İstanbul’da Kürtçe müzik yapan kişilere sivil polis müdahalesi

HDP İstanbul İl Eş Başkanı Ferhat Encü, sosyal medyadan bir video paylaşarak, sivil bir polisin İstiklal Caddesi’nde Kürtçe müzik yapan kişileri engellediğini belirtti


Görsel: Rûdaw web sitesi

Halkların Demokratik Partisi (HDP) İstanbul İl Eş Başkanı Ferhat Encü, sosyal medyadan paylaştığı videoda, sivil bir polisin İstiklal Caddesi’nde Kürtçe müzik yapan kişileri engellediğini belirtti.

Encü, Twitter’dan 29 Ocak 2022’de yaptığı ilk zincir paylaşımda “az önce İstiklal Caddesi’nde Kürtçe sokak müziğini yapan bir kişi beni aradı. Kürtçe müzik yaptıkları için polis şiddetine ve hakaretlerine maruz kaldıklarını ifade etti. Şu anda da Beyoğlu polis karakolunda 4 arkadaşının gözaltında olduğunu söyleyip hukuki yardım talep etti. O cadde de birçok dilde sokak müziği yapılıyor. Niye sadece Kürtçe müziğe karşı böyle bir yasaklamanız var. Bu tahammülsüzlüğünüz Kürtçeye olan düşmanlıktan geliyor. Bunu çok iyi biliyoruz” ifadelerini kullandı.

Encü 30 Ocak’ta yaptığı diğer bir paylaşımda da “İstiklal Caddesi’nde Kürtçe müzik yapan gençlere bir sivil polis; ‘her yer benim bölgem, yapamazsınız’ diyor” iletisiyle birlikte bir video paylaştı.

MÜZİK ENGELİ MECLİS GÜNDEMİNDE

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Mersin Milletvekili Rıdvan Turan ve Kocaeli Milletvekili Ömer Faruk Gergerlioğlu, İstanbul’da Kürtçe müzik yapan ve polisler tarafından engellenen müzisyenleri meclis gündemine aldı. İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’nun yanıtlaması istemiyle 31 Ocak’ta soru önergesi veren Turan, “İstanbul’un turistik yerlerinden Taksim- İstiklal Caddesi’nde 4 sokak müzisyeni Kürtçe müzik yaptıkları için sivil polisler tarafından engellenmiştir. Kürt müzisyenler, polis tehdidine maruz kalmıştır” ifadelerini kullandı ve Soylu’nun şu soruları yanıtlamasını istedi:

  • “Bakanlığınız tarafından Kürtçe müzik yapan müzisyenleri engelleyerek tehdit eden polisler hakkında bir soruşturma açılacak mıdır?”
  • “Bakanlığınıza bağlı kolluk kuvvetleri İstiklal Caddesi’nde hangi dillerde icra edilen müziklere izin vermektedir?”
  • “Bakanlığınıza bağlı kolluk kuvvetleri İstiklal Caddesi’nde hangi yönetmeliğe bağlı olarak yapılan müzikleri engellemiştir?”

Gergerlioğlu’nun soru önergesinde bakan Soylu’nun cevaplamasını istediği soruların bir kısmı ise şöyle:

  • “Yukarıda bahsi geçen iddialar doğru mudur?”
  • “Eğer bu iddialar doğruysa Kürtçe şarkı söyleyen yurttaşların müzik yapmalarının engellenmesinin hukuki gerekçesi nedir?”
  • “Bu engellemenin sadece Kürtçe şarkı söyleyenlere yapıldığı iddiası doğru mudur? Bu iddia doğruysa Emniyet Teşkilatında bir Kürtçe nefreti mi vardır?”
  • “Polis memuru “Benim bölgem müzik yapmayacaksın.” diyerek ne anlatmaya çalışmıştır? Bölgeler polislerin şahıslarına göre mi ayrılmış durumdadır? Bu bölgelerin hâkimi polisler kendi hukuklarını mı uygulamaktadırlar?”
  • “Eğer bu iddialar doğruysa Kürtçe şarkı söyleyen yurttaşlara “Benim bölgem müzik yapmayacaksın.” diyen polis memuru emri kim ya da kimlerden almıştır? Eğer bu iddialar doğruysa kanunsuz emri yerine getiren polis memuru ve emri veren amiri hakkında açılmış bir soruşturma var mıdır? Varsa akıbeti ne durumdadır?”

DANIŞ BEŞTAŞ: “KADİM DİLLERİN HİÇBİRİNİ YASAKLAYAMAZSINIZ, KÜRT DİLİNİ DE YASAKLAYAMAZSINIZ”

HDP Grup Başkanvekili Meral Danış Beştaş, 31 Ocak’ta mecliste düzenlediği basın toplantısında İstiklal Caddesi’nde Kürtçe müzik yapmaları engellenen sokak müzisyenlerine dair açıklama yaptı ve şunları söyledi:

“Taksim’de Kürtçe müzik yapan bir grubun şarkı söylemesi engellendi. Bir kolluk gücü, bir polis memuru diyor ki buraların hepsi benden sorulur. Ben sorumluyum diyor. Bu gücü nereden alıyor, Saray’dakinden alıyor. Yasak sistemi saraydan başlıyor. İstemedikleri her şeyi yasaklamakla bu ülkede kendilerince yönetimi devam ettirebileceklerini sanıyorlar.

Bu Kürt düşmanlığının, Kürt diline, müziğine yansıyan düşmanlığın bir sonucudur. Kadınlara yönelik şiddeti önlemeyen polis Kürtçe şarkı söyledi diye grubu engelliyor, yasaklıyor. Kürtçe müzik çalınan düğünleri basıyor. Bu kadim dillerin hiçbirini yasaklayamazsınız. Kürt dilini de yasaklayamazsınız.”

Danış Beştaş müzik yapması engellenen müzisyenlerin okuduğu şarkı sözleriyle konuşmasını tamamladı: “Zimanê me hebûna me ye. Zimanê me pêşeroja me ye. Em ê her tim zimanê dayikê biparêzin. (Dilimiz varlığımızdır. Dilimiz geleceğimizdir. Anadilini her zaman koruyacağız.)”