Basın Konseyi: “Fox TV, Halk TV ve Reuters ekiplerinin engellenmesi sansürdür”

Basın Konseyi, RTÜK’ün orman yangınları yayınlarına dair gönderdiği “uyarı mektubu” sonrasında Fox TV, Halk TV ve Reuters haber ekiplerinin yangın bölgelerine alınmamasına tepki gösterdi, “ekiplerin engellenmesi sansürdür” açıklamasını yaptı


İstanbul'da gazetecilerin eylemi | Fotoğraf: Meltem/Evrensel

Basın Konseyi, devam eden orman yangınlarının yayımlanmasına dair Radyo ve Televizyon Üst Kurulu’ndan (RTÜK) televizyon kanallarına gönderilen “uyarı mektubu” sonrasında Fox TV, Halk TV ve Reuters haber ekiplerinin yangın bölgelerine alınmamasını eleştirdi ve “ekiplerin engellenmesi sansürdür” ifadelerini kullandı.

Basın Konseyi’nin web sitesinden yapılan açıklama şu şekilde:

“RTÜK’ün, hükümetten aldığı talimatla televizyonların orman yangınlarıyla ilgili haberlerine sansürcü müdahalesinden sonra, şimdi de felaket bölgesinde bile akreditasyon uygulanarak bazı gazetecilere ayrımcılık yapılmıştır. FOX TV, HALK TV ve REUTERS haber ekipleri, bakanların yangınla ilgili açıklama yapacağı ve diğer ekiplerin girdiği Kemerköy Termik Santrali’ne alınmamıştır.

Haber peşinde koşan gazetecilerin, diğer meslektaşlarının girdiği yene İçişleri Bakanlığı’nın emriyle jandarma tarafından sokulmamıştır.

Bu her şeyden önce kaba sansürdür. Kamu gücünü kullananların,, benzerine hiçbir demokratik ülkede rastlanmayacak keyfi uygulamasıdır.

Anayasamızın ve yasalarımızın teminatı altında olan ifade ve basın özgürlüğünün apaçık ihlalidir.

Halkın haber alma hakkının yok sayılmasıdır.

Basın mensuplarını halktan yana gerçek habercilik yapanlar ve iktidar lehine haber yapanlar diye ayrıştırmadır. Hem engellenen gazetecilere, hem diğerlerine yapılan büyük haksızlıktır.

Felaket bölgesinde canla başla çalışan gazeteciler, gerçeği halka ulaştırmak isterken akreditasyon yasaklarıyla engellenmek istenmiştir. Oysa gazeteciliğin ‘engellensen de gerçeğe ulaş’ kuralını unutan yasakçı zihniyet yine yenilmiş; gazeteciler her ne pahasına olursa olsun haberi yine halka ulaştırmayı başarmıştır.

Basın Konseyi olarak, eleştirel yayın yapan televizyon kanallarına yönelik bu yasa dışı ve antidemokratik uygulamaya muhatap olan meslektaşlarımızın yanında olduğumuzu bildiriyor;  felaket ortamında bile gazetecilere ayrımcılık yapan ve akreditasyon uygulayan siyasi anlayışı kınıyoruz.

BASIN KONSEYİ”