Hakkari Valiliği’nin internet sitesinden yapılan açıklamada kentteki eylem ve etkinlik yasağının 15 gün süre ile 13 Eylül’e kadar uzatıldığı duyuruldu. Açıklamada yasaklanan eylemler arasında “meydan, cadde, sokak, yol, park gibi umuma açık alanlarda; miting, açık yer toplantıları, gösteri yürüyüşleri, oturma eylemi, protesto eylemi, insan zinciri oluşturarak yapılabilecek protesto/yürüyüş ve toplanmalar, halk kürsüleri şeklinde toplantı/toplanmalar/halk toplantıları, ses-yayın araçları (taşıt, mobil vb. araçlar) ile yapılabilecek her türlü sesli ve görsel faaliyetler, açlık grevi, çadır kurma, basın açıklamaları, her türlü stant açma, imza toplama/imza kampanyası, dilek feneri/balon uçurtmak, drone, paramotor/planör vb. her türlü hava faaliyetleri, kamu kurum/kuruluşları hariç olmak üzere anma toplantısı/anma töreni, konser, şenlik, tiyatro, skeç, sinevizyon, pandomim vb. faaliyetler, meşale yakma, el ilanı, bildiri, broşür dağıtma, afiş/poster asma, sticker yapıştırma vb.” olduğu belirtildi.
Yasağa gerekçe olarak ise “Cumhuriyetin temel nitelikleri, Devletin ve Milletin bölünmez bütünlüğü, millî güvenlik, kamu düzeni, suç işlenmesinin önlenmesi, başkalarının hak ve özgürlüklerinin korunması, Korona Virüs (COVİD-19) salgınının yayılmasının önlenmesi, genel sağlığın korunması, meydana gelebilecek olası provokasyonların ve yaşanması muhtemel toplumsal olayların önlenmesi” gösterildi.
Eskişehir Valiliği’nin web sitesinden yapılan duyuruda da, koronavirüs tedbirleri kapsamında; “kamuya açık alanlarda yapılması düşünülen her türlü etkinliğin (toplanma ve toplanma teşebbüsünde bulunma, yürüyüş, oturma eylemi, stant/çadır kurma, bildiri dağıtma, afiş/pankart asma, protesto eylemi vb.) 15 gün süre ile 15 Eylül’e kadar yasaklandığı belirtildi. Valiliğin yasaklama kararının, kentteki pek çok hak savunucusu örgüt, meslek örgütü, sendika, dernek ve siyasi partinin 1 Eylül Dünya Barış Günü nedeniyle ortak bir yürüyüş ve etkinlik planlamasının önüne geçmek için verildiği iddia ediliyor.
Eskişehir Valiliği yasağa gerekçe olarak “huzur ortamının, kamu düzeni ve kamu güvenliğinin sağlanması, suç işlenmesinin önlenmesi, temel hak ve özgürlükler ile başkalarının hak ve özgürlüklerinin ve genel asayişin korunması ile şiddet olaylarının yaygınlaşmasının önlenmesi” ni gösterdi.