Berat Albayrak’a ‘hakaretten’ yargılanan BirGün’ün üç çalışanına beraat

BirGün gazetesinden Uğur Koç, Mustafa Kömüş ve İbrahim Aydın, Berat Albayrak’ın açtığı ‘kamu görevlisine görevinden dolayı hakaret’ davasından beraat etti


‘Ekşi Sözlük’teki Berat Albayrak – Özge Ulusoy başlığı kaldırıldı’ başlıklı haber nedeniyle eski Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak’a hakaretten yargılanan BirGün gazetesinden Uğur Koç, Mustafa Kömüş ve İbrahim Aydın beraat etti. 

Bugün İstanbul 2. Asliye Ceza Mahkemesi’nde görülen duruşmada savunma yapan BirGün’ün avukatları Ali Deniz Ceylan ve Tolgay Güvercin, söz konusu haberin Berat Albayrak’la hakkında değil, Albayrak’ın talebiyle verilen bir erişim engeli kararı hakkında olduğunu belirterek beraat talebinde bulundu.

Duruşma savcısı da mütalaasında mahkumiyet için yeterli derecede ve şüpheden uzak delile ulaşılamadığı anlaşıldığından gazeteciler için beraat istedi.

Mahkeme, İbrahim Aydın, Uğur Koç ve Mustafa Kömüş’ün beraatlarına karar verdi. Mahkeme kararında, ‘yüklenen fiilin kanunda suç olarak tanımlanmamış olması’ gerekçe gösterildi.

NE OLMUŞTU?

Eski Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak’ın avukatları, haberler nedeniyle 24 Haziran 2019’da İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı’na Albayrak ile ilgili ‘gerçek dışı bilgiler paylaşıldığı’ gerekçesiyle şikayette bulunmuş; Albayrak’a, ‘basın yoluyla hakaret edildiği’ ve ‘kişilik haklarına açıkça saldırı gerçekleştirildiği’ öne sürmüştü.

BirGün eski sorumlu yazı işleri müdürü Uğur Koç ile birlikte, internet sitesinin eski sorumlu müdürü Mustafa Kömüş ve gazetenin imtiyaz sahibi İbrahim Aydın hakkında Eylül 2019’da hazırlanan iddianamede haberin ‘eleştiri, ağır eleştiri veya haber olarak basın özgürlüğü ve ifade özgürlüğü kapsamında kabul edilmesinin mümkün olmadığı’ ifadesi yer almıştı.

Uğur Koç ve Mustafa Kömüş’ün, Türk Ceza Kanunu’nun (TCK) 125. maddesinde düzenlenen, ‘kamu görevlisine görevinden dolayı alenen hakaret etmek’ suçundan ceza almaları istenmişti. Koç hakkında, bir yıl iki aydan iki yıl dört aya kadar, Kömüş hakkında ise iki yıl dört aydan dört yıl sekiz aya kadar ‘hapis cezası’ talep edilmişti.