Avukat Aytaç Ünsal tutuklandı

Halkın Hukuk Bürosu üyesi avukat Aytaç Ünsal işkence yapılarak gözaltına alındı ve tutuklanarak Edirne F Tipi Cezaevi’ne gönderildi


Edirne’de, 9 Aralık Çarşamba günü ‘yurtdışına kaçma’ iddiasıyla gözaltına alınan Aytaç Ünsal’ın işkence gördüğü belirtildi. Baba Nihat Ünsal’ın Twitter hesabından oğlunun yüzünde işkence izleri olan fotoğrafını paylaştı. Yaşananlara tepki gösteren Nihat Ünsal, paylaşımında şu ifadelere yer verdi:

“Avukat oğlum Aytaç Ünsal 3 Eylül 2020’de ölüm orucunu sonlandırdı. Tedavi için götürdüğümüz hastane yönetimine baskı yaparak tedaviyi engellediniz, Istanbul Hakimevine taşındık orada da rahat bırakmadınız gece saat birde arandık ve orada kalamayacağımız söylendi. Bu nedenle oğlumu tedavi için eve götürdük, oraya da uzun namlulu silahlarla uyduruk gerekçelerle baskın yaptınız. Şimdi de fotoğrafta görüldüğü üzere tedavi gören hasta bir insanı örseleyerek bu hale getirdiniz. Bir baba olarak LÜTFEN BANA SÖYLEYİN YAŞAMAK İÇİN NEREYE GİDELİM.”

Aytaç Ünsal’ın üyesi olduğu Halkın Hukuk Bürosu’ndan yapılan yazılı açıklamada, Ünsal’ın Edirne kent merkezinde gözaltın alındığı aktarıldı.

Açıklamada, “Gözaltına alınması sırasında araçtan zorla indirilerek yere yatırılmış ve işkence yapılmıştır. Yüzünde yaralar bulunmaktadır, kolları ve bacakları ezikler içerisindedir. Aytaç’ın tedavi sürecinde kullandığı ve elzem olan ilaçlar halen kendisine verilmemiştir” denildi. Halkın Hukuk Bürosu Ünsal’ın tutuklanıp Edirne F Tipi Cezaevi’ne götürüldüğünü açıkladı.

Ünsal hakkında infaz durdurma kararı olduğu hatırlatılan paylaşımda “Aytaç Ünsal’ın tutuklanması, açık bir şekilde sağlığını tehlikeye atmak demektir. Aytaç Ünsal hakkında sağlığının iyi olmaması nedeniyle infaz erteleme kararı verilmiştir. Ancak infaz erteleme nedeni ortadan kalkmamıştır. Aytaç Ünsal’ın tedavi süreci halen devam etmektedir. Aytaç Ünsal hakkında verilen infaz erteleme kararının kaldırılması kararı açık bir şekilde hukuka aykırıdır” ifadeleri kullanıldı.

NE OLMUŞTU?

ÇHD ve Halkın Hukuk Bürosu üyesi avukatların yargılandığı davada, “terör örgütü üyeliği” suçlamasıyla Ebru Timtik’e 13 yıl 6 ay, Aytaç Ünsal’a 10 yıl 6 ay hapis cezası verilmişti. Ceza kararlarının ardından avukatlar, adil yargılanma talebiyle açlık grevine başladı. 3 Şubat’ta açlık grevine başlayan ÇHD Başkanı Selçuk Kozağaçlı ve avukatlar Aycan Çiçek, Engin Gökoğlu ve Ayşegül Çağatay, eyleme 10 Mart’ta ara verdi.

Açlık grevini ölüm orucuna çeviren Ebru Timtik ve Aytaç Ünsal için Adli Tıp Kurumu, cezaevinde kalamaz raporu verdi. Hapis cezası kararına yapılan itiraz üzerine dosya Yargıtay’a gönderildi. Timtik ve Ünsal’ın sağlık durumlarının kötüleşmesi nedeniyle tahliye edilmeleri ve Yargıtay’ın itirazı karara bağlaması için çağrılar yapıldı.

Tahliye talepleri reddedilen avukatlar, 30 Temmuz’da hastaneye sevk edildi. Ebru Timtik, Bakırköy Dr. Sadi Konuk Eğitim ve Araştırma Hastanesi’ne, Aytaç Ünsal da Kanuni Sultan Süleyman Eğitim ve Araştırma Hastanesi’ne götürülmüştü. Timtik, 27 Ağustos’ta vefat etmişti.

Aytaç Ünsal, hastanede tedavi gördüğü sırada 3 Eylül günü tahliyesine karar verildi. Ünsal da 4 Eylül’de ölüm orucu eylemine son verdi.