Af Örgütü: Türkiye pandemiyi bahane olarak kullandı

Uluslararası Af Örgütü yaptığı açıklamayla, Türkiye’de pandeminin ifade özgürlüğünü daha da sınırlandırmak için bahane olarak kullanıldığını belirtti 


Uluslararası Af Örgütü, koronavirüs pandemisi döneminde Türkiye’de ifade özgürlüğüne dönük baskılar hakkında bir brifing yayımladı. Bu süreçte açılan davalar ve soruşturma örneklerine yer verilen çalışmada “Yetkililer, muhalifleri susturma çabalarının bir parçası olarak, sosyal medya kullanıcıları, gazeteciler, doktorlar ve diğer kişilerin peşine düşerek, muhalefeti suç haline getiren yasal düzenlemelere başvuruyor” denildi.

Af Örgütü, pandeminin Türkiye’yi etkisine almaya başladığı ilk günlerde yapılan gözaltıların topluma, “Devlet, pandemiyle mücadele stratejisinin sorgulanmasına ve açıkça tartışılmasına izin vermeyecek” mesajını verdiğine dikkat çekti.

‘KORKUYA VE OTOSANSÜRE YOL AÇTI’

“Bu durum, ilerleyen dönemde korkuya ve oto-sansüre yol açtı”  vurgusu yapılan açıklamada, “Ancak muhalif görüşlerini ifade eden sosyal medya kullanıcıları, gazeteciler, doktorlar ve diğer kişiler, virüsle mücadeleye zarar vermiyor tam tersine, bu mücadeleyi güçlendiriyor. Virüsle mücadele etmenin ve hayat kurtarmanın en iyi yöntemi bilgi paylaşımı, kamu yararını ilgilendiren kararların incelenmesi ve kamusal tartışmaların yürütülmesidir” denildi.

510 KİŞİ GÖZALTINA ALINDI 

Brifingde ilk koronavirüsü vakasının açıklandığı 11 Mart ile 21 Mayıs arasında, İçişleri Bakanlığı Siber Suçlarla Mücadele Birimi’nin bin 105 sosyal medya kullanıcısının “koronavirüsle ilgili provokatif paylaşımlarda bulunduğunu” bildirdiği hatırlatıldı. Bu kişiler arasından 510 kişinin ifadesi alınmak üzere gözaltına alındığı kaydedildi.

Af Örgütü, “yalnızca Mart ayının son üç haftasında, en az 12 gazetecinin pandemiyle ilgili haberleri nedeniyle gözaltına alındığını” da belirtti.

‘SAĞLIK POLİTİKALARINI ELEŞTİREN KİŞİ VE KURUMLAR HEDEFTE’

Ayrıca, salgının başlangıcından bu yana yetkililerin, bireysel olarak doktorları ve Türk Tabipleri Birliği’ni (TTB), hükümetin sağlık politikalarına karşı çıktıkları ve bu politikaları eleştirdikleri için hedef aldığı kaydedildi. Af Örgütü brifinginde, detaylandırılan bu örneklerin ardından şu açıklamaya yer verildi:

‘HÜKÜMET, KENDİ MESAJI DIŞINDA HİÇBİR MESAJA İZİN VERMEDİ’ 

“Ölümcül bir virüs olan koronavirüsün Türkiye’de hızla yayılması, kamusal yararı yakından ilgilendirmektedir ve bu durum, insanların cezalandırılma endişesi taşımaksızın bilgi alış-verişinde bulunmasını ve muhalif görüşlerini ifade etmesini çok önemli hale getirmektedir. Hükümet ise ifade özgürlüğü hakkına saygı göstermek yerine, her türlü eleştiriyi bastırmakta ve kendi mesajı dışında hiçbir mesajın insanlara iletilmesine izin vermemektedir.”