direkt politik olmasa da hassas konu dedikleri, nihayetinde benim ailemin ve Kürt toplumunun hakikatidir. Tam da bu politik ortam ve onun yarattığı sanatsal-kültürel atmosferde böylesi hassas konuların destek bulacağı mecralar kalmadığı için bu tarz bir kitlesel fonlamaya ihtiyaç duydum. Bu kitlesel fonlama ile en çok da manevi olarak bir sinerji ve belgesel konusu etrafında bir dayanışmayı hedefledim ama maalesef geri tepti.”
Daha evvel benzer bir sansür muamelesine maruz kalıp kalmadığını sorduğumuz Serra Bucak, “Bu benim ilk belgesel çalışma deneyimim. Başkalarından veya çevremizden de açıkçası [benzer bir sansür vakası örneği] hiç duymadım şimdiye kadar” yanıtını verdi.
Son olarak konuyla ilgili neler hissettiğini sorduğumuz Bucak şu şekilde yanıt verdi: “Ben bu engelleme konusunda doğrusu üzgünüm… Bunca politik baskı ve ayrımcılık varken, Fongogo ve benzeri sivil alan diyeceğimiz platformların da konu Kürt sorununa geldiğinde buna ‘hassasiyet’ meselesi ile yaklaşması incitici… Hatta beni ‘ne yaptım ki acaba,’ ‘metinde ne yazdım,’ ya da ‘çekimlerin neresi kimi rahatsız etti’ gibi sorgulamalara götürmesi ayrıca manidar. Bende ‘engelleyebilir miydim,’ ‘nereyi düzeltseydim acaba’ duygusu yaratması çok korkunç.”
Platform olarak konuyla ilgili görüşlerini almak için Fongogo’ya sorularımızı ilettik fakat henüz bir cevap alamadık.