350’den fazla ödenekli tiyatro sanatçısı hala işsiz

Kültür ve Turizm Bakanlığı’na bağlı kurumlarda görev alan 350’nin üzerinde sanatçı ve teknik çalışanın sözleşmeleri ocak ayında yenilenmedi. Hala gerekçesi bildirilmeyen kararla sanatçılar işsizliğe mahkum edildi


Kültür ve Turizm Bakanlığı’na bağlı Devlet Tiyatroları, Devlet Opera ve Balesi ile Güzel Sanatlar Genel Müdürlüğü’nde çalışan 350’den fazla sanatçı ve teknik çalışanın sözleşmeleri geçtiğimiz ocak ayında yenilenmedi. Sözleşmeli olmaları nedeniyle tazminat ve işsizlik maaşı gibi haklardan da yararlanamayan yüzlerce kişi bu süreçte iş bulamadı. Yeni projelerde çalışma imkânı bulanlar ise korona virüsü salgını nedeniyle sosyal hayatın durma noktasına gelmesiyle işlerine devam edemedi.

Gazete Duvar’dan Serkan Alan Ocak’tan bu yana işsiz olan sanatçıların son durumlarını araştırdı.
Heykeltıraş, dekoratör gibi sanatın farklı alanlarda çalışan ve sözleşmesi yenilenmeyen 350’nin üzerindeki kişi arasında tiyatrocu Muhammet Burak Erol da vardı.

NEDEN İŞSİZ KALDIĞINI HALA BİLMİYOR

Yedi yıldır Adana Devlet Tiyatrosu’nda çalışan Muhammet Burak Erol hala işten çıkarılma gerekçesinin bildirilmediğini söylerken şunları da ekliyor, “Üstelik bunu kurumdaki amirlerim de bilmiyor. Onlar da üzüntülerini dile getiriyorlar. Özel bir tiyatroya girmiştim ve orada çalışmaya devam ediyordum. Virüsle birlikte oradaki işimizden de olduk. Hem maddi hem de manevi açıdan kötü durumdayız. Bir sürü de borcum vardı. Şu an borçlarımı nasıl ödeyeceğimi bilmiyorum. Ayrı bir evim vardı ama işten çıkınca evi boşaltmak zorunda kaldım. Şimdi ailemle yaşıyorum”. Kurumuna ve sahnesine geri dönmek isteyen Erol, “En iyi bildiğim şeyi yapmak istiyorum” diyor.

‘GÜVENCESİZ ÇALIŞMA MODELİNE SON VERİLMELİ’

Kültür Sanat ve Turizm Emekçileri Sendikası (Kültür Sanat-Sen) Başkanı Hülya Eryetli sözleşmeleri yenilenmeyen tiyatrocular nedeniyle bazı oyunların perdelerinin kapandığını ifade ederek, bu çalışanlar için atılması gereken adımlara dair şunları söylüyor:

“Bu arkadaşlarımızın bir an önce işlerine iade edilmelerini istiyoruz. Ayrıca geriye dönük haklarının da verilmesini talep ediyoruz. Ana isteğimiz ise güvencesiz çalıştırma modeline son verilmesi. Bu gençlerin yüzde 99’u dava açtılar ve bazıları yürütmeyi durdurma kararı aldılar. Adli mekanizmaların da ivedilikle kararlar almasını istiyoruz.”