Berû ile ilgili soruşturma başlatıldı: Siyasetçiler yasağa tepkili

İstanbul Valiliği ‘Bêrû: Klakson Borizan Birt’ oyununa soruşturma başlatıldığını açıkladı. Öte yandan iktidara muhalif siyasi partiler ve İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu da oyunun yasaklanmasına tepki gösterdi


İstanbul Valiliği, Gaziosmanpaşa Kaymakamlığı’nın ‘kamu düzenini bozabileceği’ gerekçesiyle yasakladığı Kürtçe tiyatro oyunu Bêrû ile ilgili soruşturma başlatıldığını açıkladı. Öte yandan muhalif siyasi partiler ve İstanbul Büyükşehir Belediyesi Başkanı Ekrem İmamoğlu da yasak kararına tepkilerini dile getirdi.

Valilik yaptığı yazılı açıklamada, şu ifadelere yer verdi:

“Türkçe, Kürtçe veya hangi dilde olursa olsun, terör propagandası yapmak kanunlarımızda yasaktır ve bu tür girişimlere kesinlikle müsaade edilemez. PKK/KCK terör örgütü faaliyetlerinin deşifre edilmesi ve engellenmesine yönelik olarak yapılan çalışmalarda; Teatra Jiyana Nü (Yeni Yaşam Tiyatrosu) isimli tiyatro grubunun -sözde- Devlet ve Terör ilişkilerini irdeleyen Beru; Klakson Borizan Birt isimli tiyatronun var olan oyununun tüm kurgusu PKK Terör örgütünün ülkemize karşı yürüttüğü terör propagandasına dönüştürülmek suretiyle oluşturulduğu yönünde güvenlik güçlerimizin tespiti söz konusudur. Bir tiyatro oyununun PKK terör örgütünün propagandasına dönüştürülmesi asla kabul edilemez. Konuyla ilgili olarak soruşturmalar başlatılmıştır.”

İMAMOĞLU: “BÖYLE BİR SÖZDEN GERİ ADIM ATMAYACAĞIZ”

İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu ise, “Bu karardan sonra İBB tiyatrolarında Kürtçe oyun vesaire kültürel aktiviteler olacak mı?” yönündeki soruları “İBB, 16 milyon insanın belediyesidir. Bizim, bu şehirde yaşayan her duyguya, kültürler arası her türlü iletişime ortam yaratma mecburiyetimiz vardır. O bakımdan biz, böyle bir sözden geri adım atacak bir yönetim değiliz” şeklinde yanıtladı.

İmamoğlu ayrıca şunları söyledi:

“Bahsettiğimiz ne? Bir Kürtçe oyun. Tiyatro oyunu. Yani vatandaşlarımızın talep ettiği ya da bu tarz grupların olduğu ülkemizde, Kürtçe tiyatro oyunu sergilemek. Size bir şey söyleyeyim mi? Kırmızı bülten ile aranan bir terör örgütü üyesinin televizyonda çıkıp açıklama yapması serbest. Hiçbir sorun yok. Ama Kürtçe oyun oynayan bir grubun, -ki defalarca oynamış- Kürtçe bilen vatandaşlarımızın gidip izleyeceği bir oyunu oynatmak yasak, suç.”

HDP: “TİYATRO KİNDAR DEĞİLDİR AMA ŞAŞMAZ BİR BELLEĞE SAHİPTİR”

Halkların Demokratik Partisi de Eğitim Politikaları, Spor, Kültür ve Sanat Komisyonu Sözcüsü Sevtap Akdağ Karahalı imzalı bir açıklamayla yasak kararını eleştirdi. ‘Kürtçe ve Kürt tiyatrosu yasaklanamaz’ denilen açıklamada şunlara da dikkat çekildi:

“Bu olayda söz konusu kaymakamlığın küçük bir rol aldığını, asıl emrin ‘Kürt olan her şeyi yasaklamak’ politikasını çizgi haline getiren iktidardan geldiğini biliyoruz. Bu utanç verici karar, tiyatro tarihine de geçecek, yıllar sonraki kuşaklar, bir tiyatro oyunuyla ‘Kamu güvenliğinin nasıl bozulacağını’ merak edeceklerdir. Ama iktidarın ve onun emirlerini yerine getiren mülki amirlerinin bilmedikleri bir şey var: Ne tiyatro ne de dil, devletlerin kara kaplı kitaplarının cenderesine sığar. Dil ve tiyatro, yasaklarla ehlileştirilemez. Ve en önemlisi tiyatro, kindar değildir ama şaşmaz bir belleğe sahiptir; bir gün, bir yerde, havaya uçuşan bir replikle kendisini zincirlemek isteyenlere gereken cevabı verir.” HDP Milletvekili Meral Danış Beştaş da konuyu meclise taşıdı.

BABACAN: “KİMSE TÜRKİYE’Yİ 90’LI YILLARA DÖNDÜRMEYE ÇALIŞMASIN”

DEVA Partisi Genel Başkanı Ali Babacan yasak kararına tepkisini şu sözlerle dile getirdi: “Kürt vatandaşlarımızın dilinin bu kadar mesele olması kabul edilebilir bir durum değil. Kürtçe, Kürt vatandaşlarımızın anadilidir. Türkiye’nin en parlak döneminde bu tip meseleler aşılmıştır. Kimse Türkiye’yi 1990’lı yıllara geri döndürmeye çalışmasın. Kendi vatandaşlarının kullandığı dilden korkan bir yönetim anlayışı kabul edilemez. Özgüvenli, çoğulcu ve katılımcı demokrasiye inanan hiçbir yönetim bu meselelerle uğraşmaz.”

CHP, YASAK KARARINI SOYLU’YA SORDU

Cumhuriyet Halk Partisi İstanbul Milletvekili Sezgin Tanrıkulu ise, İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’ya oyunun yasaklanmasıyla ilgili sorular sordu.

Tanrıkulu’nun sorularından dikkat çekenler şöyle: “Bêrû (Yüzsüzler) isimli oyunun sadece Kürtçe olduğu için yasaklandığı iddiaları doğru mudur?Konuyla ilgili adli sürecin de başlatıldığını ifade eden İstanbul Valisi ve İçişleri Bakanlığı oyunun içeriğine dair hangi somut gerekçelerle oyunun yasaklandığını duyurmuşlardır? 14 Ekim 2020 tarihi itibariyle Türkiye genelinde illere, özel, devlet ve şehir tiyatrolarına göre toplam kaç oyuna hangi gerekçelerle yasak getirilmiştir?”