AKP’nin sosyal medya düzenlemesi mecliste

AKP’nin sosyal medya düzenlemesine ilişkin teklifi ortaya çıktı. Prof. Dr. Yaman Akdeniz, düzenlemenin Meclis’e gelen halini “Sansür genişleyecek, geriye dönük tüm Hükümet eleştirileri içeren haberlerin silinmesi sağlanacak” şeklinde yorumladı


AKP’nin ‘Almanya modeli’nden örnek aldığı savunulan 11 maddelik sosyal medya yasa teklifi bugün Meclis’e geldi. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a sunulmuş olan ve bu şekilde son hali verilen teklifin Meclis tatile girmeden yasalaşması planlanıyor.

Teklifin, bugün muhalefet partilerinin görüşü alındıktan sonra TBMM Başkanlığı’na sunulması, Perşembe günü de TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu’nda görüşülmesi bekleniyor.

11 MADDELİK TEKLİFTE NELER VAR?

AKP’nin teklifinde öncelikle, tüm sosyal medya mecraları “sosyal ağ” olarak tanımlanıyor.

Teklife göre, Türkiye’den günlük erişimi bir milyondan fazla olan yurt içi veya yurt dışı kaynaklı sosyal ağ sağlayıcıları, Türkiye’de temsilci bulundurmak zorunda olacak.

Teklifle yükümlülüğü yerine getirmeyen sosyal ağ sağlayıcısının internet trafiği bant genişliği önce yüzde 50, daha sonra yüzde 95’e kadar daraltılacak.

Sosyal ağ sağlayıcıları, Türkiye’deki kullanıcıların verilerini Türkiye’de barındırmak zorunda olacak.

Bu yükümlülüğü yerine getirmeyenler ile erişim engelleme veya içerik çıkarılması kararlarının uygulanmasına ilişkin rapor bildirimi yükümlülüğünü yerine getirmeyenlere para cezası verilebilecek.

Kişiler tarafından da sosyal ağ sağlayıcılarına içerik kaldırılması ya da erişim engellenmesi başvurusu yapabilecek ve bu başvurulara belirlenen saat içerisinde olumlu ya da olumsuz yanıt verilmek zorunda olunacak.

Başvuruları yanıtsız bırakan ağ sağlayıcılara para cezası verilebilecek.

Hukuka aykırı olduğu mahkeme kararıyla saptanan içerik, sosyal ağ sağlayıcıya bildirilecek, bildirime rağmen belli bir saat içinde gereğini yerine getirmeyen sosyal ağ sağlayıcı, doğan zararların karşılanmasından sorumlu olacak.

SANSÜR

Öte yandan söz konusu düzenlemenin sosyal medyada sansüre yol açmasından endişe ediliyor.

İfade Özgürlüğü Derneği’nin Türkiye’de internetteki kısıtlamaları değerlendirdiği yıllık Engelli Web raporuna göre, Türkiye’de 2019 yılı sonu itibarıyla 130 bin URL adresi, 7 bin Twitter hesabı, 40 bin tweet, 10 bin YouTube videosu ve 6 bin 200 Facebook içeriğine erişimin engellenmişti.

YAMAN AKDENİZ: SOSYAL MEDYA PLATFORMLARI ÇOK SAYIDA DAVAYLA KARŞI KARŞIYA KALACAK

Tasarının ilk halini sosyal medya hesabında değerlendiren Bilgi Üniversitesi Hukuk Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr.Yaman Akdeniz şunlara dikkat çekti:

“Detaylar beklendiği gibi ortaya çıktı ve Meclise Sosyal Medya Teklifi sunuldu. Temsilci olmazsa idari para cezaları ve İnternet trafiği bant genişliğinin daraltılması öngörülüyor.

Sosyal medya platformları, daha önce belirttiğim üzere kendilerine gönderen kararları uygulamazlar ise doğan zararlardan da sorumlu olacaklar ve çok sayıda dava ile karşı karşıya kalacaklar.

Kişilik hakları ihlali gerekçesi ile sadece erişim engellenmeyecek, içerikler de tasarı kabul edilirse, çıkartılacak. Sansür genişleyecek, geriye dönük tüm Hükümet eleştirileri içeren haberlerin silinmesi sağlanacak. Bu içeriklerin adresleri de arama motorlarından çıkartılacak.” Yaman Akdeniz’in yasa tasarısını değerlendirdiği tweet dizisine buradan ulaşabilirsiniz.