‘Kızılcık Şerbeti’ dizisine RTÜK’ten yayın durdurma cezası

Show TV’deki ‘Kızılcık Şerbeti’ dizisinin 14 Nisan’da yayımlanması planlanan 23. bölümü, 22 Mart’ta verilen RTÜK cezası nedeniyle yayımlanmadı. Üst Kurul diziye, “kadına karşı şiddeti” ve “kadınlara karşı baskıyı teşvik ettiği” gerekçeleriyle yüzde 5 para cezası ve beş kez program durdurma cezası vermişti


Kaynak: Sema Ergenekon Twitter hesabı

Show TV’de yayımlanan Kızılcık Şerbeti adlı diziye 22 Mart 2023 tarihli haftalık Radyo ve Televizyon Üst Kurulu (RTÜK) toplantısı sonrasında, dizinin “kadına karşı şiddeti” ve “kadınlara karşı baskıyı teşvik ettiği” gerekçeleriyle yüzde 5 para cezası ve beş kez program durdurma cezası kararı çıkmıştı. Dizinin 14 Nisan’da yayımlanması planlanan 23. bölümü, RTÜK cezası nedeniyle yayımlanmadı.

Show TV’nin resmî Twitter hesabından yapılan duyuruda “Radyo ve Televizyon Üst Kurulu’nun 2023/12 sayılı toplantısında alınan 15 No’lu kararı uyarınca, Kızılcık Şerbeti dizimizin yayını durdurulmuş ve yerine RTÜK tarafından kanalımıza yayınlanmak üzere gönderilen belgeseller yayına alınmıştır” ifadeleri kullanıldı. Dizi yerine İslamofobi konulu bir belgesel, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın “Koronavirüs kadar tehlikeli olan, İslam düşmanlığı virüsüdür. Bu virüs özellikle Avrupa ülkelerinde hızla yayılıyor” önsözüyle ekranlara getirildi.

Kızılcık Şerbeti, muhafazakar ve laik iki ailenin çocuklarının evlenmesi sonrasında yaşanan yaşam tarzı çatışmalarını merkezine alıyor. Dizinin bir süredir sosyal medyada, “İslamî değerleri aşağıladığı” ve “çocuklara kötü örnek olduğu” gibi gerekçelerle hedef gösterildiği biliniyor.

Öte yandan dizi bölümünün yayımlanmaması sonrası sosyal medyada #KızılcıkŞerbetiÇünkü etiketiyle diziye pek çok kullanıcıdan destek geldi. Diğer dizilerin oyuncularının, senaristlerinin ve yönetmenlerinin yanı sıra sinema ve televizyon sektöründeki çeşitli meslek grupları da dizi ekibine destek verdi.

https://twitter.com/kizilcikshowtv/status/1646977158194114560