Susma Platformu Wikipedia sansürünü AİHM’e taşıyor

Susma Platformu, Wikipedia’ya Türkiye’den erişimin engellenmesine itirazlarını sürdürerek şimdi de etkili ve hızlı bir çözüm sunulabilmesi için Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’ne başvuruyor


 

P24 çatısı altında çalışmalarını yürüten Susma Platformu, Wikipedia’ya Türkiye’den erişimin engellenmesine itirazlarını sürdürerek şimdi de Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’ne başvuruyor. Hem halkın bilgiye erişim hakkını ihlal eden hem de anayasal yasak olan sansürü mümkün kılan Ankara 1.Sulh Ceza Hakimliği’nin Wikipedia’ya dair idari tedbir kararına geçtiğimiz mayıs ayında itiraz eden Susma Platformu’nun itirazı reddedilmişti. Platformun 6 Haziran’da Anayasa Mahkemesi’ne (AYM) taşıdığı tedbir talebi başvurusuna ise başvuru numarası dahi verilmedi. Susma Platformu Hukuk Birimi, AYM’nin etki ve fonksiyonu olmadığı gerekçesiyle ifade özgürlüğü, bilgi edinme ve bilgiye erişim haklarının sansürlenmesine  etkili ve hızlı bir çözüm sunulabilmesi için şimdi de AİHM’e tedbir talepli başvuru yapıyor.

Dünyanın en büyük internet ansiklopedisi Wikipedia’nın tüm dillerdeki versiyonlarına Türkiye’den erişim geçtiğimiz nisan ayında engellenmişti. Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK) tarafından uygulanan sansür hakkında resmi bir açıklama yapılmamış, erişim engelinin sebebi olarak ‘teröre destek veren içeriklerin kaldırılmaması’ ve ABD merkezli kuruluşun Türkiye’de temsilcilik açmaması öne sürülmüş, BTK’nın “Site Bilgileri Sorgu Sayfası” üzerinden sorgulandığında siteye mahkeme kararı olmaksızın “idari tedbir” uygulandığını ortaya koyan şu açıklama yer almıştı: “5651 sayılı Kanun uyarınca yapılan teknik inceleme ve hukuki değerlendirme sonucunda bu İnternet sitesi (wikipedia.org) hakkındaki Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu ‘nun 29/04/2017 tarih ve 490.05.01.2017.-182198 sayılı kararına istinaden Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu tarafından İDARİ TEDBİR uygulanmaktadır.”