Boğaziçi’nin atanan yönetimi, caz derslerini kaldırdı

Melih Bulu’nun görevinden alınmasının ardından Cumhurbaşkanı tarafından Boğaziçi Üniversitesi rektörlüğüne atanan Naci İnci ve yönetimi güz döneminin başlamasına kısa zaman kala, üniversitede 16 senedir caz dersleri veren Seda Binbaşgil’in derslerinin kaldırıldığını duyurdu


Fotoğraf: Boğaziçi Direnişi Twitter hesabı

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından Boğaziçi Üniversitesi’ne 2 Ocak 2021 tarihinde kayyım olarak atanan rektör Melih Bulu, 15 Temmuz 2021’de Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi ile görevinden alınmıştı. Yerine önce vekaleten sonrasında da resmî olarak atanan rektör Prof. Dr. Mehmet Naci İnci ve yönetimi, önce öğretim üyesi Feyzi Erçin’in derslerini iptal etmiş, ardından öğretim üyesi Can Candan’ın ve üniversite bünyesindeki Cinsel Tacizi Önleme Kurulu’nun (CİTOK) Ofis Koordinatörü Cemre Baytok’un görevlerine son verildiğini duyurmuştu. Kayyım yönetim son olarak; üniversitenin Batı Dilleri ve Edebiyatları Bölümü’nde 16 senedir caz dersleri veren Seda Binbaşgil’in derslerinin kaldırıldığını duyurdu.

17 Eylül 2021’de atanan rektörlere karşı başlattıkları eylemin 257. gününde 172. defa rektörlüğe sırtlarını dönen Boğaziçi akademisyenleri, Binbaşgil’in derslerinin kapatılmasını protesto etti. Akademisyenlerin yaptığı açıklamada şu ifadelere yer verildi:

“Atanmış yönetim, yeni bir eğitim-öğretim yılına başlamak üzereyken Boğaziçi Üniversitesinde on altı yıldır caz dersleri veren, alanındaki en donanımlı ve yetkin kişilerden biri olan Seda Binbaşgil’in derslerini kapattı. Bildiğiniz üzere, üniversitemize uzun yıllardır değer katan, verdikleri sinema ve müzik dersleriyle öğrencilerimizin kültürel gelişimlerine, kurumumuzun kimliğine büyük katkı sağlayan Can Candan ve Feyzi Erçin’in dersleri kayyım rektör Naci İnci’nin marifetiyle, keyfî, haksız ve hukuksuz bir şekilde kapatılmıştı. Bu peş peşe alınan kapatma kararlarıyla Batı Dilleri ve Edebiyatları Bölümü’ne bağlı olarak uzun süredir açılan Kültür ve Sanat dersleri ve Film Çalışmaları Sertifika Programları sekteye uğratılmakta, Boğaziçi Üniversitesinin öğrencileri de onlara mesleki yetkinlik yanında genel kültür kazandıran bu önemli ayrıcalıklarından mahrum kalmaktadır. Her biri deneyim ve birikimleriyle alanında itibar sahibi, sayılı isimlerden olan hocalarımızın, üniversitemizle ilişiklerinin kesilmesi hiçbir gerekçeyle kabul edilemez.

Boğaziçi Üniversitesi, tarihi boyunca, liyakate dayalı kriterlerle, alanında saygın isimleri yetkin oldukları alanlarda ders vermeleri için teşvik ve davet etmiştir. Bu isimler ve dersler, üniversitemizin en büyük zenginliklerinden birisi olmuştur. 2 Ocak’tan beri, Boğaziçi Üniversitesini itibarlı ve cazip kılan tüm değerlerine saldıran bir yönetimin parçası olan ve akademisyenlerin %95’inin ret oyu verdiği kayyım rektör Naci İnci tarafından kültür ve sanat derslerine yönelen bu sistematik kıyımı kabul etmiyoruz. Boğaziçi Üniversitesinin çok yönlü, yaratıcılığa ve disiplinler arası etkileşime önem veren eğitim anlayışını tehdit eden bu tektipleştirici tutumdan derhal vazgeçilmesini; hocalarımız Can Candan, Feyzi Erçin ve Seda Binbaşgil’in derslerine dönmesini talep ediyoruz.”