Gazeteci Cihan Acar cezaevine girdi

“Terör örgütü üyeliği”nden hapis cezası alan Cihan Acar Edirne Cezaevi’ne girdi


“Terör örgütü üyeliği” suçundan hapis cezasına mahkum edilen gazeteci Cihan Acar, cezasının onanmasının ardından cezaevine girdi.

Expression Interrupted’dan Cansu Pişkin’in haberine göre kamuoyunda “FETÖ medya yapılanması davası” olarak bilinen dava kapsamında 2018 yılında “terör örgütü üyeliği” suçundan 6 yıl 3 ay hapis cezasına mahkum edilen Acar, Yargıtay’ın cezasını onamasının ardından 23 Haziran’da Edirne Cezaevi’ne girdi.

Yargıtay 16. Ceza Dairesi, 16 Mart 2020 tarihinde oybirliğiyle aldığı kararda aralarında Acar’ın da bulunduğu 17 gazeteci hakkında verilen hükümleri onamıştı. Onama kararında “vicdani kanının kesin, tutarlı ve çelişmeyen verilere dayandırıldığı, eylemin doğru olarak nitelendirildiği ve kanunda öngörülen suç tipine uyduğu” ifadelerine yer verilmişti.

“Örgüt üyeliği” suçlamasıyla 29 Temmuz 2016 tarihinde tutuklanan Acar, İstanbul 25. Ağır Ceza Mahkemesi tarafından 31 Mart 2017’de görülen ilk duruşmada tahliye edilmişti. Tahliyesine yapılan itiraz sonucu cezaevi çıkışında gözaltına alınan Acar, “Anayasal düzeni ortadan kaldırmaya teşebbüs” ve “Türkiye Cumhuriyeti hükümetini ortadan kaldırmaya teşebbüs” iddialarıyla tekrar tutuklanmıştı. Mahkeme, “darbe” iddiasıyla açılan davanın 18 Ağustos 2017 tarihli ilk duruşmasında bu dosyanın sürmekte olan “medya yapılanması davası” ile birleştirilmesine ve Acar’ın yurt dışına çıkış yasağı konularak tahliyesine karar vermişti.

Acar’ın avukatları Mustafa Söğütlü ve Gülşah Kaya, 22 Mayıs 2017 tarihinde  müvekkillerine uygulanan gözaltı ve tutuklama tedbirlerinin hukuki olmaması, soruşturma dosyasına erişimin kısıtlanması nedenleriyle kişi güvenliği hakkının, gazetecilik faaliyetlerinin tutuklamaya konu edilmesi nedeniyle basın özgürlüğünün, arama kararının hukuka aykırı olması nedeniyle özel hayata ve aile hayatına saygı hakkının, müdafi yardımından yararlandırılmama nedeniyle adil yargılanma hakkının ihlâl edildiği iddialarıyla Anayasa Mahkemesi’ne başvurmuştu. Başvuruyu 2020 Şubat ayında inceleyen Anayasa Mahkemesi Birinci Bölümü, Acar’ın daha sonra düşürülen “darbe” suçlamasıyla yeniden tutuklanmasının hak ihlâli olduğuna karar vermiş ve Acar’a 30 bin TL manevi tazminat ödenmesine hükmetmişti.