AYM, internet yorumuna hapis cezası verilmesini ifade özgürlüğü ihlali olarak gördü

AYM, bir internet haberi altına yaptığı yorum nedeniyle 1 yıl 2 ay hapis cezası verilen ve kamu görevi yapması yasaklanan üniversite yöneticisi Oğuz Demirkaya’nın ifade özgürlüğünün ihlal edildiğine karar verdi. Demirkaya’ya tazminat ödenecek


Fotoğraf: Pixabay

Anayasa Mahkemesi (AYM), bir internet haberi altına yaptığı yorum nedeniyle 1 yıl 2 ay hapis cezası verilen ve kamu görevi yapması yasaklanan üniversite yöneticisi Oğuz Demirkaya’nın ifade özgürlüğünün ihlal edildiğine karar verdi.

Diken’in haberine göre, Sivas Cumhuriyet Üniversitesi Hafik Kamer Örnek Meslek Yüksekokulu’nda 2014 yılında yönetici olarak görev yapan, aynı zamanda İnternet Gazeteciler Derneği yönetim kurulu başkanlığı görevini yürüten Oğuz Demirkaya, ‘egemengazetesi.com’ adlı web sitesinde yayımlanan üç haberin yorum kısmına, aynı üniversitede dönemin rektör danışmanı olan kişi hakkında yorum yazdı. Dönemin rektör iletişim danışmanı, Nisan 2014’te Demirkaya hakkında “hakaret” iddiasıyla suç duyurusunda bulundu. Demirkaya’nın aynı suçtan cezalandırılmasının istendiği iddianame, Sivas başsavcılığı tarafından aynı ay içinde hazırlandı. Yerel mahkeme Kasım 2014’te verdiği kararda; Demirkaya hakkında “hakaret” suçlaması ile 1 yıl 2 ay 17 gün hapis cezası kararı verdi.

Oğuz Demirkaya kararı temyize götürdü. Yargıtay 18. Ceza Dairesi yerel mahkemenin kararını onadı. Bunun üzerine Demirkaya, 15 Mayıs 2018 tarihinde Anayasa Mahkemesi’ne bireysel başvuru yaptı. Anayasa Mahkemesi 18 Mayıs 2021 tarihli kararında, yerel mahkemenin verdiği hapis cezası kararını değerlendirdi ve yeniden yargılama yapılmasına hükmetti. Resmî Gazete’de 12 Ağustos 2021 tarihli yayımlanan kararın bir kısmı şu şekilde:

“Kullanılan ifadelerin niçin hakaret olduğu açıklanmamış ve mahkemenin ifadesiyle kaba olduğu kabul edilebilecek sözler için hukuk sisteminde daha hafif sayıda müdahale olanağı varken, başvurucunun ağır bir ceza olan bir yıl iki ay 17 gün hapis cezası ile cezalandırılması ve üstelik cezanın kanuni sonucu olarak kamu görevinden yasaklanması önemli ölçüde orantısız bir müdahale olmuştur.”

Yargılama dosyası, yeniden yargılama sürecinin başlatılması için Sivas 2. Asliye Ceza Mahkemesi’ne gönderildi. Diken’in haberine göre Demirkaya’ya 13 bin 500 TL de tazminat ödenecek.