Hrant Dink Vakfı’nın Kayseri konferansına engel

18-19 Ekim’de Kayseri’de yapılması planlanan Kayseri ve Çevresi: Toplumsal, Kültürel ve Ekonomik Tarihi Konferansı, Kayseri Valiliği’nin müdahalesiyle iptal edildi


Hrant Dink Vakfı’nın 18-19 Ekim’de Kayseri’de yapmayı planladığı Kayseri ve Çevresi: Toplumsal, Kültürel ve Ekonomik Tarihi Konferansı, Kayseri Valiliği’nin müdahalesiyle İstanbul’a alındı. Hrant Dink Vakfı yasağı bir basın açıklamasıyla duyurdu.

Agos gazetesinde yer alan habere göre, Konferansın yine aynı tarihlerde İstanbul’daki Hrant Dink Vakfı Anarad Hığutyun Binası Havak Salonu’nda gerçekleşeceği duyuruldu. Vakfın açıklamasında, etkinlik yasağına dair şu bilgiler de yer aldı: “Kayseri Valiliğini ziyaret edip yüz yüze bilgilendirme ricamız maalesef haftalarca cevapsız kaldıktan sonra Valilik tarafından telefonla aranarak bu konferansın Kayseri’de yapılmasının uygun görülmediği görüşü tarafımıza iletilmiştir. Sonrasındaki gerekçe ve tekrar değerlendirme taleplerimiz de ne yazık ki cevapsız kalmıştır.”

Hrant Dink Vakfı tarafından önceki yıllarda Adana, Diyarbakır, Mardin, Van ve İzmir’de düzenlenen konferans dizisiyle 19. ve 20. yüzyıllarda Türkiye’nin farklı kent ve çevrelerinde yaşanan toplumsal, ekonomik, politik ve kültürel değişimlerin ayrıntılı bir biçimde anlaşılması, bu konuda yapılan yeni çalışmaların akademik dünyaya duyurulması hedefleniyor. 

Vakıf, açıklama metninde konferansı Kayseri’de gerçekleştirme kararının gerekçelerini ise şu sözlerle aktardı: “2016’da, Avrupa Birliği ve Türkiye Cumhuriyeti AB Bakanlığı tarafından desteklenen Kayseri’nin kültür varlıkları ile ilgili derinlemesine çalışmamızı ve yayınımızı paylaşmak, Kayseri’nin çok kültürlü ve zengin geçmişini uluslararası prestijli bir konferansla taçlandırmak ana hedefimizdi.

18-19 Ekim 2019’da Kayseri’de bir otelde yapmayı planladığımız konferans için oluşturulan uluslararası bilim komitesi, Amerika, Fransa, Yunanistan ve Ermenistan’ın yanı sıra Türkiye’nin farklı illerinden toplam 27 bilim insanının tebliğlerini seçti, Kayseri’de sunum yapmaları için davet edildi. Konferansın ardından bir kültürel miras turu ile konukların Kayseri’nin zengin tarihini birinci elden deneyimlemeleri planlandı.

Ancak, Kayseri Valiliği’nin Kayseri’nin bu bilimsel konferansa ev sahipliği yapmasını uygun bulmaması sonucunda konferans üzülerek İstanbul’a alınmak zorunda kalınmıştır. Kayseri’nin yakın gelecekte bu ve benzeri nitelikteki bilimsel toplantılara bolca ev sahipliği yapması, Kayseri ve Türkiye’nin her ilinin kendi tarihini ve kültür zenginliklerini konuşması, tanıtması ve sahiplenmesi önündeki engellerin kalkması dileğiyle kamuoyuna duyurulur.”