8 Mart öncesi Diyarbakır ve Van’da etkinlik yasağı

Van ve Diyarbakır’da Dünya Emekçi Kadınlar Günü kapsamında düzenlenecek etkinlikleri de kapsayan valilik yasakları mart ayını kapsıyor…


Diyarbakır Valiliği, 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü kapsamında düzenlenecek etkinlikler için başvuran Diyarbakır Kadın Platformu’na “kentte açık alanlarda etkinlik yapılmasına izin verilmeyeceği” yanıtını verdi. Van’da da her türlü etkinlik ve eylem valilik kararıyla bir ay boyunca yasaklandı.

KESK, Tabip Odası ve Eğitim-Sen’in de bileşen olarak yer aldığı Diyarbakır Kadın Platformu, 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü nedeniyle 1-10 Mart tarihleri arasında açık alanlarda etkinlikler düzenlemek için valiliğe başvuru yaptı. Başvuru dilekçesinde, semt pazarlarında stant kurularak broşür dağıtılacağı, dilek feneri uçurulacağı, karanfil dağıtılacağı, Koşuyolu Parkı İnsan Hakları Anıtı önünde oturma eylemi ve basın açıklaması ile bisiklet turu yapılacağı, Sanat Sokağı’ndan başlayarak Eğitim-Sen 1 No’lu Şube önüne kadar meşaleli yürüyüş gerçekleştirileceği, Dicle Üniversitesi Köprübaşı’ndan başlayarak Keçiburcu’nda sona erecek olan doğa yürüyüşü yapılacağı belirtilerek izin istendi.

Valilikten verilen yanıtta, il merkezi ve dış ilçeler de dahil olmak üzere açık alanlarda, stant açma, çadır kurma, basın açıklaması, oturma eylemi, miting, her türlü toplantı ve gösteri yürüyüşleri eylemlerinin yasaklandığı belirtilerek bu tür etkinliklere izin verilmeyeceği bildirildi.

Kadın Platformu adına başvuruyu yapan avukat Gülşen Özbek, valiliğin verdiği karara itiraz edeceklerini söyledi.

Van’da ise her türlü etkinlik ve eylem valilik kararıyla bir ay boyunca yasaklandı.

Van Valiliği’nden yapılan açıklama şöyle:

“İl sınırları içinde, huzur ve güvenliğin, kişi dokunulmazlığının, tasarrufa müteallik emniyetin, kamu esenliğinin sağlanması, vatandaşların can ve mal güvenliğini korumak amacıyla, resmi kamu kurum ve kuruluşlarının yapacağı resmi toplantı, tören, şenlik, karşılama, stant açma, uğurlama gibi etkinlikler hariç olmak üzere, 2911 sayılı Toplantı ve Gösteri Yürüyüşleri Kanunu kapsamındaki her türlü miting, kapalı ve açık yer toplantıları ile gösteri yürüyüşleri, 2559 sayılı Polis Vazife ve Salahiyetleri Kanunu Ek-1. maddesi kapsamındaki oyun, temsil ve çeşitli şekillerdeki gösteri ve etkinlikler, ticari kimliği bulunan özel hukuk tüzel kişilerinin ticari faaliyetleri hariç olmak üzere, el ilanı dağıtılması ve pankart/afiş asılması, 28.02.2018 tarihinden geçerli olmak üzere otuz 30 gün süreyle mülki idare amirliklerinin (merkez ilçelerde Valilik, dış ilçelerde kaymakamlıklar) iznine bağlanmıştır.

Gerçekleştirilmesi izin şartına bağlanılan her türlü toplantı ve etkinliğin huzur ve güven ortamını bozmaya teşebbüs edecek şahıslar ile işlenmesi muhtemel suçların tespitine yönelik izletilmesi ve kamera gibi araçlarla kayıt altına alınabilmesine izin verilmiş, basın açıklaması, çadır kurma, stant açma, oturma eylemi, anma töreni vb. türdeki eylem ve etkinlikler de 28.02.2018 tarihinden geçerli olmak üzere otuz 30 gün süreyle yasaklanmıştır.”